SNAKKER UT: Synnøve Skarbø forteller åpenhjertig i et nytt intervju om hvordan hun kom seg ut av fødselsdepresjonen. Bildet er tatt på Costume Awards i 2014. Foto: NTB scanpix
SNAKKER UT: Synnøve Skarbø forteller åpenhjertig i et nytt intervju om hvordan hun kom seg ut av fødselsdepresjonen. Bildet er tatt på Costume Awards i 2014. Foto: NTB scanpixVis mer

Slik kom Synnøve Skarbø seg ut av fødselsdepresjonen

Den populære programlederen forteller åpenhjertig om den tunge tiden.

SEOGHØR.NO: Synnøve Skarbø (45) har i en årrekke vært å se på skjermen, som både programleder og deltaker. Det var i 2001 at hun fikk nasjonal oppmerksomhet, etter å ha deltatt i realityprogrammet «Muldvarpen».

Siden har det ballet på seg med jobber for 45-åringen, som i dag kanskje huskes best fra programlederrollen for «Wipeout» og deltakelsen i «Kongen på haugen» i fjor.

Livet smiler likevel ikke alltid til Synnøve. I et nytt intervju med VG forteller tv-stjernen, som i 2003 ble kåret til Norges mest sexy kvinne av magasinet Mann, at hun har vært inne i en sterk fødselsdepresjon.

Begynte å rydde

Det er i forbindelse med lanseringen av boka «Synnøves System», som kommer til uken, at intervjuet er gjort.

Der skriver hun åpenhjertig om hvordan hun opplevde tiden etter at datteren Lydia kom til verden i 2012, og hva hun gjorde for å kvitte seg med depresjonen.

- Det å få barn var en skikkelig kalddusj, og jeg ble deprimert, sier Synnøve til VG.

Avisen skriver at det som egentlig burde vært en lykkerus for programlederen, ble en sirkel av depresjon.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er en fødselsdepresjon en tilstand som «kan spenne fra mindre plager til alvorlig depresjon, og den må være tilstede det meste av dagen omtrent hver dag i to uker eller mer for å oppfylle kravene til diagnosen fødselsdepresjon».

Omtrent en av åtte amerikanske kvinner opplever depresjonene etter fødsel, og forekomsten er størst hos tenåringsmødre. 

Samtidig som det hele skjedde mistet 45-åringen kontrakten sin med TV Norge.

Synnøve fant likevel på en lur måte å stagnere de vonde tankene på. Hun oppsøkte hjelp, men fant en enkel måte å skyve problemene unna på i hjemmet. Hun begynte å rydde.

– Jeg følte at det var et eneste jeg fikk til. Det ble min terapi. Jeg fikk ro i kroppen når jeg fikk orden rundt meg. Jeg fikk rensket opp både fysisk og psykisk. Det funket som ei kule, forteller hun.

Et bilde publisert av Synnøve Skarbø (@synnoveskarbo)

Peder Kjos, psykolog i VG, forklarer at prosjekter som rydding kan virke avslappende på dem som sliter med psyken.

- Mange blir skremt av meg

Seoghør.no møtte Synnøve til en prat i fjor sommer i forbindelse med innspillingen av «Kongen på haugen».

Synnøve, som ofte er å se på rød løper-arrangementer med sine gode venninner Pia Tjelta  og Vanessa Rudjord, er vant til å snakke med kjendispressen - men til Seoghør.no fortalte hun at hun egentlig er den som liker å stille spørsmålene selv.

Ifølge venninnen Vanessa kan hun beskrives som «et vandrende maskingevær»:

- Det er ganske korrekt beskrivelse, om jeg skal si det selv. Det er jo fordi jeg er veldig nysgjerrig, og ikke redd for å spørre om akkurat det jeg lurer på.

- Hvordan reagerer folk når du er så direkte?

- Mange blir veldig skremt, men noen blir så forfjamset at de bare svarer, og det er jo det aller beste, selvfølgelig. Men jeg opplever stadig vekk at folk sier: «Du, vet du hva. Det har ikke du noe med», og da blir jeg veldig flau.

Les også: Hayden Panettiere ble innlagt for å få hjelp mot fødselsdepresjonen