UPS: "Slik lager du hasj" var en av sakene man kunne klikke seg inn på hvis man besøkte Nettby torsdag ettermiddag.  Foto: SCANPIX
UPS: "Slik lager du hasj" var en av sakene man kunne klikke seg inn på hvis man besøkte Nettby torsdag ettermiddag. Foto: SCANPIXVis mer

- Slik lager du hasj

VG Nett-tabbe ga barn og unge oppskriften på narkotika.

SEHER.NO: Torsdag satte nok mange Nettby-brukere kaffen i halsen da man på forsiden nettsamfunnet kunne se tittelen "Slik lager du hasj". Klikket du deg inn i saken ble du satt direkte videre til Youtube, der man kunne se videoen som viste hvordan man går frem for å lage sin egen lille hasjsigarett.

- Hvis VG Nett ser på seg selv som en seriøs mediebedrift, bør de fjerne dette umiddelbart, sier sentralstyrelederen i Landforbundet Mot Stoffmisbruk, Karl John Amdahl, til Seher.no.

- Trist og rart
Nettby er et sosialt nettverk på VG Netts sider, som daglig samler tusenvis av barn og unge under 18 år. Nettsamfunnet er et av Norges største i sitt slag, med 820.000 registrerte brukere. Hver uke er 420.000 forskjellige mennesker pålogget sidene, mens 250.000 er innom hver eneste dag.

- Jeg liker ikke dette, for å si det mildt. Sånn internett er i dag, er slike ting ikke så vanskelig å få tak i for dem som vil. Men her oppstår en situasjon der de som ikke oppsøker det får tak i informasjonen likevel, mener Karl John Amdahl.

Amdahl får støtte av Atle Vårvik i organsisasjonen MOT.

- Min umiddelbare reaksjon er at det er trist og rart. Men det viser bare hvor viktig det er med holdningsskapende arbeid, sier han.

- Klart det er dumt
- Er du overrasket at noe slikt slipper gjennom og ut på forsiden av et så stort nettsamfunn på VG Netts sider?

- Vi lever i et ekstremt informasjonssamfunn, så jeg vil ikke si overrasket. Men det er klart det er dumt. Jeg tviler på at dette var intensjonen, det er heller en kjedelig episode som oppstår fordi informasjonsflyten er som den er.

Ifølge Vårvik vil "Slik lager du hasj"-saken virke stimulerende for dem som er i faresonen i forhold til narkotikabruk.

- Derfor er det viktig at vi forsterker det holdningskapende arbeidet for dem som er i "gråsonen" - slik at en sånn sak heller ikke får effekt på dem, mener han.

- Hvor mange lar seg påvirke av en slik sak, tror du?

- Minoriteten - mindretallet - lar seg påvirke. Men at én blir påvirket, er likevel én for mye.

Truer med reaksjoner
Leder for Nettby, Rune Røsten, understreker at det er brukerne selv som generelt sett legger inn lenker i nyhetsfeeden på forsiden. Denne saken var derimot slått stort opp på forsiden, og Røsten innrømmer at såkalte "byvakter", brukere med utvidede rettigheter, er inne og redigerer.

Det overordnede redaktøransvaret ligger derimot hos VG Netts redaktør. 

- Selv er jeg på ferie, men jeg kan jo si så mye at dette normalt hadde blitt fjernet så fort vi hadde fått kjennskap til det. Alle brukerne kan publisere på forsiden, men det er tydelig at det er mange som misbruker denne tilliten. Men som regel fjerner vi slike ting raskt, forteller han.

Ifølge Nettby-lederen vil dette mest sannsynlig få konsekvenser for den brukeren som valgte å legge ut narko-lenka.

- Vi vet hvem som publiserer saker, og kan sperre dem ute hvis de trår over en grense. Vi får se på om denne personen får en advarsel - normalt vil han eller hun i hvert fall få en eller annen form for reaksjon. Hvis det du sier til meg stemmer, skal vi uansett få dette fjernet, forteller Rune Røsten til Seher.no.

PS. Bare minutter etter at Seher.no var i kontakt med Røsten, var saken fjernet fra Nettbys sider.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no, eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Det er helt spinnvilt