«Ex on the Beach»:

Slik prøvde ordføreren å stoppe innspillingen

Eposter ordføreren i Hemsedal har sendt produksjonsselskapet gjør det tydelig at realitydeltakere ikke er velkommen i bygda.

MURRING: Etter at det ble kjent at innspillingen av årets «Ex on the Beach» skulle finne sted i Hemsedal, reagerte ordføreren kraftig. Nå har Se og Hør fått innsyn i korrespondansen, som avslører kraftig murring. Foto: Toke Mathias Riskjær / Dplay
MURRING: Etter at det ble kjent at innspillingen av årets «Ex on the Beach» skulle finne sted i Hemsedal, reagerte ordføreren kraftig. Nå har Se og Hør fått innsyn i korrespondansen, som avslører kraftig murring. Foto: Toke Mathias Riskjær / Dplay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grunnet coronapandemien har det vært vanskelig å gjennomføre norske tv-produksjoner som vanligvis finner sted i utlandet. Derfor ble det i høst klart at neste «Ex on the Beach» skal spilles inn innenfor landegrensene - nærmere bestemt i den norske fjellheimen.

På tampen av 2020 gikk ordfører i Hemsedal, Pål Terje Rørby, hardt ut i lokalavisa Hallingdølen mot Rubicon og Discovery, som henholdsvis produserer og distribuerer reality-konseptet.

REAGERER: Ordfører i Hemsedal, Pål Terje Rørby, går hardt ut mot Rubicon og Discovery, som står bak realitykonseptet. Foto. Tor Folgerø/Hallingdølen
REAGERER: Ordfører i Hemsedal, Pål Terje Rørby, går hardt ut mot Rubicon og Discovery, som står bak realitykonseptet. Foto. Tor Folgerø/Hallingdølen Vis mer

Der gjør han det helt klart at skandalerealityen ikke er velkommen til bygda. Han mener nemlig det vil gå hardt utover omdømmet til kommunen, som de siste årene har jobbet hardt for å fremme at den er familievennlig - og ikke bare byr på fyll og afterski.

Han forteller også at kommunen følte de var gått bak ryggen på, da det ble sendt henvendelser til private aktører om å leie steder for å spille inn serien.

FORANDRING FRYDER: Corona gjør ting vanskelig for diverse TV-innspillinger og produksjoner, men det populære realityprogrammet «Ex on the beach» tar grep. Video: Rød Løper/MTV Vis mer

«Rolig datingprogram»

Kommunen har ikke mulighet til å nekte innspilling på private steder, og produksjonsselskap plikter kun å sende søknader til kommunen ved filming på offentlig sted.

Rørby sier imidlertid til Se og Hør at han mener kommunen likevel burde blitt kontaktet og «advart», og at Rubicon bevisst unngikk kommunen fordi de visste at innspillingen ikke ville bli godt mottatt.

HEMSEDAL: Realityprogrammet skal i år spilles inn i den norske fjellheimen, nærmere bestemt Hemsedal. Det får ordføreren til å reagere kraftig. Foto: Halvard Alvik / NTB
HEMSEDAL: Realityprogrammet skal i år spilles inn i den norske fjellheimen, nærmere bestemt Hemsedal. Det får ordføreren til å reagere kraftig. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

- De har gått bak ryggen til kommunen og kontaktet private selskaper under falske opplysninger. De har solgt inn konseptet som et «rolig datingprogram». Det har gått helt under radaren vår. De fleste produksjonsselskap vet av erfaring at når du kommer til Hemsedal og spør om å få spille inn, så har vi sagt konsekvent nei, sier han.

- Men produksjonen er ikke pliktig å søke til kommunen med mindre det skal spilles inn på offentlig sted?

- Nei, de er ikke det. Men det er helt normal folkeskikk når man lager en stor tv-produksjon, med såpass stort fortegn, å ta kontakt med bygda for å gjøre den klar over hva som kommer. De har bevisst ikke gjort det. Vi har ingen hjemmel til å nekte dem, men det er likevel en uredelig måte å gå frem på, mener ordføreren.

GRIPER INN: Produksjonen måtte gripe inn etter et raserianfall i «Ex on the Beach Sverige» Vis mer

Hemsedal-saken

Årsaken til at han ikke ønsker skandalereality-programmet til bygda er at Hemsedal tidligere har hatt et partystempel, mener han. Dette har kommunen, bygda og næringen bevisst jobbet for å endre til en mer familievennlig profil.

- Hemsedal er en attraktiv bygd med mange unge eventyrsøkere som kommer hit som tilflyttere eller besøkende, for å nyte aktiviteter i flott natur med familie og venner. Fjellbygda vår dyrker frem gode og ekte opplevelser i gode venners lag, og har bevisst satset på å bygge opp en merkevare som denne innspillingen ikke er forenlig med, forklarer Rørby, og legger til:

- Hemsedal har hatt noen tøffe saker tidligere, og vi har jobbet aktivt for å trygge utelivet, og å skape et miljø hvor man kan ha det moro under trygge omstendigheter uten at det går utover andre. Da er det respektløst å gi blaffen i vår tydelige oppfordring om å flytte produksjonen.

En av de tøffe sakene han refererer til, er den såkalte Hemsedal-saken, går det frem av epostkorrespondansen mellom ordføreren og Rubicon, som Se og Hør har fått innsyn i.

Natt til 23. mars i 2014 var den da 18 år gamle Andrea Voll Voldum på nachspiel i Hemsedal med tre menn - to 31-åringer og en 27-åring.

To år senere ble alle de tre mennene frikjent av en enstemmig lagmannsrett for anklager om gruppevoldtekt. Saken satte sinnene i kok, førte til en høylytt voldtektsdebatt og diskusjon om bruken av meddommere.

NY SESONG: I likhet med norske «Ex on the Beach», måtte også svenske tenke kreativt da de i sommer skulle spille inn ny sesong av programmet. Men fortvil ikke, det leveres likevel. Video: Dplay / Rød Løper Vis mer

Klar oppfordring

I brevet til produksjonsselskapet skriver blant annet Rørby:

«En ting er hvordan dere i seriene deres utnytter unge voksne på en hensynsløs og nedverdigende måte. De gjør det tross alt frivillig og med samtykke. En annen ting er når dere ønsker å dra hemsedalsnavnet ned på samme lavmål. La meg gjøre det klinkende klart. Det ønsker vi IKKE her i Hemsedal».

Videre skriver han at produksjonsselskapet var gjort klar over hvor krevende de siste åra har vært for kommunen, og skriver i brevet at han mener framgangsmåten deres er både «uryddig og utspekulert».

I en annen mail ber også ordføreren om at Hemsedal ikke blir nevnt med navn i serien, og heller ikke i presseomtalene av programmet. Han følger opp med følgende advarsel:

«Jeg tror dette blir en særdeles vanskelig balansegang for dere, og goodwillen deres for fremtidige prosjekter i Hemsedal vil være minimal om dere ikke tar hensyn til en så tydelig tilbakemelding fra kommunen».

Rubicon går med på å ikke nevne kommunen i serien, men understreker at de ikke kan styre hva pressen skriver.

DEBATT: Da flere svenske Instagram-brukere fyrte seg opp over gamle klipp fra «Ex On The Beach» og «Paradise Hotel» i Danmark valgte leverandøren å avpublisere. Video: Dplay / Viaplay. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Discovery svarer

Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Hanne McBride, forteller til Se og Hør at produksjonsselskapet tidlig i fjor høst var i kontakt med kommunen angående innspillingen. Der skal det endelige svaret fra kommunen ha vært at det ikke var nødvendig med søknader, annet enn for dronefilming.

- Rørby har selv bekreftet denne kontakten i mail til produksjonsselskapet, så det er underlig at han nå hevder at den ikke har funnet sted, forklarer hun.

- Ordføreren forteller at han i et brev har bedt dere tydelig om legge innspillingen et annet sted. Hva synes du om en slik oppfordring fra en kommune?

- Vi har, meg bekjent, aldri blitt møtt med denne typen reaksjon fra en kommune tidligere, og synes det er litt spesielt at ordføreren i Hemsedal ønsker å detaljstyre slik han gjør.

At kommunen har uttrykket at produksjonen er lite ønsket, betyr ifølge McBride ikke at innspillingen vil få en stopp. Hun legger også til at produksjonen er blitt møtt med både stor entusiasme og litt skepsis.

- Produksjonsmedarbeiderne som er på plass i Hemsedal nå, melder at de blir møtt av særdeles hyggelige, gjestfrie og serviceinnstilte folk. Vi har ingen grunn til å tro at innspillingen ikke skal foregå som normalt. Produksjonsselskapet har svært lang erfaring med denne typen innspillinger, og kanalen har full tillit til at den gjennomføres profesjonelt, trygt etter gjeldende lover og regler, sier McBride.

Ordføreren hevder som nevnt blant annet at tv-programmet ble solgt inn som et «rolig datingprogram», og derfor under falske opplysninger. McBride er imidlertid helt uenig i påstanden.

NABOLAND: «Knaldeprogrammet Ex on the beach» - som det kalles i Danmark - har, som svenskene, gjort endringer på den nye sesongen. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

- Ordlyden som ble brukt innledningsvis, før programmet var lansert og tittel spikret, var at vi lager en type strandreality som vanligvis utspiller seg i sydligere strøk, men at den nå skal lages i Norge for første gang. Da tittel var på plass, ble både konseptet og tittel formidlet.

- Hva er årsaken til at dere valgte å legge innspillingen til akkurat Hemsedal?

- Utgangspunktet vårt var å lage en afterski-edition av «Ex on the Beach». Dette er gjort med stort hell i USA, og det var en spennende tanke når det er umulig å reise til sydligere strøk. Jakten på det riktige bakteppet for produksjonen, handler først og fremst om å finne en perfekt villa. Den fant vi i Hemsedal. Det har ikke vært viktig for verken kanal eller produksjon at Hemsedal er kjent som en festdestinasjon, vi har tvert om vært tydelige på at destinasjonen i seg selv ikke er vesentlig for historiefortellingen. At omgivelsene er så vakre som på Hemsedal er selvsagt et stort pluss.

- Hva tenker du om at en kommune stiller seg så sterkt mot at tv-konseptet deres skal finne sted der, grunnet frykt for omdømme?

- Ordføreren er tydelig på at det har vært krevende for Hemsedal å markedsføre seg som en familievennlig destinasjon i lys av tidligere saker i kommunen. Det har vi forståelse for. Det er også en krevende oppgave å være moralpoliti, avslutter hun.

LES OGSÅ: Helt uenig i «Ex on the beach»-kritikken: - Blir for dumt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer