Elisabeth Lindland:

Slik gikk det med «Julemorgen»-Elisabeth

Tidligere programleder Elisabeth Lindland åpner seg om tiden i «Julemorgen».

POPULÆR DUO: Elisabeth Lindland og Nissa Nyberget var programledere for NRKs «Julemorgen» fra 1998 til 2004. Foto: Erik Johansen / NTB
POPULÆR DUO: Elisabeth Lindland og Nissa Nyberget var programledere for NRKs «Julemorgen» fra 1998 til 2004. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

«Nå er det julemorgen! Alle barn må stå opp å gjøre seg klar! En deilig julemorgen, nå er det jul - og jul er det beste vi har!»

Pysjkledde barn i seksårsalderen og oppover kunne våkne til Nissa og Elisabeths ovennevnte kjenningsmelodi fra «Julemorgen» i juleferiene på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

Her sto den sprudlende Askim-kvinnen med det store smilet, Elisabeth Lindland (52), for sang, mens den muntre Nils Otto «Nissa» Nyberget (66) stemte i bak pianotangentene.

I det to og en halv timer lange NRK-programmet, bød den populære programleder-duoen på sang og musikk, kjente og ukjente gjester, konkurranser, tegnefilmer og serier.

KONGELIG GJEST: Elisabeth Lindland og Nissa Nyberget hadde flust av gjester under «Julemorgen». En julaften hadde de besøk av selveste prinsesse Märtha Louise der de sang julen inn. Foto: Heiko Junge / NTB
KONGELIG GJEST: Elisabeth Lindland og Nissa Nyberget hadde flust av gjester under «Julemorgen». En julaften hadde de besøk av selveste prinsesse Märtha Louise der de sang julen inn. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Det var et hyggelig program å lage. Det var live, det var jul og det var masse hyggelige gjester, og masse musikk. Veldig stas de syv årene vi holdt på, mimrer Lindland når Se og Hør slår på tråden.

Jobber med manus og regi

Det er 15 år siden hun og makkeren takket for seg etter syv år med «Julemorgen». Programmet har blitt bevart, men byttet ut med nye fjes i årenes løp.

I dag befinner Lindland seg i Kristiansand på det trettende året med mann, tre tenåringsbarn og vannhunden Silva. Livet siden «Julemorgen» har vært alt annet enn rolig for 52-åringen.

SANG: Musikk og sang var en stor del av «Julemorgen» da Lindland og Nyberget ledet programmet. Her er de avbildet sammen med Märtha Louise og barna Majken, Edvard og Hanne på julaften i 1999. Foto: Heiko Junge / NTB
SANG: Musikk og sang var en stor del av «Julemorgen» da Lindland og Nyberget ledet programmet. Her er de avbildet sammen med Märtha Louise og barna Majken, Edvard og Hanne på julaften i 1999. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

I årene etter ledet Lindland og Nyberget morgenprogrammet «Opp og hopp» på radiokanalen P4, etterfulgt av sommershow på Tusenfryd, konserter og flere CD-innspillinger.

Deretter ventet skuespiller- og programlederroller for Lindland i blant annet «Kaptein Sabeltann» og «Virtuos», samt turné gjennom «Den kulturelle skolesekken». Senere fikk hun jobb på Kilden Teater og Konserthus, hvor hun har vært siden.

Innimellom tar hun også sangoppdrag.

TENNER LYS: Tredje søndag i advent og kongefamilien avslører hva som er deres juleønsker. Video: Kongehuset på Facebook Vis mer

- På Kilden har jeg ansvar for manus og regi på forestillinger som ofte inkluderer ikke-profesjonelle sammen med profesjonelle. I det prosjektet jeg utvikler nå, er det bortimot hundre ungdommer med og uten funksjonsnedsettelse, samt symfoniorkester, som er med i en forestilling sammen, forteller hun.

Lindland beskriver det som en drømmejobb.

- Jeg trives utrolig godt. Jeg føler det er en ordentlig drømmejobb. Jeg har tenkt mange ganger siden jeg fikk den jobben, at jeg ikke kan tenke meg en annen jobb enn den jeg har akkurat nå. Og det er jo en gave, sier hun.

I DAG: Elisabeth Lindland ble for mange kjent som den blide og varme programlederen i «Julemorgen». 15 år senere arbeider hun på Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand og tar sangoppdrag i ny og ne. Foto: Jacob Buchard
I DAG: Elisabeth Lindland ble for mange kjent som den blide og varme programlederen i «Julemorgen». 15 år senere arbeider hun på Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand og tar sangoppdrag i ny og ne. Foto: Jacob Buchard Vis mer

- Fantastisk jobb å ha

I årene 1998 til 2004 satte Lindland seg inn i en taxi klokken fem på morgenen hver dag for direktesendingene på NRK. Når hun ikke spilte inn «Julemorgen», var hun resten av året opptatt med frilansoppdrag og prosjekter innen teater og musikk.

Programlederjobben fikk hun visstnok ganske tilfeldig.

- De skulle egentlig ha en etablert programleder med Nissa som makker til henne. Men hun de først fant kunne plutselig ikke. Og da var det noen som hadde hørt om meg, og så var jeg på audition. Etterpå hadde jeg lunsj med Nissa for å bli kjent med ham og for å se om vi kunne jobbe sammen, og det var jo fantastisk, og veldig spennende og skummelt på en gang.

JULEPROGRAM: Elisabeth Lindland koste seg som programleder for «Julemorgen». Her sammen med makker Nissa Nyberget og artist Ingrid Bjørnov. Foto: Lise Åserud / NTB
JULEPROGRAM: Elisabeth Lindland koste seg som programleder for «Julemorgen». Her sammen med makker Nissa Nyberget og artist Ingrid Bjørnov. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

52-åringen deler videre at hun koste seg i programlederrollen.

- Det var en fantastisk jobb å ha. Veldig intenst. Du lever i en boble og jobber med det døgnet rundt, egentlig fra oktober til januar, sier hun, og legger til:

- Jeg elsker jo jul. Det å få lov til og bare dykke ned i julens musikk og ha masse hyggelige gjester, samt være i et univers som er bare så koselig og givende å være i - det var veldig gøy.

Den tidligere programlederen har mange gode minner fra «Julemorgen»-studioet på Marienlyst.

GODE MINNER: «Julemorgen»-Elisabeth har gode minner fra TV-programmet. Foto: Lasse Midling-Jenssen
GODE MINNER: «Julemorgen»-Elisabeth har gode minner fra TV-programmet. Foto: Lasse Midling-Jenssen Vis mer

- Jeg må dra frem musikken. Jeg synes jo det var veldig gøy at vi kunne gjøre så mye livemusikk. Nissa kunne lage nye låter basert på barnas tekster. Vi sang jo en ny sang hver dag som han hadde laget på natten, sier hun, og legger til at besøk av gjester også var et høydepunkt.

- Jeg husker «Julympiaden» som ellevilt. Vi skulle være ute i snøen og ha «OL». Alt gikk i grunnen galt. Nissa var live-kommentator. Andreas Thorkildsen var med, og hadde en unge på ryggen og løp i feil retning på konkurransen, og Nissa kommenterte live: «Der tok han ut i skogen». Det var bare veldig morsomt, forteller Lindland som ler gjennom telefonrøret.

- Det var sterkt

Til tross for fine stunder under mange av sendingene, fikk Lindland kjenne på mindre hyggelige opplevelser underveis, som tsunami-katastrofen i 2004.

- Det var veldig spesielt å være på «Julemorgen» da det var tsunami. Den første dagen ble programmet avlyst, men det var viktig for NRK å tilby barna tilrettelagt informasjon om tragedien som de kunne se på. Så da hadde vi Røde Kors innom, som forklarte barna hva som hadde skjedd. For det er også viktig å kunne snakke om det med ord som de forstår. Det var sterkt å være med på, forteller hun.

PYNT: USAs førstedame Melania Trump viser fram juledekorasjonene i Det hvite hus. Video: Det hvite hus Vis mer

Videre påpeker skuespilleren og sangeren at «Julemorgen» ikke bestandig hadde gøyale temaer på programmet.

- Julen er ikke en god tid for alle - og det tok vi på alvor. Barneombudet gjestet flere ganger.

På spørsmålet om Lindland savner «Julemorgen»-dagene innrømmer hun at hun ikke føler på et direkte savn.

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk lov til å lage «Julemorgen» sammen med Nissa i alle de årene. Jeg synes det har vært en fantastisk jobb og opplevelse. Masse, masse gode minner. Og selvfølgelig et springbrett til mange andre ting. Men det er noe med at det er så mye som er fint å holde på med. Når det skjedde, så var det fint, men det er et avsluttet kapittel.

Tiden i «Julemorgen» har lært den tidligere programlederen mye om å gjøre ting man ikke tør. Hun trekker blant annet frem direktesendt TV som et eksempel.

- Det var ganske skummelt å skulle lage timevis med direktesendt TV, når jeg aldri hadde vært programleder før. Sånt blir man modigere av. Og så har jeg lært mye om å forberede meg nok til å bli trygg, men ellers å stole på øyeblikket og på å være til stede.

HJEM TIL JUL: Stian Blipp blir å se i den andre sesongen av Netflix-serien «Hjem til jul». Dette sier han om kyssescenene. Video: Rød Løper Vis mer

- Han er et unikum

«Julemorgen» ble svært populært under Lindland og Nybergets tid. Programlederne fikk tilsendt mye post, deriblant dorullnisser og stjerner, og ble dessuten gjenkjent på gata.

- Det var veldig interaktivt og mye kommunikasjon med seerne. Veldig gøy, minnes Lindland.

Hun føyer til at det var veldig koselig når kjernepublikumet var blitt voksne, og minnes at julen inkluderte «Julemorgen».

Samarbeidet med Nyberget gjennom de syv årene gikk som nevnt over til nye prosjekter. Kompanjongene har fremdeles kontakt i dag, selv om de bor i vidt forskjellige land og tidssoner.

- Det er fantastisk å jobbe med Nissa. Han er et unikum når det gjelder det musikalske. Man blir jo så bortskjemt, for han setter seg bare ned, og tonene triller ut av pianoet. Han er rett og slett veldig begavet, roser hun.

GODE KOLLEGER: Elisabeth Lindland forteller at hun og Nyberget har samarbeidet godt både under «Julemorgen» og årene senere. Her er programlederne sammen med Roald Øyen kjent fra «Julenøtter». Foto: Lise Åserud / NTB
GODE KOLLEGER: Elisabeth Lindland forteller at hun og Nyberget har samarbeidet godt både under «Julemorgen» og årene senere. Her er programlederne sammen med Roald Øyen kjent fra «Julenøtter». Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Vi har stor glede av å jobbe med hverandre. Dessuten er vi sta og viljesterke begge to, og vi kan diskutere ordentlig godt. Som frilanser jobber du gjerne kort med noen, men han er min mest stabile kollega.

- Uforutsigbart

Morgenstundene i desember er kanskje roligere nå enn for 15 år siden. Denne julen skal 52-åringen tilbringe høytiden med familien, med blant annet torsk, ribbe, pinnekjøtt og riskrem på bordet.

- Livet går jo fort, så det å gå saktere inn i julen, og bare være sammen - det nyter jeg.

Tiden fremover for Lindland er i likhet med mange andres ganske uforutsigbar.

- Jeg planlegger jo at livet skal bli vanlig igjen etter hvert, så det ser jeg frem til. Det å kunne klemme igjen, det er noe jeg savner. Se mennesker jeg er glad i. Det skal bli fint.

LES OGSÅ: Kommer ikke hjem til jul: - Trist

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer