t.A.T.u.:

Slik gikk det med t.A.T.u.

Fikk barn med gift mann, hetset homofile på tv og skjulte kreftsykdom.

SKAPTE SKANDALE: De to russiske jentene fra Russland, Julia Volkova (t.v.) og Lena Katina, sjokkerte en hel verden da de som tenåringer kysset i musikkvideoen til låta «All The Things She Said». Foto: NTB Scanpix
SKAPTE SKANDALE: De to russiske jentene fra Russland, Julia Volkova (t.v.) og Lena Katina, sjokkerte en hel verden da de som tenåringer kysset i musikkvideoen til låta «All The Things She Said». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Strofen «All the things she said, all the things she said, running through my head, running through my head, running through my head» er nok kjent for de fleste som vokste opp med popmusikken som regjerte på starten av 2000-tallet.

De to russiske tenåringene Lena Katina (34) og Julia Volkova (33) var bare 14 år gamle da musikkduoen t.A.T.u. ble opprettet i 1999.

Deres største hit, «All The Things She Said», fra albumet «200 km/h in the Wrong Lane», toppet hitlistene i hele 19 land i 2003. Spesielt fikk de mye oppmerksomhet for tilhørende musikkvideo der de to tenåringene var ikledd skoleuniformer, mens de kysset i regnet.

Albumet fikk for øvrig terningkast én av Dagbladets anmelder den gang, og ble beskrevet som «kjedelig popmusikk som bare irriterer og som egentlig ikke er av noen som helst relevans for dette prosjektet. t.A.T.u. handler jo bare om å selge to russiske ungjenter til Vesten - no questions asked».

I Storbritannia ønsket flere at BBC skulle droppe å vise den kontroversielle videoen i musikkprogrammet «Top of the Pops», noe som bare økte oppmerksomheten til både bandet og låten. BBC avviste for øvrig ønsket, og videoen ble vist som planlagt.

Flere mente nemlig at videoen var for drøy - ikke bare på grunn av kyssingen, men også på grunn av den unge alderen til jentene.

Saken fortsetter nedenfor.

STORE STJERNER: Julia Volkova (t.v.) og Lena Katina ble stjerner i hjemlandet Russland da de var 14 år gamle. Det tok imidlertid noen år før de gjorde internasjonal suksess. Her avbildet i 2005. Foto: NTB Scanpix
STORE STJERNER: Julia Volkova (t.v.) og Lena Katina ble stjerner i hjemlandet Russland da de var 14 år gamle. Det tok imidlertid noen år før de gjorde internasjonal suksess. Her avbildet i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Avviste rykteflom

Låta og musikkvideoen førte til en rekke spørsmål om t.A.T.u.-jentene var kjærester eller ei, ifølge Huffington Post. Spekulasjonene har for øvrig forfulgt dem siden den gang.

I en dokumentar samme året som låta ble utgitt, innrømmet duoen imidlertid at de verken var kjærester eller lesbiske, men at hensikten med videoen var å kjempe for mer åpenhet rundt seksualitet.

Det ble dermed ansett som et PR-stunt for å bli verdenskjente.

- Jeg synes vi gjorde en god jobb, fordi vi mottok så mange takkebrev. Spesielt om du er tenåring der alt er litt overveldende, og du forstår at du er annerledes og samfunnet ikke støtter deg, er det veldig tøft, sa Katina til The Daily Beast i forbindelse med låtas tiårsjubileum i 2013.

Likevel fortsatte de å skape oppstyr, da de ved en rekke opptredener holdt hender og var særdeles kjærlige mot hverandre i offentligheten. Katina og Volkova hisset blant annet på seg produsenten av talkshowet «The Tonight Show» da de kysset mens de framførte «All The Things She Said», etter å ha lovet at det ikke skulle skje, ifølge Entertainment Weekly.

VEKKET STADIG OPPSIKT: Selv om artistduoen avviste at de var kjærester, klarte de fremdeles å holde nysgjerrigheten oppe hos fansen. De holdt ofte hender og var kjærlige mot hverandre på offentlige arrangementer. Her avbildet under MTV Europe Music Awards i 2005. Foto: NTB Scanpix
VEKKET STADIG OPPSIKT: Selv om artistduoen avviste at de var kjærester, klarte de fremdeles å holde nysgjerrigheten oppe hos fansen. De holdt ofte hender og var kjærlige mot hverandre på offentlige arrangementer. Her avbildet under MTV Europe Music Awards i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da jentene ble booket til å opptre i programmet, lovet plateselskapet at de ikke skulle kysse. De brøt avtalen, noe vi anser som uakseptabelt, sa en talsperson for NBC til Entertainment Weekly den gang.

Sekvensen med jentenes kyss, som varte i 25 sekunder, ble klippet bort.

Deres neste singel, «Not Gonna Get Us», gjorde også stor suksess, og havnet på topplista i flere land, deriblant på 1. plass i USA. De opptrådte med nevnte låt og «All the Things She Said» under MTV Movie Awards i 2003.

Samme året deltok duoen også i Eurovision Song Contest, som da ble arrangert i Riga i Latvia, med låta «Don't believe, Don't Be Scared, Don't Ask».

De havnet på tredjeplass i konkurransen.

KOM PÅ TREDJEPLASS: I 2003 deltok den skandaleombruste duoen i Eurovision Song Contest med låta «Don't believe, Don't Be Scared, Don't Ask». Det var Tyrkia som stakk av med seieren, men t.A.T.u havnet på tredjeplass. Foto: NTB scanpix
KOM PÅ TREDJEPLASS: I 2003 deltok den skandaleombruste duoen i Eurovision Song Contest med låta «Don't believe, Don't Be Scared, Don't Ask». Det var Tyrkia som stakk av med seieren, men t.A.T.u havnet på tredjeplass. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fikk barn med gift mann

Ifølge Huffington Post valgte de to unge artistene å bryte med produsent og manager, Ivan Shapovalov, tidlig i 2004, fordi de mente at han bare var opptatt av å tjene penger på skandalen deres.

- Vi er lei av hverandre, manageren vår driver oss steinhardt. Det er ikke noe gøy lenger å spille lesbisk, sa Lena Katina i et intervju med svenske Aftonbladet.

Dette skjedde et snaut år etter at duoen også hadde gått offentlig ut og hevdet at de hadde sex med fansen sin etter konserter.

Ryktene om at t.A.T.u. var oppløst begynte raskt å svirre, men sannheten om konflikten med manageren kom fram i den russiske realityserien «t.A.T.u. v Podnebesnaya».

Samme året kunngjorde Volkova, som da var 19 år gammel, at hun ventet barn med elskeren Pasha Sidorov, som ifølge Evening Standard var gift og hadde barn med en annen kvinne.

Dattera Viktoria Pavlovna ble født 23. september 2004.

Ble slaktet

Artistens svangerskap førte til at duoen måtte sette produksjonen av sitt tredje album, «Dangerous and Moving», på pause fram til året etter.

Da albumet først nådde butikkhyllene, hadde oppmerksomheten rundt jentene begynt å roe seg litt, og de klarte ikke å nå den samme populariteten de hadde bare et par år tidligere.

Musikkanmelder Barry Walters var blant dem som slaktet jentenes album i en anmeldelse i musikkmagasinet Rolling Stone, ifølge Huffington Post.

Den mest kjente låta fra albumet var «All About Us».

TERKT: Abdul Rawashda (27) ble arrestert og mishandlet av politiet i hjemlandet i Palestina fordi han er homofil. Nå spiller han en rolle l kompisen Joakim Klevens musikkvideo «Scream it out». Video: Kaja Hoff / Dagbladet Vis mer Vis mer

Konflikt etter oppløsning

De populære russiske jentene ga ut hele seks album, før det i 2010 begynte å bli kjølig stemning mellom dem. Katina valgte nemlig å satse på en solokarriere, men fortsatte fremdeles å framføre t.A.T.u.-låter på konsertene sine.

Dette var ikke særlig populært hos Volkova.

- Lena har rett til å synge t.A.T.u.-sanger, men det er så teit, virkelig teit. Når du starter en solokarriere, betyr det at du viser fram ditt eget arbeid. Det hun lager er - etter min mening - dårlig, og snart vil hun forsvinne som artist, sa hun i et intervju med russiske MTV den gang.

Året etter ble det offisielt: t.A.T.u. var over.

Både Katina og Volkova fortsatte å utgi sololåter, men i 2012 ble de gjenforent for å opptre som t.A.T.u. i den rumenske versjonen av talentkonkurransen «The Voice». Da hadde ikke duoen opptrådt sammen på hele tre år. Også i 2014 ble jentene gjenforent ved én anledning, den gang for å opptre under åpningsseremonien til Sotsji-OL.

Sterke reaksjoner

I åra etter braksuksessen, har de to artistene fremdeles blitt ansett som forbilder i LHBT-miljøet, og Lena Katina har ved flere anledninger vist at homofiles rettigheter er noe hun engasjerer seg sterkt for.

I 2007 deltok hun i gay pride i Moskva, og fem år seinere opptrådte hun under festivalen Queerfest i St. Petersburg, der hun sa følgende fra scenen:

- Vi er alle forskjellige mennesker og vi burde feire forskjellene våre. Vi bør ikke være stille når vi ser denne intolerante aggresjonen mot LHBT-fellesskapet.

Hennes tidligere bandkollega, Julia Volkova, skapte på sin side rabalder da hun i 2014 deltok i det ukrainske tv-showet «Lie Detector», der hun blant annet ble spurt om hun ville «fordømt» sønnen sin dersom han sto fram som homofil i framtida.

Svaret hennes ble mottatt med avsky av tusenvis av tv-seere.

- Ja, det ville jeg. Jeg mener at en mann bør være en ekte mann. En mann har ikke rett til å være homofil, svarte hun i programmet, og la til:

- To jenter sammen er ikke det samme som to menn sammen. Jeg synes at det ser estetisk penere ut med to jenter.

Hun forklarte videre at hun derimot ikke er imot homofile, og at de fremdeles er «bedre enn mordere, tyver og rusmisbrukere», ifølge Huffington Post.

Dette skapte reaksjoner verden over, også hos hennes tidligere t.A.T.u.-kollega, Lena Katina. I en video på Youtube kommenterte hun uttalelsen kort tid etterpå:

- Gud lærer oss å leve i kjærlighet, å være tolerante og at vi ikke skal dømme folk. Jeg synes at alle skal elske hvem de vil og velge selv hvem de ønsker å dele livet sitt med, sa hun.

Holdt sykdommen skjult

I dag har de to artistene lite kontakt i hverdagen, og de er begge opptatte med karrierer og familieliv på hver sin kant.

Julia Volkova har på sin side to barn, dattera Viktoria Pavlovna (14) og sønnen Samir (10). Sistnevnte fikk hun med forretningsmannen Parviz Yasinov, som hun var i et forhold med fra 2007 til 2010. Ifølge nettstedet The Silver Times skal de på et tidspunkt ha giftet seg, men det er ikke offentlig bekreftet.

For to år siden åpnet hun seg for første gang om sykdommen hun skjulte for offentligheten i fire år, nemlig at hun i 2012 ble diagnostisert med skjoldbruskkjertelkreft.

Under en komplisert operasjon for å fjerne svulsten, ble strupehodet skadet, og artisten sto i fare for å miste stemmen, ifølge Mirror.

Hun gikk gjennom to operasjoner i Tyskland for å prøve å redde stemmen, men til ingen nytte. Det var den tredje operasjonen, som ble utført i Seoul i Sør-Korea, som klarte å redde stemmen hennes.

- Det var et kritisk øyeblikk for meg. Da operasjonen var over, åpnet jeg munnen min for å prate. Men det gikk ikke. Jeg bare hvisket. Jeg brydde meg ikke om sangstemmen, men det var grusomt at jeg ikke kunne si «hei» i telefonen, sa hun i 2016 til Mirror om den første operasjonen.

Volkova har også startet sitt eget skomerke, «C & C shoes by Julia Volkova».

I august i år giftet hun seg på nytt, en nyhet hun selv delte på sin Instagram-profil. Det er imidlertid ikke kjent hvem som er hennes utkårede.

Lena Katina giftet seg på sin side med kjæresten gjennom flere år, den slovenske musikeren Sasha Kuzmanovic i Moskva i 2013.

I november året etter kunngjorde ekteparet at de ventet sitt første barn sammen, og i mai 2015 kom sønnen Aleksandr til verden.

Hun deler stadig bilder fra familielivet på sin Instagram-profil, der hun har 118 000 følgere.

Katina lever fremdeles av musikkarrieren, og i starten av solokarrieren fokuserte hun på å utgi kun engelske låter. I 2011 vant hun prisen «årets video» under russiske MTV Music Awards for låta «Never Forget».

For to år siden ga hun ut et album på spansk, og i år ser det ut til at hun har gått tilbake til å synge på morsmålet.

Bare i løpet av 2018 har hun gitt ut hele tre singler på russisk.

Hun er fremdeles en sterk stemme i LHBT-miljøet, og i starten av august opptrådte hun på den årlige europeiske festivalen for seksuelle minoriteter, Europride, i Stockholm, ifølge Aftonbladet.

LES OGSÅ: Bli med inn i stjernenes nye luksushjem