Lena Wisborg Candinger:

Slik gikk det med Ida fra «Emil i Lønneberget»

Den svenske barnestjernen fikk rollen som femåring.

DEN GANG DA: Her er Jan Ohlsson i rollen som Emil og Lena Wisborg Candinger i rollen som Ida avbildet i 1971. Foto: Aftonbladet / NTB
DEN GANG DA: Her er Jan Ohlsson i rollen som Emil og Lena Wisborg Candinger i rollen som Ida avbildet i 1971. Foto: Aftonbladet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste minnes nok de folkekjære svenske filmene og tv-serien «Emil i Lönneberga», eller som vi kjenner til den - «Emil i Lønneberget».

Filmene var basert på Astrid Lindgrens barnebøker og handler om seks år gamle Emil. Han bor sammen med lillesøsteren Ida samt resten av familien og arbeiderne på bondegården Katthult i grenda Lönneberga i Sverige på 1900-tallet.

I serien fikk man se Emils påfunn og godhjertede sprell. Flere fikk trolig seg en god latter de utallige gangene faren til Emil, Anton Svensson, på rasende vis jaget sønnen inn til snekkerbua hver gang han hadde gjort et sprell.

«OLSENBANDEN JR:» «Olsenbanden jr.» herjet på 2000 tallet, så vi har tatt en prat med Lars Andersen, kanskje bedre kjent som «Benny», for å høre hva han gjør på i dag. Vis mer

- EEEEEEEEEMIIIIILLL, ropte han etter sønnen.

Det har gått hele 50 år siden innspillingen, men «Emil i Lønneberget» har fortsatt fotfeste i den skandinaviske kulturen.

Lena Wisborg Candinger (55) var bare fem år da hun fikk rollen som lillesøsteren til Emil, Ida. Hun hadde med andre ord ingen anelse om hva det innebar å bli en barnestjerne.

- Forsto ikke konsekvensene

I den svenske intervjuserien «Alla vi barn från filmerna» minnes Candinger om tiden som barnestjerne og etterpå. Det melder Expressen.

- Da jeg ble spurt, ble jeg først og fremst spurt om jeg virkelig ville gjøre det. Jeg ble fortalt litt om hva det innebar, at jeg ville være borte fra foreldrene mine, men som femåring kan du ikke forstå konsekvensene av det, forteller hun i serien, og legger til at hun visste hva hun gjorde så langt en femåring kan forstå.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB Scanpix / Instagram Vis mer

Den første filmen med navn « Emil i Lönneberga» kom i 1971, og året etter kom oppfølgeren «Nya hyss av Emil i Lönneberga». Den siste filmen «Emil och grisknoen» dukket opp i 1973. Kort tid etter valgte Candinger å ta en pause fra skuespill.

I DAG: Det har gått 50 år siden innspillingem, og i dag er Lena Wisborg 55 år gammel. Foto: Skjermdump / «Alle vi barn från filmerna»
I DAG: Det har gått 50 år siden innspillingem, og i dag er Lena Wisborg 55 år gammel. Foto: Skjermdump / «Alle vi barn från filmerna» Vis mer

- Jeg sa opp, jeg vet ikke om det skjedde flere ganger. Det var en fin og varm dag, og jeg tenkte at jeg ville gjøre noe annet, forteller hun.

I 1979 dukket hun imidlertid opp på skjermen igjen i en birolle i tv-serien «Katizi», som omhandler en romersk jente. Der spilte hun blant annet mot Pernilla Wahlgrens (53) mor, Christina Schollin (83).

Ble allergisk

Dette skulle vise seg å bli det siste 55-åringen gjorde innen skuespill. I serien forklarer hun at hun lagde seg en liste med fordeler og ulemper som fulgte med skuespillerkarrieren.

Da kom hun frem til at det ikke var verdt det. Hun utdannet seg deretter som frisør, men fant ut at hun var allergisk så hun kunne ikke fortsette.

- Jeg har jobbet med mange forskjellige ting frem og tilbake. Da jeg ikke kunne jobbe som frisør og makeupartist, jobbet jeg som skredder. Jeg har jobbet mye kunstnerisk eller med håndverk, legger hun til.

ANERKJENT: Bøkene til Astrid Lindgren er solgt i over 100 millioner eksemplarer på verdensbasis, og de er blitt oversatt til nærmere 90 språk i 100 land. Her er hun avbildet i 1999. Foto: NTB
ANERKJENT: Bøkene til Astrid Lindgren er solgt i over 100 millioner eksemplarer på verdensbasis, og de er blitt oversatt til nærmere 90 språk i 100 land. Her er hun avbildet i 1999. Foto: NTB Vis mer

På privaten er Wisborg gift med Mats Candinger. De to bor i Tyresö i Sverige, hvor ektemannen eier en golfklubb hvor også Wisborg jobber.

Som nevnt er «Emil fra Lønneberget» basert på Astrid Lindgrens barnebøker. I 1972 fikk Lena Wisborg Candinger muligheten til å møte Lindgren sammen med Jan Ohlsson (59), som spilte Emil.

Det var i 2002 at den svenske forfatteren gikk bort. Hun ble 94 år gammel og døde i hjemmet sitt i Stockholm etter en tids sykdom. De fleste generasjoner ble kjent med Lindgren gjennom bøkene om Pippi Langstrømpe og andre fortellinger som ble ugitt på en rekke språk.

LES OGSÅ: Slik gikk det med «Octomom»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer