«Prinsesse på prøve»:

Slik gikk det med stjernen

Skuespillerens liv har ikke vært uten utfordringer etter filmsuksessen.

SUKSESS: 20 år har gått siden filmen «Prinsesse på prøve». Her er Anne Hathaway, Heather Matarazzo og Robert Schwartzman avbildet i filmen. For Heather Matarazzo har ikke livet bare vært rosenrødt siden filmsuksessen. Foto: Moviestore / REX / NTB
SUKSESS: 20 år har gått siden filmen «Prinsesse på prøve». Her er Anne Hathaway, Heather Matarazzo og Robert Schwartzman avbildet i filmen. For Heather Matarazzo har ikke livet bare vært rosenrødt siden filmsuksessen. Foto: Moviestore / REX / NTB Vis mer
Publisert

Det er 20 år siden «Prinsesse på prøve» sørget for at mange unge jenter drømte om at en ukjent bestemor skulle dukke opp på døren, og fortelle at de en dag skal arve tronen til det søkkrike fyrstedømmet Genovia.

Det var nemlig sånn det hele startet for Anne Hathaway (39), eller Mia Thermopolis som rollen hun spilte i filmen og oppfølgeren het.

Over natten forandrer det meste seg for Hathaways karakter, og seerne får ta del i hvordan den sjenerte tenåringen, som mangler både selvsikkerhet, utstråling og kjæreste, tar steget inn i rollen som prinsesse.

DEN GANG DA: Heather Matarazzo, Anne Hathaway og Mandy Moore fikk alle svært mye oppmerksomhet etter å ha spilt i «Prinsesse på prøve». Førstnevnte har imidlertid ikke vært like fremtredende i rampelyset som sine to skuespillerkolleger. Foto: Ron Batzdorff / Brownhouse Prod / Botnp Inc / Kobal / REX / NTB
DEN GANG DA: Heather Matarazzo, Anne Hathaway og Mandy Moore fikk alle svært mye oppmerksomhet etter å ha spilt i «Prinsesse på prøve». Førstnevnte har imidlertid ikke vært like fremtredende i rampelyset som sine to skuespillerkolleger. Foto: Ron Batzdorff / Brownhouse Prod / Botnp Inc / Kobal / REX / NTB Vis mer

Mens både Anne Hathaway og Julie Andrews (86), som spilte dronning Clarisse Renaldi, har vært i offentligheten siden, er det andre som hadde sentrale roller i de to filmene som har trukket seg kraftig tilbake fra rampelyset.

Blant dem Heather Matarazzo (39), som spilte Hathaways bestevenninne, Lilly Moscovitz.

STJERNELAG: Julie Andrews spilte også i filmen fra 2001. Hun var også å se i oppfølgeren få år senere. Foto: Ron Batzdorff / REX / NTB
STJERNELAG: Julie Andrews spilte også i filmen fra 2001. Hun var også å se i oppfølgeren få år senere. Foto: Ron Batzdorff / REX / NTB Vis mer

Karakteren går sine egne veier, og sier ting rett ut som det er. Også når det gjelder klesstil og hårsveis lar hun seg ikke påvirkes av andre. Det kan derfor, 20 år etter første film ble gitt ut, være vanskelig å kjenne igjen Matarazzo i dag.

Etter «Prinsesse på prøve» har hun medvirket i en rekke andre filmer som blant andre «Girl Flu» og «Hostel: Part II».

IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: «Hannah Montana» herjet på Disney Channel for nesten ti år siden. Nå er en av stjernene nesten ikke til å kjenne igjen. Video: Se og Hør Vis mer

Ut av skapet

Hun slo gjennom på film allerede som elleveåring i «Welcome to the Dollhouse» fra 1995. To år senere vant hun Independent Spirit Award for sitt arbeid i den aktuelle filmen.

GJENNOMBRUDD: Heather Matarazzo i «Welcome to the Dollhouse». Foto: Suburban / Kobal / REX / NTB
GJENNOMBRUDD: Heather Matarazzo i «Welcome to the Dollhouse». Foto: Suburban / Kobal / REX / NTB Vis mer

Hun har spilt flere interessante karakterer opp gjennom årene, og har tidligere uttalt at hun får forskjellige jobber fordi hun ikke er den typiske «nabojenta», ifølge The List.

I tillegg til skuespillerkarrieren er Matarazzo en feminist som ikke er redd for å heve stemmen, ei heller når det gjelder rettigheter for LHBT-miljøet.

I 2004 kom hun ut av skapet som lesbisk, etter å ha holdt legningen sin skjult i flere år i frykt for hvordan den skulle påvirke karrieren hennes.

BESTEVENNER: Anne Hathaway og Heather Matarazzo spilte bestevenner på film. Her sammen i 2004. Foto: Damian Dovarganes / NTB
BESTEVENNER: Anne Hathaway og Heather Matarazzo spilte bestevenner på film. Her sammen i 2004. Foto: Damian Dovarganes / NTB Vis mer

Etter å ha spilt i «Welcome to the Dollhouse», hvor karakteren hennes blir ertet og kalt for en lesbe, lærte hun seg hva begrepet betydde, og ble mer bevisst.

- Det er det jeg er, en lesbe, har skuespilleren tidligere uttalt til AfterEllen om da hun innså det selv.

BLOMSTRING: Modell og kjendisdatter Delilah Belle har blitt voksen, og sammenlignes nå med Gigi Hadid. Vis mer

Brutt forlovelse og bryllup

Videre fortalte Matarazzo at det likevel var vanskelig å snakke om til å begynne med. I fire år holdt hun hemmeligheten for seg selv, og følte seg presset til å ha med mannlige dater på filmpremierer.

I dag er hun imidlertid stolt av hvem hun er.

- Det er en del av hvem jeg er, jeg omfavner det, har hun sagt til Advocate.

PRISVINNER: Skuespilleren har tidligere vunnet Independent Spirit Awards. Her under utdelingen i 2017. Foto: Matt Baron / REX / NTB
PRISVINNER: Skuespilleren har tidligere vunnet Independent Spirit Awards. Her under utdelingen i 2017. Foto: Matt Baron / REX / NTB Vis mer

I 2008 ble det kjent at hun hadde forlovet seg med musiker Caroline Murphy, men fire år senere gikk de hver til sitt. I 2018 forlovet hun seg på ny, denne gang med filmprodusent Heather Turman. Paret møttes da de jobbet sammen på komedien «Stuck», og giftet seg senere samme år.

Nylig delte hun en hyllest til kona på Instagram i anledning deres tre års bryllupsdag:

Sexisme i Hollywood

39-åringen er også blant skuespillerne som har snakket høyt om sexisme i Hollywood.

- Jeg har kjempet for like rettigheter for det homofile og lesbiske miljøet og for kvinners rettigheter i mange år, sa hun til MTV i 2015, og la til at flere begynte å få øynene opp for kampen som mange kjemper.

Da store deler av Hollywood valgte å stille i svarte antrekk under Golden Globe i 2018, var Matarazzo skeptisk.

MANKE: I sin siste oppdateringen på Instagram, kommer Ariana Grande med en video som kan komme som et sjokk på noen. Video: @arianagrande Vis mer

- Som en fra New York er nesten hele garderoben min svart. Hvis du virkelig vil protestere kan du komme i jobbebukse, et antrekk fra «Handmaids Tale» og invitere andre ofre av seksuell trakassering som daten din, sa hun.

Med en suksessfull karriere kan det late til at Matarazzo har levd et glamorøst liv, men den gang ei. Hun har tidligere vært åpen om at hun har slitt med depresjon og posttraumatisk stresslidelse.

I et intervju med The Guardian har hun fortalt at dette ble verre da hun mistet sin biologiske far og stefar i løpet av samme år. Dette påvirket henne så sterkt at hun mistet lysten på å leve.

«THE HOLIDAY»: En av de koseligste julefilmene har rukket å bli over 13 år gammel! Spesielt barneskuespillerne har forandret seg - veldig! Bilder: NTB. Reporter: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Vurderte å bli taxisjåfør

Både før og etter «Prinsesse på prøve» har 39-åringen kapret flere store filmroller. Det betyr likevel ikke at hun ikke har stått overfor økonomiske utfordringer. Hun har nemlig tidligere avslørt at ikke alle jobbene hun har hatt har vært like lukrative.

- De fleste tror nok at jeg blir godt betalt, men jeg blir ikke det. Faktisk blir ikke de fleste skuespillere det. Jeg kjører en ødelagt Prius og jeg kjøpte akkurat meg nye sko for første gang på to år, har hun sagt til The Guardian.

I tillegg til skuespillerlønn har hun fått betalt ved å undervise og skrive manus. I tillegg har hun vurdert å kjøre Lyft for å få endene til å møtes.

- Det eneste jeg ønsker å gjøre er å ha muligheten til å betale leie, og skape og fortelle historier som må bli fortalt. Det handler ikke om priser for meg. Det handler om en enkel Twitter-melding, en e-post eller et brev som sier at «den filmen forandret livet mitt», fortsatte hun.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB Scanpix / Instagram Vis mer

Man skal heller ikke utelukke at hun vender tilbake som Lilly Moscovitz i «Prinsesse på prøve». Anne Hathaway har nemlig tidlig bekreftet at manus til en tredje film eksisterer.

- Vi alle vil at det skal skje, sa Hathaway da hun gjestet «Watch What Happens Live with Andy Cohen» i 2019.

LES OGSÅ: - Jeg har ikke tid til å være usikker lenger

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer