Anna Sorokin:

Slik lurte hun «alle»

Anna Delvey levde et liv med New York-sosieteten. Så slo glansbildet sprekker.

I RETTEN: Historien om Anna Sorokin har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Her avbildet i 2019. Foto: AP Photo/Richard Drew / NTB
I RETTEN: Historien om Anna Sorokin har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Her avbildet i 2019. Foto: AP Photo/Richard Drew / NTB Vis mer
Publisert

Da journalist Jessica Pressler i 2018 fikk nyss i den utrolige historien om Anna Delvey, var det få som så for seg hva som egentlig skjulte seg bak den svært moteriktige Anna-fasaden.

Samme år kunne folk lese i New York Magazine om jenta som lurte både kjendiser, bankmenn og advokater til å tro hun var en rik arving fra Tyskland - noe som senere viste seg å være rent oppspinn.

«INVENTING ANNA»: En journalist ser nærmere på historien om Anna Delvey, som overbeviste New Yorks elite om at hun var en rik tysk arving. Foto: Netflix Vis mer

Shonda Rhimes, skaperen av «Grey’s Anatomy» og «Scandal», var raskt ute med å sikre seg rettighetene til en serie basert på artikkelen sammen med strømmegiganten Netflix.

I dag er serien, som fikk navnet «Inventing Anna», en av Netflix' mest populære serier verden over, og historien har fort blitt en snakkis for folk i flere generasjoner.

Men hvordan klarte egentlig Anna å lure store deler av New York-fiffen?

TINDERSVINDLEREN: Dette er traileren til «The Tinder Swindler». Video: Netflix Vis mer

Svømte i dyr alkohol og designerklær

Mellom 2013 og 2017 festet Anna Delvey, som i dag er 31 år, med New York-sosieteten og slengte rett som det var fra seg tips oppunder 1000-kronersklassen.

Hun hadde samlet seg et nettverk etter en praksisstilling i det franske motemagasinet Purple, og flettet seg raskt inn i byens société. Hun spiste blant annet middag med Macaulay Culkin og ansatte samme personlige trener som Dakota Johnson, ifølge storavisa The Guardian.

Den unge jenta, som fortalte at hun hadde tysk bakgrunn, flyttet seg fra det ene stjernehotellet til det andre, og svømte i dyr alkohol og designerklær. Hun spanderte middager og ferier på vennene sine, og ble kjent blant hotellansatte for å være sjenerøs med tips.

Men bak fasaden skjulte det seg en svindler.

Støtte på pengeproblemer

Ifølge vennene skal Anna Delvey, som egentlig heter Sorokin, ha hevdet at faren var både diplomat, oljebaron eller en utvikler av solkraft. Han skal også, ifølge henne, ha opprettet et fond bestående av millioner - som hun snart skulle få fulle rettigheter til.

FARLIG: De to YouTube-stjernene Alex og Alan Stokes havnet i trøbbel etter å ha utført et falskt bankran. Reporter: Christian Wehus. Video: Stokes Twins. Vis mer

Men overfor New York Magazine bekreftet faren at han var en tidligere lastebilsjåfør som nå jobber med varmeanlegg.

Gjennom årene var det lite den unge kvinnen ikke brukte elleville pengesummer på - for å opprettholde fasaden. Blant annet dro hun på en svindyr tur til Marokko med en vennegjeng. På turen fikk imidlertid den alltid spandable Anna problemer.

Siden kredittkortet hennes ikke gikk gjennom, endte det med at venninnen Rachel Deloache Williams skulle legge ut for et depositum til hotellet. Men det å få pengene tilbake fra Anna ble et mareritt, beskriver Williams.

Venninna måtte legge ut for alle utgifter. Det hele endte til slutt opp på 62 000 dollar - en drøy halv million norske kroner. Williams har tidligere åpnet seg om venninnens svik.

VANSKELIG: Petter Stordalen fortalte om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans var i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer

«Verden var fortryllende når hun var i nærheten - de vanlige reglene gjaldt ikke lenger. Hun hadde en bekvem livsstil, og den lettvinte materialismen i den var forførende», skrev Williams i Vanity Fair i 2018.

Anna har aldri innrømmet noe skyld for det som skjedde i Marokko, ifølge New York Magazine.

- Prøver ikke å stikke

Men det skulle vise seg at flere av Annas venner hadde opplevd å måtte ta regningen, uten å se snurten av pengene igjen.

Anna skal også ha prøvd å få et lån på 22 millioner dollar for å starte en privat klubb, Anna Delvey Foundation, der hun hadde planer om å holde kunstutstillinger og pop up-forestillinger. Hun hevdet at banken USB i Sveits hadde papirer som støttet at hun hadde kapital til å ta opp et lån av den størrelsen.

TAR AV: «Onlyfans», en plattform der brukere tjener penger på dristige bilder og videoer, har blitt levebrødet til tusenvis av mennesker. Vi har snakket med ekteparet Amanda Bredén og Max Schact, som ligger helt i toppsjiktet på «Onlyfans» i Skandinavia. Reporter: Celina Morken. Video: Rød Løper / SVT Vis mer

Hun fikk tak i arkitekten Ron Castellano gjennom sine bekjente fra Purple, og sammen fant de en bygning Anna likte godt. Hele prosjektet ville få en beregnet pris på over 200 millioner norske kroner, noe som selv ikke Annas påståtte formue kunne dekke. Prosjektet havarerte imidlertid da hun ikke fikk lån.

Under et hotellopphold i 2017 skal politiet ha kommet til stedet. Den gang sa hun at pengene var på vei fra en slektning, ifølge AP.

- Jeg har ingen penger, ingen kredittkort. Jeg venter på tanten min fra Tyskland. Hun skal betale. Jeg prøver ikke å stikke, sa hun ifølge rettsdokumenter.

TILBAKE: «Bridgerton» er tilbake med sesong to 25 mars. Video: Netflix Vis mer

To av hotellene hun hadde bodd på, Beekman og W Hotel, anmeldte henne til politiet for tyveri. Hun skaffet seg en advokat for å bekjempe beskyldningene, men på det tidspunktet begynte også bankene hun hadde lånt penger fra å ane ugler i mosen.

Seinere sammen år brukte Anna igjen falske sjekker og kjøpte seg flybillett til California. Der ble hun arrestert på en rehabiliteringsklinikk og fraktet tilbake til New York hvor hun møtte flere siktelser for grovt tyveri.

- Jeg ville bli tatt seriøst

I retten fortalte Annas advokat, Todd Spodek, at disse forbrytelsene ble begått i påvente av at ungjenta fikk nok tid og midler til å starte en egen bedrift - for så å betale tilbake pengene hun skyldte.

- Jeg prøvde aldri å være en sosietetsjente. Jeg inviterte til middager, men det var jobbmiddager. Jeg ville bli tatt seriøst, forklarte hun.

TYSK ARVING: Anna Delvey, eller Sorokin, fikk mye oppmerksomhet for antrekkene hun hadde på seg i retten. Her fra april i 2019. Foto: Richard Drew / AP Photo / NTB
TYSK ARVING: Anna Delvey, eller Sorokin, fikk mye oppmerksomhet for antrekkene hun hadde på seg i retten. Her fra april i 2019. Foto: Richard Drew / AP Photo / NTB Vis mer

Anna ble fengslet på det beryktede Rikers Island i New York, etter at det blant annet viste seg at hun i virkeligheten kom fra en middelklassefamilie som i 2007 flyttet fra Russland til Tyskland, da Anna var 16 år.

I 2017 ble hun tiltalt for å ha svindlet venner, bedrifter og hoteller for til sammen 275 000 dollar - 2,3 millioner kroner - mens hun jetsettet rundt om i verden. I tillegg sto hun tiltalt for grovt tyveri, ifølge AP.

SESONG 2: Netflix-suksessen «Love is Blind» er tilbake med sesong to. Video: Netflix Vis mer

I retten fikk hun mye oppmerksomhet for de moteriktige antrekkene sine, samt de store, markante designerbrillene.

Retten kjøpte ikke historien hennes, og Anna ble dømt til fengsel med minstetid på fire år, en bot på 24 000 dollar og nesten 200 000 dollar i erstatningskrav. I februar i fjor fikk hun komme ut på prøveløslatelse, men bare seks uker senere ble hun tatt av immigrasjonsmyndighetene fordi hun ikke har oppholdstillatelse i USA.

Ifølge Insider fikk hun gode summer gjennom Netflix-avtalen - hele 230 000 dollar. Disse skal hun imidlertid ha brukt til å betale tilbake til ofrene.

Etter planen må hun nå, mot sin vilje, returnere til Tyskland, og det gjenstår å se hva den nå verdenskjente 31-åringen vil vie resten av livet sitt til i hjemlandet.

HOT: Noe ganger kan det blir for hett på «Too hot to handle». Video: Netflix Vis mer

LES OGSÅ: - Hun bløffer om tall

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer