20 år siden Dianas død:

Slik har det gått med mannen som overlevde Diana-ulykken

Trevor Rees-Jones ble verdenkjent over natta for 20 år siden.

VERDENSKJENT OVER NATTA: Medier verden over fattet stor interesse for den eneste overlevende etter bilulykken hvor prinsesse Diana mistet livet. Her er Trevor Rees-Jones omringet av pressen i desember 1997. Foto: NTB Scanpix
VERDENSKJENT OVER NATTA: Medier verden over fattet stor interesse for den eneste overlevende etter bilulykken hvor prinsesse Diana mistet livet. Her er Trevor Rees-Jones omringet av pressen i desember 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En augustnatt i Paris for snart 20 år siden skulle livet til Trevor Rees-Jones endre seg for alltid.

Han er den siste personen som har sett prinsesse Diana i live, og var til stede da både hun, kjæresten hennes - milliardærsønn Dodi Fayed, og deres sjåfør Henri Paul omkom i en av historiens mest kjente trafikkulykker.

Den skjebnesvangre kvelden hadde prinsesse Diana og kjæresten spist middag sammen på Ritz Hotel i den franske hovedstaden. Intensjonen var at de da skulle bevege seg mot en fasjonabel leilighet ved Rue Arsène-Houssaye, og at de dagen etter skulle reise videre til London.

DE SISTE BILDENE: Overvåkningskamera i heisen ved Ritz Hotel fanget prinsesse Diana og kjæresten Dodi Fayed på ettermiddagen, før det fatale krasjet. Foto: NTB Scanpix
DE SISTE BILDENE: Overvåkningskamera i heisen ved Ritz Hotel fanget prinsesse Diana og kjæresten Dodi Fayed på ettermiddagen, før det fatale krasjet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bare minutter etter at de fire forlot hotellet i en sort Mercedes, skulle tre liv gå tapt. Bilen de satt i kjørte med stor fart inn i en betongstolpe i Pont de l'Alma-tunnelen i Paris.

Rekonstruerte ansiktet

Henri Paul og Dodi Fayed døde momentant den 31. august 1997. Diana ble påført alvorlige skader i brystet og fikk store indre blødninger. Etter å ha blitt rammet av hjertestans ble hun erklært død klokka fire på morgenen.

En hel verden var i sorg.

- Man merker godt at det nå går mot 20-årsdagen for prinsesse Dianas brå og brutale bortgang på sensommeren 1997. Selv husker jeg dagene rundt Dianas brutale død som både vonde og vanskelige - også her hjemme. Verden har vel knapt sett maken til sjokk, sorg - og hysteri, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til Dagbladet.

DE SISTE BILDENE: Prinsesse Diana og Dodi Fayed på Ritz Hotel i Paris. Foto: NTB Scanpix
DE SISTE BILDENE: Prinsesse Diana og Dodi Fayed på Ritz Hotel i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spekulasjonene, ryktene og ikke minst spørsmålene om hendelsesforløpet, og hva som egentlig skjedde i prinsessens siste minutter, var mange.

Mannen som eventuelt kunne sitte på svar, den da 29 år gamle livvakten Trevor Rees-Jones, var imidlertid svært stygt skadet.

Han måtte gjennom flere omfattende operasjoner. Ansiktet ble blant annet rekonstruert ved hjelp av 150 titanium-plater, hvor det alene tok ti timer å bygge opp bare underkjeven. Kirurgen Luc Chikhani skal ha brukt familiefotografier som inspirasjon til å gjøre ansiktet så tilnærmet likt Rees-Jones' opprinnelige utseende.

Mener å ha hørt Dianas siste ord

Etter omlag en måned på sykehuset, fikk verdenspressen sitt etterlengtede første glimt av 29-åringen.

Piers Morgan, som da var ansatt i avisa Mirror, omtalte ifølge Independent den tidligere så anonyme livvakten i disse ordelag: «Dette er ingen ordinær Trevor. Han er nå verdens mest kjente ved navnet Trevor».

FØR OG ETTER ULYKKEN: Ansiktet til Trevor Rees-Jones ble ved hjelp av familiefotografier og titanium-plater rekonstruert gjennom omfattende operasjoner. Foto: NTB Scanpix
FØR OG ETTER ULYKKEN: Ansiktet til Trevor Rees-Jones ble ved hjelp av familiefotografier og titanium-plater rekonstruert gjennom omfattende operasjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den omfattende ulykken hadde imidlertid preget Rees-Jones hukommelse i sterk grad.

I løpet av de 20 årene som er gått, har flere medier omtalt ulike detaljer som livvakten angivelig skal ha husket fra den natta. Deriblant at den daværende 29-åringen skal ha hørt Dianas siste ord.

- Jeg husker at jeg hørte noen som jamret seg og at navnet «Dodi» ble sagt, men jeg vet ikke hvem som sa det. På en annen side, om det ikke var noen andre der enn oss, så må jeg konkludere med at det var prinsesse Diana og at det var en kvinnelig røst, har han tidligere uttalt, ifølge The Telegraph.

Hans psykolog skal imidlertid ha advart mot at dette kunne være såkalte «falske minner», noe Rees-Jones har uttalt at han er innforstått med. Ifølge flere medier, deriblant Harpers Bazaar, har han ikke kommet med store detaljer eller konkrete minner fra ulykken i etterkant.

Mange mener også at fullstendige svar heller aldri vil bli gitt.

ULYKKESBILEN: Henri Paul, Dodi Fayed og prinsesse Diana mistet livet da bilen de satt i kjørte med stor fart inn i en betongstolpe i Pont de l'Alma-tunnelen i Paris. Foto: NTB Scanpix
ULYKKESBILEN: Henri Paul, Dodi Fayed og prinsesse Diana mistet livet da bilen de satt i kjørte med stor fart inn i en betongstolpe i Pont de l'Alma-tunnelen i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sluttet som livvakt

Rees-Jones bar naturligvis på en enorm sorg etter ulykken. I flere intervjuer ga han uttrykk for stor sympati overfor de pårørende.

- Hvis alternativet var at de tre hadde overlevd, og jeg hadde dødd, så ville jeg valgt det, uttalte han i 2000, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I underkant av et år etter dødsulykken bestemte Rees-Jones - som i dag er 49 år gammel - å slutte i jobben som livvakt. Dette gjorde han offisielt 19. mai 1998, og ga en kort uttalelse om at dette var for å «gå videre med livet», ifølge BBC.

Han flyttet deretter til Shropshire i England, hvor han begynte å jobbe i en sportsbutikk. Der fant han også lykken med skolelærer Ann Scott, og paret giftet seg i februar 2003. Sammen har de en datter ved navn Nia.

- Paret er veldig lykkelig og ser fram til å leve som mann og kone, het det i en uttalelse den gang.

Han hadde tidligere vært gift med en kvinne ved navn Sue Jones, med de tok ut separasjon to måneder før ulykken med Diana.

TILBAKETRUKKET LIV: Trevor Rees-Jones har ikke gitt intervjuer på årevis. Her er han avbildet i 2001. Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati)
TILBAKETRUKKET LIV: Trevor Rees-Jones har ikke gitt intervjuer på årevis. Her er han avbildet i 2001. Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati) Vis mer

- Sikkert tilbudt enorme summer

Tre år i forkant av bryllupet med Ann Scott ga han også ut boka «The Bodyguard's Story: Diana, the Crash, and the Sole Survivor», hvor han åpnet opp om ulykken, mediepresset og tida etter.

En av årsakene for utgivelsen var også for å oppklare de mange usanne ryktene og spekulasjonene som skal ha kommet som følge av hendelsen.

I 2004 kunne The Guardian melde at 49-åringen hadde fått ny jobb som sikkerhetskonsulent for et europeisk teleselskap i Irak.

Rees-Jones har ellers levd et særdeles tilbaketrukket liv de siste åra. Han har ikke gitt noen intervjuer på årevis, og hvorvidt han vil stå fram med sin historie nok en gang når 20-årsmarkeringa nå nærmer seg, gjenstår å se.

- Jeg må innrømme at jeg synes det er flott at Trevor Rees-Jones har holdt stand i alle disse årene og ikke villet snakke i mediene om den fatale kvelden i Paris. Han er sikkert blitt tilbudt enorme summer for sin historie, men av respekt for Diana og hennes to sønner, har han kun villet uttale seg til de ulike granskningskommisjonene, forklarer Totland.

Selv håper kongehuseksperten at Rees-Jones heller ikke nå gir etter for presset.

- Rees-Jones ble selv vansiret og hardt skadd i ulykken - og har sikkert ikke hatt et lett liv siden den gang. Jeg unner ham virkelig å kunne leve et anonymt liv langt borte fra medienes søkelys.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer