«Vi på Saltkråkan»:

Slik gikk det med «Saltkråkan»-gjengen

Det er nesten 60 år siden «Vi på Saltkråkan» rullet over skjermene for første gang.

SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT
SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT Vis mer
Publisert

Båtsman, Tjorven, farbror Melker og Malin.

Navnene klinger godt i ørene til en Astrid Lindgren-fan. Klassikeren «Vi på Saltkråkan» er nemlig en serie som de aller fleste husker godt, og det er lite som minner mer om ekte, svensk sommer.

Den har vært å se på skjermer i reprise en rekke ganger de siste nesten 60 årene, både i Sverige og her til lands. Serien ble spilt inn på øya Norröra i Norrtälje allerede i 1963, og fikk sin debut på norske skjermer to år etter.

LEGENDE: Astrid Lindgren er hjernen bak en rekke svenske fortellinger. Her avbildet med Maria Johansson (t.v.), som spilte Tjorven, og Inger Nilsson (t.h.), som spilte Pippi. Foto: Fredrik Hjerling / Aftonbladet / NTB
LEGENDE: Astrid Lindgren er hjernen bak en rekke svenske fortellinger. Her avbildet med Maria Johansson (t.v.), som spilte Tjorven, og Inger Nilsson (t.h.), som spilte Pippi. Foto: Fredrik Hjerling / Aftonbladet / NTB Vis mer

Nylig ble det også kjent at klassikeren gjør comeback - nesten 60 år etter premieren. SVT er nemlig i gang med å lage en ny versjon. Den nye seriens handling er satt til 2020-tallet, samtidig som den fortsatt bygger på Astrid Lindgrens originalmanus fra 60-tallet.

- Vi vil gjøre dette til en enda sterkere klassiker, sa SVT-sjef Hanna Stjärne i en uttalelse i april.

Siden premieren er det liten tvil om at skuespillerene i serien har dratt på årene, og gjort seg godt bemerket i svensk kulturliv.

- En nasjonalinstitusjon

En av seriens aller mest kjente ansikter, er lille Tjorven.

Den litt rappkjeftet, nysgjerrige øygjesten som ofte var å se i tospann med hunden Båtsman. Skuespilleren bak Tjorven, Maria Johansson (65), ble født i 1956, og var altså ikke mer enn syv år da serien ble spilt inn.

POPULÆR: Maria Johansson spilte Tjorven i serien. Her sammen med hunden Båtsman, som egentlig het Caesar. Foto: NTK
POPULÆR: Maria Johansson spilte Tjorven i serien. Her sammen med hunden Båtsman, som egentlig het Caesar. Foto: NTK Vis mer

- Jeg tror at jeg er blitt en slags nasjonalinstitusjon i Sverige, uttalte skuespilleren til Avisa Nordland i 2012.

Karrieren fikk dermed en rakettstart, og i årene etter spilte hun rollen som Tjorven i ytterligere tre filmer - «Tjorven, Båtsman och Moses», «Tjorven och Skrållan» og «Tjorven och Mysak».

«OLSENBANDEN JR:» «Olsenbanden jr.» herjet på 2000 tallet, så vi har tatt en prat med Lars Andersen, kanskje bedre kjent som «Benny», for å høre hva han gjør på i dag. Vis mer

Doktorgrad

Noen år senere, i 1981, ble hun uteksaminert fra Teaterhögskolan i Stockholm. I 1998 la hun skuespillerkarrieren på hyllen, etter å ha spilt en rolle i den populære svenske TV-serien «Skjærgårdsdoktoren».

Takket være hard og konsentrert jobbing, har Johansson i dag en karriere innen skuespilleryrket - riktignok ikke foran kameraet.

VOKSEN: Maria Johansson, som flere hevder er slående lik vår egen Live Nelvik, jobber i dag bak kameraet, og har en doktorgrad. Foto: Dan Hansson / SVD / Scanpix / NTB
VOKSEN: Maria Johansson, som flere hevder er slående lik vår egen Live Nelvik, jobber i dag bak kameraet, og har en doktorgrad. Foto: Dan Hansson / SVD / Scanpix / NTB Vis mer

I 2012 disputerte hun ved Universitetet i Nordland med avhandlingen «Skådespelarens praktiska kunnskap», og har dermed en doktorgrad.

- Doktoravhandlingen min er en takk til det fantastiske, morsomme og tunge skuespilleryrket. Og Tjorven; hun er en kjær, liten jente som vil leve i meg til jeg dør, sa hun til Avisa Nordland den gang.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB / Instagram Vis mer

«Farbror Melker, vet du vad?»

«Farbror Melker, vet du vad?» «Du har inte den rätta knycken, farbror Melker». «Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?»

Er det én person i «Saltkråkan»-universet som virkelig fikk gjennomgå, var det farbror Melker. De velkjente sitatene kommer naturligvis fra Tjorven, som ofte hang på Melker som en klegg.

FIKK GJENNOMGÅ: Farbror Melker var en av seriens mest folkekjære karakterer. I virkeligheten var han like høyt elsket av det svenske folk. Her avbildet med Skrållan. Foto: Leif R. Jansson / NTB
FIKK GJENNOMGÅ: Farbror Melker var en av seriens mest folkekjære karakterer. I virkeligheten var han like høyt elsket av det svenske folk. Her avbildet med Skrållan. Foto: Leif R. Jansson / NTB Vis mer

Torsten Casimir Wilhelm Florusson Lilliecrona, eller bare Torsten Lilliecrona, var den folkjekjære skuespilleren bak den snille og gode onkelen. Rollen gjorde at han ble kjent i hele Norden.

Født i 1921 i Jönköping var han av skuespillerne i serien som rakk å opparbeide seg en karriere allerede lenge før «Saltkråkan». Ifølge IMDB har han spilt i intet mindre enn 121 filmer og serier, og han viet store deler av livet sitt til skuespilleryrket - og var svært seriøs i jobben sin.

VOKST OPP: Sylvester Stallones 22 år gamle datter, Sistine, har blitt voksen. Video: Rød Løper Vis mer

- Hadde det vanskelig

Så kom Astrid Lindgren og fortalte at hun hadde skrevet en rolle bare for ham. Da visste han imidlertid ikke at det skulle bli rollen som skulle definere resten av hans karriere.

- Han hadde det vanskelig etter «Saltkråkan», for å bli kvitt stempelet som farbror Melker, har Louise Edlind Friberg, som spilte Malin, uttalt, ifølge Svensk Damtidning.

FOLKEKJÆR: Det var vanskelig for Torsten å kvitte seg med Melker-stemplet. Etter hvert la han karrieren på hyllen. Foto: Leif R. Jansson / NTB
FOLKEKJÆR: Det var vanskelig for Torsten å kvitte seg med Melker-stemplet. Etter hvert la han karrieren på hyllen. Foto: Leif R. Jansson / NTB Vis mer

I åra etter hadde han flere roller, men ingen var i nærheten av like populære som den vimsete onkelen.

- Når Torsten gikk ut på scenen i Shakespeares ladede drama om skyld og urett (Macbeth journ.anm.), begynte folk å hviske i salongen: «Det er farbror Melker i dressbukser».

I 1992 pensjonerte han seg fra Göteborgs stadsteater, og la med det karrieren på hylla. Drøyt åtte år senere, i 1999, sovnet han stille inn i sitt hjem i Sverige, 78 år gammel.

Friere i fleng

Det er ingen hemmelighet at Louise Edlind Friberg, som spilte Malin i klassikeren, hadde en flokk av friere etter seg. Flere unggutter la nemlig sin elsk på den vakre tenåringen på 60- og 70-tallet.

Den gang var hun bare 16 år, og i utgangspunktet for ung til å spille rollen som Malin Melkerson. I hvert fall hvis vi skal tro kvinnen bak suksessen, forfatterlegende Astrid Lindgren.

STIAN BARSNES-SIMONSEN: Ansiktet utad på barndommen til veldig mange er Stian Barsnes- Simonsen. Vi har rett og slett spurt han hva han har gjort i det siste. Video: NRK/TV2 Play/Rød løper. Reporter: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Hallodama annonserte på TV: Vi søker en ung jente i 19-årsalderen til en TV-serie (...), uttalte Louise til SVT i 2017, og fortsatte:

- Etter det ble jeg kalt inn til prøvefilming. Jeg var bare 16 år da og Astrid Lindgren syntes jeg var for ung for rollen. Men hun ble overtalt av resten av teamet.

I tillegg var hun for mørkhåret til rollen, og måtte farge håret blondt - en uvanlig affære på 60-tallet.

«Dickpicks»

Denne sommeren gjestet Louise, som i dag har rukket å bli 74 år, radioprogrammet «Morgonpasset i P3». Der kom det frem en rekke uventede minner fra hennes glansdager.

- Jeg kunne ikke forstå det enorme gjennombruddet. Der og da var jeg nesten litt sjokkert, for det strømmet på med brev og andre ting. Og dickpics (penisbilder, journ.anm.), sa 74-åringen i radiointervjuet.

MALIN: Flere tiår har gått, og i dag har ungjenta Malin blitt voksen. Foto: Claudio Bresciani / NTB
MALIN: Flere tiår har gått, og i dag har ungjenta Malin blitt voksen. Foto: Claudio Bresciani / NTB Vis mer

På spørsmål om hun tror at hun fikk Sveriges første penisbilde, svarte hun ja.

I årene etter «Vi på Saltkråkan» har 74-åringen spilt i serier som «Mordene i Sandhamn», «Dødelig kjemi» og «Quicksand - Størst av alt». Sistnevnte serie hadde premiere på Netflix i 2018 - og ble raskt en suksess.

Senere i livet har Friberg gjort karriere i politikken, og har blant annet sittet i den svenske Riksdagen for Folkpartiet.

Blir påminnet ukentlig

De aller fleste «Saltkråkan» husker nok godt nabogutten Pelle. Han var farbror Melkers sønn, og ble spilt av Stephen Lindholm.

Før innspillingen satt i gang var han én av 2000 søkere til rollen, der han måtte overtalte moren om å få prøvespille. Til slutt sto han igjen som den heldige utvalgte, åtte år gammel.

BARNEKSUESPILLER: Pelle var en dyrekjær gutt på Saltkråkan. I dag har han lagt skuespillerkarrieren på hyllen. Foto: Gunnar Lantz / NTB
BARNEKSUESPILLER: Pelle var en dyrekjær gutt på Saltkråkan. I dag har han lagt skuespillerkarrieren på hyllen. Foto: Gunnar Lantz / NTB Vis mer

- Jeg syntes livet var herlig i de månedene vi var her. Vi var sammen døgnet rundt og var som en eneste stor familie. Kult, intensivt og morsomt, uttalte han til Aftenposten i 2013.

I dag er Lindholm 66 år gammel, og jobber som journalist i Kommunalarbetaren, en medlemsavis for fagforbundet Svenska kommunalarbetareförbundet.

«THE HOLIDAY»: En av de koseligste julefilmene har rukket å bli 13 år gammel! Spesielt barneskuespillerne har forandra seg - veldig! Bilder: NTB. Reporter: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Det er likevel mye som tyder på at det ikke har vært lett for 66-åringen å riste av seg Pelle.

- Det har vel ikke gått en uke på 50 år uten at jeg er blitt påminnet om «Vi på Saltkråkan», eller om Pelle. Folk vil fortsatt prate om hvordan det var, sa Stephen Lindholm til Aftenposten.

Vant til hunder

Etter hvert som årene går på den vakre skjærgårdsøya, får Malin barn med Peter. Da kommer lille Skrållan til verden.

Som to-åring fikk Lena Dandenell (57) rollen som Skrållan i «Saltkråkan»-universet, og spilte blant annet i filmen «Tjorven och Skrållan».

IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: «Hannah Montana» herjet på Disney Channel for nesten ti år siden, nå er en av stjernen nesten ikke til å kjenne igjen. Video: Se og Hør Vis mer

En av grunnene til at hun fikk rollen, var fordi hun var vant til hunder. Det kom godt med, siden hun og Tjorven ofte hang mye rundt Båtsman.

I voksen alder har Dandenell lagt skuepspillerkarrieren helt på hyllen, og har blant annet utdannet seg til å bli frisør. I tillegg har hun jobbet som resepsjonist på Hotel Diplomat i Stockholm. Sammen med ektemannen har hun to barn, som hun bor sammen med på Visingö.

Folkekjær hund i rettstvist

Her til lands er det få som ikke har falt for kjendishunden Anton.

I Sverige har det imidlertid alltid vært hunden Båtsman som har vært i det svenske folks hjerter. Han ble lånt til ut til filmopptakene av en svensk familie i Linghem i Östergötland.

Ifølge boken «Från snickerboa till villa villekulla, Astrid Lindgrens filmvärld» het hunden, som var av rasen Sanktbernhard, egentlig Caesar, ifølge Svensk Damtidning.

Rasen er kjent for å være en trygg og vennlig selskapshund, og passet derfor perfekt inn i tv-innspillingen. I tillegg var det en fordel at Caesar var svært glad i mat - som de fleste hunder på 90 kilo er.

IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: «Zach og Cody søte liv til sjøs» herjet på Disney Channel for nesten ti år siden, nå er en av stjernen nesten ikke til å kjenne igjen. Video: Se og Hør Vis mer

For at han skulle følge etter Tjorven på alle øyas kriker og kroker, la hun nemlig tørket fisk og kjøttboller i lommene.

Som følge av berømmelsen brøt det ut full krangel mellom hundens tidligere eiere, og enighet om foreldreretten måtte avgjøres i tingretten, ifølge Sveriges radio.

LES OGSÅ: Forsvant. Nå viser han seg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer