SLIK SER HAN UT I DAG: Jaleel White, som spilte nerden Steve Urkel, ser nærmest ugjenkjennelig ut. Bildet er fra 2016. Foto: REX / NTB scanpix
SLIK SER HAN UT I DAG: Jaleel White, som spilte nerden Steve Urkel, ser nærmest ugjenkjennelig ut. Bildet er fra 2016. Foto: REX / NTB scanpixVis mer

Jaleel White:

Slik gikk det med TV-nerden «Steve Urkel»

Gikk under radaren for å kvitte seg med nerdestempelet. Da trodde «alle» at han var død. 

Skuespiller Jaleel Ahmed White (40) spilte rollen som nerden Steve Urkel i seriene «Family Matters», «Under samme tak» og «Steg for steg» på 90-tallet.

Den trekkspillende og intelligente gutten som alltid hadde på seg fargerike bukseseler og høyvannsbukser, ble en seersuksess verden over.

Etter at serien «Family Matters» ble lagt ned i 1998, har skuespilleren prøvd å kvitte seg med assosiasjonene som rollen førte med seg.

POPULÆR: Jaleel White viser fram en Steve Urkel-dukke. Bildet er fra 1991. Foto: NTB scanpix
POPULÆR: Jaleel White viser fram en Steve Urkel-dukke. Bildet er fra 1991. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Om dere noensinne ser meg i rollen som Steve Urkel igjen, hjelp meg ut av det, skyt meg i hodet og fjern meg fra elendigheten, sa han i et intervju i 1999, skriver Vanity Fair.

Enorm suksess

Jaleel White ble født i Culver City i California, og allerede som treåring entret han tv-bransjen. I sine yngre dager var han kun å se i noen reklamefilmer, blant annet i en tv-reklame sammen med komiker Bill Cosby.

Det var imidlertid ikke før i 1989 at han ble et kjent fjes, da han fikk en av hovedrollene i serien «Family Matters», som Winslow-familiens irriterende nabogutt, Steve Urkel.

Ifølge nettstedet Gazette Review ble karakteren så populær at de begynte å selge egne Steve Urkel-produkter - alt fra t-skjorter til matbokser og snakkende dukker.

Rollefiguren fikk til og med sitt eget cornflakes-merke.

Saken fortsetter nedenfor.

- Måtte forsinke min egen vekst

Whites karriere var på topp fra han var 12 til 22 år, men etter hvert ble han for gammel til å kunne spille den høylytte tenåringen.

- Jeg brukte bukser som var supertrange. Etter hvert ble det et problem. Så den siste sesongen var vi nødt til å legge ut buksene, har han fortalt til Vanity Fair.

At White ble eldre og både høyere og bredere, førte til at han måtte gjennom en rekke fysiske ofringer for å bevare rollens karakteristiske utseende.

- Jeg kunne ikke forandre håret og jeg kunne ikke trene. For å være ærlig, måtte jeg forsinke min egen vekst som mann for å bevare ektheten til karakteren, har han uttalt til bladet Vanity Fair.

Rett etter at «Family Matters» ble tatt av skjermen, begynte han å studere film og tv på UCLA (University of California, Los Angeles).

Han satset videre på skuespillerkarrieren, og hadde små roller i filmer som «Big Fat Liar» fra 2002 og «Dreamgirls» fra 2006.

Anklaget for vold av eksen

Når det gjelder livet på hjemmebane, har 40-åringen holdt en relativt lav profil. Det var imidlertid vanskelig å holde det hemmelig da han i 2009 ble far til datteren Samaya (8).

There is no Spring without a break 🍦

Et innlegg delt av Jaleel White (@jaleelwhite)

White og Samayas mor, Bridget Hardy, gikk hver til sitt kort tid etter fødselen og bruddet var alt annet enn fredelig.

I 2010 gjorde Hardy et intervju med bladet Star magazine, der hun anklaget skuespilleren for å ha mishandlet henne både psykisk og fysisk, ifølge People.

Hun skal ha sagt at White hadde slått henne i brystet flere ganger og dyttet henne mot et toalett, slik at det gikk i stykker.

Selv nektet han for at historien stemte, og uttalte til People at beskyldningene mot ham ble sagt i forbindelse med eks-parets kamp om omsorgen for datteren.

- Bridget Hardy er moren til datteren min og uten henne ville jeg ikke hatt vidunderet som er datteren min. Gud vet sannheten, sa han til nettstedet for syv år siden.

I dag skal de ha kommet til en enighet og har delt omsorg for åtteåringen.

Saken fortsetter nedenfor.

How rude 😤

Et innlegg delt av Jaleel White (@jaleelwhite)

Rykter om dødsfall

At stjernen lenge holdt seg under radaren, førte til en rekke spekulasjoner i utenlandske medier.

I 2007 begynte rykter å svirre om at skuespilleren var død etter å ha tatt sitt eget liv, skriver nettstedet Elistmania.

Det tok imidlertid ikke lang tid før bilder av han dukket opp igjen, og i 2012 gjorde han et slags comeback da han var en av deltakerne i dansekonkurransen «Dancing With the Stars».

Samme året fikk han jobb som programleder for tv-programmet «Total Blackout».

Ifølge IMDb er den tidligere barnestjerna aktuell i flere filmer i løpet av året, blant annet dramafilmen «The Choir Director» og komedien «Me, Myself and I».

LEDET GAME SHOW: Fra 2012 til 2013 var Jaleel White programleder for «Total Blackout», som i Norge ble sendt på TVNorge. Foto: Fremantle / TVNorge
LEDET GAME SHOW: Fra 2012 til 2013 var Jaleel White programleder for «Total Blackout», som i Norge ble sendt på TVNorge. Foto: Fremantle / TVNorge Vis mer

LES OGSÅ: Ser du hvem dette er?