«Fire bryllup og en gravferd»

Slik gikk det med gjengen fra «Fire bryllup og en gravferd»

Et dødsfall, en adelstittel og en modell.

SUKSESS: Skuespillerne i «Fire bryllup og en gravferd» fikk en enorm suksess med filmen i 1994. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Skuespillerne i «Fire bryllup og en gravferd» fikk en enorm suksess med filmen i 1994. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1994 gjorde filmen om ungkaren Charles, som stadig kom for seint i vennenes bryllup, stor suksess på kinolerretene.

Det var den da 33 år gamle Hugh Grant (58) som hadde hovedrollen i filmsuksessen «Fire bryllup og en gravferd», som fem år seinere, i 1999, ble stemt fram som tidenes 23. beste film i en kåring gjennomført av det britiske filminstituttet. Filmen var også i en årrekke den mest innbringende britiske filmen i historien.

FALT PLADASK: Rosalie Anderson MacDowell spilte rollen som Carrie, kvinnen som endelig klarte å få ungkaren Charles til å falle pladask. Foto: NTB Scanpix
FALT PLADASK: Rosalie Anderson MacDowell spilte rollen som Carrie, kvinnen som endelig klarte å få ungkaren Charles til å falle pladask. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Suksessfilmen preget også Oscar-utdelinga det påfølgende året, og en rolle i filmen, som var nominert til beste film og beste manus, ga flere av skuespillerne en bråstart på karrieren.

Likevel har ikke alle gjort like stor suksess som Hugh Grant de påfølgende åra. Mens én i dag er bedre kjent som modell, mistet en annen av skuespillerne tragisk livet i ung alder.

Slik gikk det med «Fire bryllup og en gravferd»- stjernene.

Kjøpte sex

Det er altså drøye 25 år siden den første romantiske komedien med Hugh Grant var å se på kinolerretene. Seinere fulgte flere gigantiske filmsuksesser, som «Notting Hill,» «Love Actually» og «Bridget Jones' dagbok», alle regissert av den samme mannen: Richard Curtis.

Selv om Grant har vært en profilert Hollywood-skuespiller i en årrekke, gir han sjelden intervjuer om privatlivet. Det har det tidvis vært gode grunner til.

Året etter suksessen med «Fire bryllup og en gravferd», i 1995, ble Grant nemlig arrestert sammen med en kvinnelig prostituert av politiet i Los Angeles. Saken fikk enorm oppmerksomhet i media, særlig siden skuespilleren på daværende tidspunkt var kjæreste med modellen Elizabeth Hurley (53).

TATT MED BUKSA NEDE: Hugh Grant ble arrestert med en prostituert i 1995. Foto: STELLA PICTURES
TATT MED BUKSA NEDE: Hugh Grant ble arrestert med en prostituert i 1995. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Det mye omtalte sexkjøpet endte med å koste Grant æren, 6600 kroner i bot - samt forholdet til Hurley.

Han har sjelden ønsket å uttale seg om episoden, men da han gjestet frokostprogrammet «CBS News Sunday Morning» i 2016, åpnet han opp om det mye omtalte sexkjøpet.

- Jeg var veldig uskikkelig. Og veldig full. Og, ja, jeg var en angrende synder, fortalte skuespilleren.

Han mente også at oppførselen ble oppfattet enda verre som følge av den store kontrasten til rollefiguren Charles, som folk flest assosierte ham med på daværende tidspunkt.

- Karakteren jeg spilte var så god og snill, og folk trodde sikkert at jeg var sånn i virkeligheten også. Kontrasten til hvordan jeg egentlig oppførte meg ble nok derfor stor, fortalte Grant, og la til at han forstod oppstyret i pressen.

Jevngamle barn med to kvinner

I 2011 skapte Grant igjen overskrifter som følge av en flyktig affære. Denne gangen førte affæren imidlertid til datteren Tabitha (7), noe som gjorde at Grant ble pappa for første gang i en alder av 51 år.

Den gangen var ikke barnemorens identitet kjent, men det ble den imidlertid seinere, da Grant i 2013 ventet nok et barn med samme kvinne, kinesiske Tinglan Hong.

KLASSIKER: Filmen «Fire bryllup og en gravferd» kom ut i 1994, og var den første av flere filmer med manus av Richard Curtis med Hugh Grant i hovedrollen. Nå kommer oppfølgeren! Video: PolyGram Film Ent. Vis mer

Sønnen Felix Chang Hong Grant ble født i 2013, men året etter kunne mediene avsløre at Grant hadde fått nok et barn i mellomtida.

I 2012 hadde den svenske tv-produsenten Anna Elisabeth Eberstein, som i dag er Grants kone, fått sønnen John. Den britiske avisa Daily Mail hadde fått innsyn i det de mente var barnets fødselsattest. Mens farsfeltet lenge hadde stått blankt, hadde avisa i 2014 bitt seg merke i at feltet plutselig nå bar Grants navn.

Fødselsdatoene på barna tilsa at de to kvinnene hadde gått gravide samtidig i hele seks måneder.

Som i «Fire bryllup og en gravferd», har Grants kaotiske kjærlighetsliv likevel endt lykkelig. I dag lever han et langt roligere familieliv med Eberstein, som ble hans kone etter at paret ga hverandre sitt «ja» i Londons rådhus i mai 2018.

Ettertraktet modell

Amerikanske Rosalie Anderson MacDowell (60) spilte rollen som Carrie, kvinnen som endelig klarte å få ungkaren Charles til å falle pladask.

SUKSESS: Andie MacDowell ble for alvor kjent etter sin rolle som Carrie i den romantiske komedien fra 1994. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Andie MacDowell ble for alvor kjent etter sin rolle som Carrie i den romantiske komedien fra 1994. Foto: NTB Scanpix Vis mer

MacDowell, best kjent ved kallenavnet «Andie», hadde sitt gjennombrudd i filmen «Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes» hele ti år tidligere. I likhet med Grant ga likevel den romantiske komedien for alvor MacDowell suksess på filmlerretet.

Siden den gang har hun vært å se i en rekke andre filmer, men da det nylig ble laget en oppfølger til filmen i forbindelse med den veldedige innsamlingsaksjonen «rødnesedagen», stilte MacDowell igjen opp i rollen som Carrie. Hun har også en mindre rolle i den nye tv-serien «Fire bryllup og en gravferd», som for øvrig har helt andre rollefigurer.

Foruten skuespillerkarrieren, har 60-åringen også hatt et helt annet yrke å lene seg på. Som 20-åring ble MacDowell oppdaget som modell under en tur til Los Angeles, og i hele 30 år har hun vært en av L'Oréals frontfigurer.

MODELL: I mer enn 30 år har Andie MacDowell vært blant L'Oréals frontfigurer. Her fra selskapets Paris-show i september 2018. Foto: NTB Scanpix
MODELL: I mer enn 30 år har Andie MacDowell vært blant L'Oréals frontfigurer. Her fra selskapets Paris-show i september 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I år 2000, altså da MacDowell var 42 år gammel, kåret også magasinet People stjernen til en av verdens 50 vakreste mennesker.

Privat har MacDowell tre voksne barn med eksmannen Paul Qualley.

Omkom som 33-åring

Selv om mange fans var henrykt da det ble kjent at «Fire bryllup og en gravferd» skulle få en oppfølger dette året, har det likevel vært et skår i gleden - ikke alle skuespillerne er lenger i live.

Charlotte Coleman, som hadde rollen som Charles' fargerike og noe eksentriske samboer, Scarlett, døde nemlig i 2001 i en alder av 33 år, under tragiske omstendigheter.

FARGERIK: Charlotte Coleman spilte rollen som den fargerike Scarlett i klassikeren. Foto: NTB Scanpix
FARGERIK: Charlotte Coleman spilte rollen som den fargerike Scarlett i klassikeren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Coleman var ikke bare eksentrisk i sin rolle som Scarlett. Også i virkeligheten har skuespilleren etterlatt et spesielt inntrykk.

Ifølge Telegraph, hadde Coleman, som var skuespillerdatter, sin første skuespiller-rolle allerede som tiåring. To år seinere hadde hun allerede begynt å røyke, en vane hun for øvrig aldri la fra seg. Hun var også åpen om at hun mistet jomfrudommen omkring samme tid, og ble utvist fra skolen som 14-åring.

Som tenåringsrebell med begrenset skoleinteresse, flyttet Coleman inn i en kommunal bolig i London. Etter kort tid forelsket hun seg i den 20-årige sosialarbeideren Jonathan Laycock, og flyttet sammen med ham. Etter tre lykkelige år sammen, og etter at Coleman så ut til å få livet tilbake på stell, tok det en tragisk vending da kjæresten omkom i en mopedulykke.

I åra etter skal Coleman, ifølge avisa, ha slitt med både rusmisbruk, depresjon og spiseforstyrrelser. Tross sine personlige problemer, var hun BAFTA-nominert og vant prisen «Royal Television Society award» for sin rolle som lesbisk tenåring i BBC-serien «Oranges Are Not The Only Fruit» i en alder av 21 år.

DØDE: Charlotte Coleman ble funnet død i sitt hjem i London i 2001. Hun skal ha omkommet som følge av et kraftig astmaanfall. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Charlotte Coleman ble funnet død i sitt hjem i London i 2001. Hun skal ha omkommet som følge av et kraftig astmaanfall. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om hun også hadde andre roller etter suksessen med «Fire bryllup og en gravferd», ble filmen likevel skuespillerens største suksess på lerretet.

I 2001 ble 33-åringen funnet død i sitt hjem i London. Dødsfallet skal ifølge Telegraph ha vært forårsaket av et kraftig astmaanfall, og skuespilleren døde bare timer etter at hun skal ha forlatt sine foreldres hjem etter å ha ytret at hun følte seg uvel.

Ble adlet

Den britiske skuespilleren Kristin Scott Thomas (58), som også har fransk statsborgerskap, hadde allerede hatt flere suksessrike roller da hun fikk rollen som den sofistikerte Fiona.

FIONA: Rollen i «Fire bryllup og en gravferd» sendte Scott Thomas direkte til Hollywood. Foto: NTB Scanpix
FIONA: Rollen i «Fire bryllup og en gravferd» sendte Scott Thomas direkte til Hollywood. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rollen sørget likevel for å gi Scott Thomas sin første BAFTA-pris for «Beste kvinnelige birolle», og siden har skuespilleren hatt roller i en rekke storfilmer som «Hestehviskeren» (1998), og «Darkest Hour» (2017). Blant disse er også «Den engelske pasienten» (1996), hvor hun også var Oscar-nominert for sin rolletolkning.

I tillegg til å gjøre stor suksess i Hollywood, har Scott Thomas samtidig gjort suksess i en rekke franske filmer. I 2017 tok den talentfulle skuespilleren også fatt på regissørrollen med filmen «The Sea Change».

Selv om skuespilleren, som har tre voksne barn med sin franske eksmann François Olivennes, har hatt base i Paris i en årrekke, ble hun i 2003 hedret med tittelen som offiser av den britiske imperieordenen.

I 2015 ble hun forfremmet til kommandørdame av samme orden, noe som medførte at hun ble adlet, og fikk tiltaleformen «lady».

SOFISTIKERT: Lady Kristin Scott Thomas under moteuka i Paris, våren 2018. Foto: NTB Scanpix
SOFISTIKERT: Lady Kristin Scott Thomas under moteuka i Paris, våren 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

28 år yngre kjæreste

Komiker Rowan Atkinson (64) er for de fleste kjent som karakteren «Mr. Bean» og «Sorte Orm». Likevel har han også hatt flere andre roller, blant disse rollen som presten Father Gerald i «Fire bryllup og en gravferd».

Privat skapte han overskrifter da han i 2015 skilte seg fra kona gjennom 25 år, til fordel for sin 28 år yngre kjæreste, skuspillerekollegaen Louise Ford (35). Atkinson hadde vært gift med ekskona Sunetra Sastry (62) siden 1990, og sammen har de barna Lily Sastry (24) og Benjamin Atkinson (26).

Skuespilleren har gjort stor suksess med sine komedier, noe som skal ha etterlatt ham med en svimlende formue. Likevel har han i motsetning til flere av de andre skuespillerne, ikke gjort noen stor Hollywood-karriere.

Det ser ikke nødvendigvis ut til å plage Atkinson. Da spionkomedien «Johnny English Reborn» ble utgitt i 2011, ble den ikke møtt av de beste anmeldelsene.

- Anmeldere har en tendens til å betrakte Mr. Bean og Johnny English som lavtstående kultur. Og det er absolutt greit for meg, uttalte komikeren til Dagbladet.

Startet produksjonsselskap

Skotske John Hannah (56) hadde rollen som Charles' venn Matthew i filmen. Han var elektriker da han bestemte seg for å gjøre karriere som skuespiller, noe som tilsynelatende ikke var et dårlig trekk.

Rollen i den britiske suksessfilmen ble kanskje hans mest anerkjente, men han har likevel vært å se i filmer som «Sliding Doors», hvor han spilte mot Gwyneth Paltrow, «The Mummy»- trilogien, samt flere suksessrike tv-serier. I 1997 etablerte Hannah også sitt eget produksjonsselskap, Clerkenwell Films, sammen med Scottish Films- produsent Murray Ferguson.

«SLIDING DOORS» John Hannah spilte mot skuespiller Gwyneth Paltrow i filmen «Sliding Doors» i 1997. Foto: NTB Scanpix
«SLIDING DOORS» John Hannah spilte mot skuespiller Gwyneth Paltrow i filmen «Sliding Doors» i 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Simon Callow (69) spilte rollen som skotten Gareth i filmen, og var den ene karakteren som måtte bøte med livet for å gi filmen sin kjente tittel.

Selv om Callow ble et kjent fjes gjennom sin rolle, hadde skuespilleren allerede en ti år lang karriere på teaterscenen, og er i dag også en anerkjent regissør og manusforfatter. I likhet med Scott Thomas er også Callow kommandør i den britiske imperiorden.

Privat er han gift med Sebastian Fox, og uttaler seg, ifølge Independent, ofte omkring rettigheter for LHBT-personer.

James Fleet (67) spilte rollen som Tom i filmen, en rolle som kan sies å være hans største. Selv om han har vært å se i et titall britiske tv-serier siden den gang, har han sjelden vært å se i store Hollywood-produksjoner.

LES OGSÅ: Slik gikk det med «Prison Break»-stjernene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer