«Vi på Saltkråkan»:

Slik gikk det med «Saltkråkan»-gjengen

Det er nesten 60 år siden «Vi på Saltkråkan» rullet over skjermene for første gang.

SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT
SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT Vis mer
Publisert

Klassikeren «Vi på Saltkråkan» er en serie som de aller fleste husker godt, og det er lite som minner mer om ekte, svensk sommer.

Den har vært å se på skjermer i reprise en rekke ganger de siste nesten 60 årene, både i Sverige og her til lands. Serien ble spilt inn på øya Norröra i Norrtälje allerede i 1962 og 1963, og fikk sin debut på norske skjermer to år etter.

«Vi på Salkråkan» er blant annet mulig å kjøpe og se på SF Anytime, mens spillefilmene «Tjorven og Skrållan» og «Tjorven, Båtsman og Moses» er å finne på Viaplay sammen med en rekke andre filmer basert på Astrid Lindgrens fortellinger.

For litt over et år siden ble det kjent at den svenske klassikeren gjør comeback - nesten 60 år etter premieren. SVT er nemlig i gang med å lage en ny versjon. Den nye seriens handling er satt til 2020-tallet, samtidig som den fortsatt bygger på Astrid Lindgrens originalmanus fra 60-tallet.

- Vi vil gjøre dette til en enda sterkere klassiker, sa SVT-sjef Hanna Stjärne i en uttalelse i april i fjor. Premieredato for gjensynet med «Saltkråkan»-gjengen er foreløpig ikke kjent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.