Christine Koht:

Slik holder hun seg tapper

Christine Koth skriver ærlig om å finne styrke i den vanskelige tiden.

<strong>FINNER STYRKE:</strong> Christine Koht er alvorlig syk, men finner glede i hverdagslige elementer. Hun gjør også sitt for å holde seg tapper. Foto: NTB scanpix
FINNER STYRKE: Christine Koht er alvorlig syk, men finner glede i hverdagslige elementer. Hun gjør også sitt for å holde seg tapper. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I slutten av årets første måned valgte den norske komikeren Christine Koht (52), kjent fra utallige produksjoner på både scenen og på skjermen, å fortelle at hun hadde fått en alvorlig kreftdiagnose.

Den ellers så fargerike spilloppmakeren var nærmest ugjenkjennelig på de nye bildene som ble publisert i forbindelse med avsløringen, der hun satt i en kosedress med kona Pernille og moren Kirsten rundt seg.

Denne våren har Koht delt åpent om sitt sykdomsbilde, særlig i podkasten «Koht vil leve» - et samarbeid hun har med Aftenpostens A-magasinet og journalist Joachim Førsund.

I tillegg har hun ved jevne mellomrom latt seg intervjue av Aftenposten om utviklingen i sykdomsbildet. Nå har hun derimot valgt å skrive en tekst selv. Teksten, som også er publisert i Aftenposten, handler om hvordan hun klarer å finne styrke i en så vanskelig og utfordrende tid.

<strong>FORANDRET:</strong> Vi er vant til å se Christine Koht slik, i masse farger og overdådige kreasjoner. Foto: Tor Lindseth
FORANDRET: Vi er vant til å se Christine Koht slik, i masse farger og overdådige kreasjoner. Foto: Tor Lindseth Vis mer

- Ikke noen boost

Koht har vært innlagt nesten uten stopp siden januar, og situasjonen har gått opp og ned. Før helgen var det flere medier som omtalte hennes «nye» ansikt, som kom av at hun er blitt behandlet med kortison for kreften. I stedet for å gjemme seg, ville hun heller vise ansiktet frem - i håp om at det kunne hjelpe andre.

Teksten «Christine Koht prøver å gripe tak i gleden når den stryker forbi» er av samme kaliber. Hun skriver at hun aldri hadde trodd hun skulle bli så syk, og at hun selvsagt skulle vært foruten. Likevel har hun blitt overrasket over hvor mye kroppen faktisk tåler, både fysisk og psykisk.

Hun mener nemlig at man må tenke på det fine her i livet for å komme seg gjennom det vanskelige.

«Tapper, sier mamma. Heltemodig, sier Pernille, og sterk og tålmodig og utholdende, heia! sier SMS-er og brev. Og det er herlig og oppmuntrende, for sykdom er ikke noen boost for selvbildet», skriver hun blant annet.

Vis mer

Videre skriver Koht at tapperhet er et slags program vi har i oss, som kan fungere som ressurs. Akkurat det har vært nødvendig for henne.

«Men jeg må bestemme meg for å bruke den: Ikke falle ned i avgrunnen, det er ikke sikkert jeg har krefter til å kravle opp igjen», heter det i teksten.

En hjemmestrikket hatt med blomster, nytt sengetøy og ristet brød med marmelade er noen av tingene som nå gir henne glede i hverdagen. Samtidig ønsker hun seg tilbake til et liv med hverdager som glir inn i hverandre, der man nesten ikke husker hva man har drevet med. Det er ifølge henne et rikt og fullverdig liv.

Spesielt savner hun stillheten når dagene var ved veis ende. At man bare kunne slappe av, uten en bekymring.

«Det er kroppen som lager sin egen mindfulness når den trenger det. Alt det den kan, når den nesten ikke kan noen ting», avslutter hun teksten med.

Masse støtte

Podkasten om Kohts helse er nå avsluttet, i hvert fall i denne omgang. Det er opplyst om at hun er for syk til å fortsette. Til Dagsrevyen fortalte komikerens mor, Kirsten Koht (75), lørdag om massive støtteerklæringer etter datterens åpenhet.

Til NRK sa mamma-Koht at datteren har følt på mye skam som følge av sitt nye ansikt. Selv var hun også bekymret for hvordan det ville bli for datteren å komme ut av sykehuset, men dette har nå endret seg.

Vis mer

- Nå i det siste har jeg begynt å elske det ansiktet. I begynnelsen så synes jeg også det var vanskelig. Jeg tenkte også «hva skal skje når hun skal ut», men vet du hva, hun er jo så søt, sa Kirsten Koht.

Hun fortalte at tilbakemeldingene og støtten har betydd uendelig mye for 52-åringen, og at tv-profilen har blitt sjokkert over omfanget av hvor skambelagt kreftbehandlingens bivirkninger er i samfunnet.

Det hun trodde var en åpenhetskultur her til lands, har hun nå fått et helt annet inntrykk av, forklarer Kirsten Koht.

- For å bruke Christine sine ord. Nå har jeg fått dette trynet her. Det skal brukes til noe. Jeg ser rar ut, jeg ser ut som lederen av Nord-Korea. Dette skal jeg gjøre noe ut av som er meningsfylt, sier hun til NRK.

Hun la ikke skjul på at hun er fryktelig stolt av datteren, og takket for de mange støtteerklæringene og all omtanken de har mottatt den siste tiden.

- Jeg var stolt av henne når hun har stått på scenen, men jeg er mye mer stolt av henne for det hun gjør nå. For dette har kostet, altså.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer