«Fucking Åmål»

Slik gikk det med «Fucking Åmål»-skuespillerne

20 år er gått siden kultfilmen tok publikum med storm.

20 ÅR SIDEN: I 1998 slo kultfilmen «Fucking Åmål» gjennom med et brak både i Sverige og Norge. Mye har skjedd med skuespillerne siden den tid. Foto: Åke Ottosson/Memfis Film
20 ÅR SIDEN: I 1998 slo kultfilmen «Fucking Åmål» gjennom med et brak både i Sverige og Norge. Mye har skjedd med skuespillerne siden den tid. Foto: Åke Ottosson/Memfis Film Vis mer
Publisert

«Varför måste vi bo i fucking, jävla kuk-Åmål?» er en frase mange har et forhold til. Utsagnet er blitt like kjent her til lands som i Sverige, der filmen har sitt opprinnelige opphav.

I 1998 utkom kultfilmen «Fucking Åmål» der man får møte Agnes, som ifølge henne selv er den mest ensomme i hele verden. Hun forelsker seg i den mest populære jenta, Elin, i den lille byen Åmål, og filmen utspiller seg deretter.

Siden filmens premiere har både skuespillerne og regissøren mottatt flere priser. I 1999 stakk blant annet filmen av med hele fire statuetter under prisutdelingen Guldbaggen i Sverige. Den har også blitt kåret til «beste film» under filmfestivalen i Berlin og Rotterdams internasjonale filmfestival.

I år er det 20 år siden filmsuksessen, og skuespillerne lever helt andre liv i dag. Slik har det gått med skuespillerne i «Fucking Åmål»:

Trakk seg tilbake

Til tross mye omtale, høy popularitet og flere priser for sin skuespillerinnsats, la Rebecka Liljeberg (37), som spiller rollen som Agnes, skuespillerkarrieren på hylla like raskt som hun tiltrådte den.

UNG OG LOVENDE: Her er Rebecka Liljeberg 17 år gammel, og har akkurat blitt et kjent fjes i hele Skandinavia etter filmdebuten. Foto: NTB Scanpix
UNG OG LOVENDE: Her er Rebecka Liljeberg 17 år gammel, og har akkurat blitt et kjent fjes i hele Skandinavia etter filmdebuten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Liljeberg var bare 17 år da skuespillerkarrieren skøyt fart, men sett bort fra enkelte biroller i filmer som «Födelsesdagen», der hun spilte seg selv, «Eva og Adam» og «Bear's Kiss», har Liljeberg holdt seg unna rampelyset siden den gang.

I 20-årene valgte heller det unge skuespillertalentet å satse på en karriere innen medisin, og startet på studier ved Karolinska institutet i Stockholm. I 2013 startet hun å jobbe som lege ved Södersjukhuset i Stockholm.

Valgte usikker framtid

Ifølge Dagens Medicin valgte Liljeberg å spesialisere seg på akutten, til tross for at man ikke nødvendigvis var sikret jobb etter en sånn utdannelse.

- Så klart tar jeg en viss risk, men jeg ser samtidig at det er behov for spesialister på akutten også, uttalte hun til det svenske nettstedet.

BLE LEGE: I dag har Rebecka Liljeberg utdannet seg, og jobber som lege ved Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / Bildbrån
BLE LEGE: I dag har Rebecka Liljeberg utdannet seg, og jobber som lege ved Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / Bildbrån Vis mer

Ifølge Liljeberg er det nemlig på akutten hun opplever at hun lærer mest.

- Jeg liker variasjonen på akutten, tempoet, alle utfordringer man må mestre, og at man samtidig kan overvinne uklare diagnoser, uttalte den tidligere skuespilleren.

Også på privaten har mye endret seg i livet til «Fucking Åmål»-skuespilleren. Ifølge den svenske nettsiden Metro har Liljeberg giftet seg, og fått tre barn.

Lager egne filmer

Alexandra Dahlström (34) var bare 15 år gammel da hun vant priser for «beste hovedrolleinnehaver» med rollen som Elin. Siden den gang har den svensk/finske jenta drevet aktivt med skuespill. Hun har blant annet dukket opp i filmer og serier som «Blondie», «Mañana» og «Astro: An Urban Fable in a Magical Rio de Janeiro».

AGNES OG ELIN: Rebecka Liljeberg (t.v) og Alexandra Dahlstrøm (t.h) spilte rollene som Agnes og Elin. Dahlstrøm driver fremdeles med film i dag, men foretrekker heller rollen bak kameraet. Foto: NTB Scanpix
AGNES OG ELIN: Rebecka Liljeberg (t.v) og Alexandra Dahlstrøm (t.h) spilte rollene som Agnes og Elin. Dahlstrøm driver fremdeles med film i dag, men foretrekker heller rollen bak kameraet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag har hun likevel trappet ned på skuespillerjobbene, og heller tatt over roret for det som foregår bak kamera. De siste årene har hun nemlig produsert egne filmer, musikkvideoer, dokumentarfilmer, reklamefilmer og dramaproduksjoner for det svenske produksjonsselskapet FLX.

Det er enkelt å kjenne igjen et av Dahlstrøms verk. Ifølge det svenske nettstedet Resume bærer produksjonene til 34-åringen preg av kvinnekamp og likestilling – et engasjement som strekker seg langt tilbake i tid.

Feminist

Under Guldbaggen-utdelingen i år skapte 34-åringen store overskrifter med sitt bidrag til #Metoo-aksjonen.

20 år etter var hun nemlig tilbake til den store utdelingen med samme intensjon som hun hadde den gang hun var 15 år gammel. Forskjellen var at budskapet kom frem i år.

På Instagram delte Dahlström en video av seg selv fra utdelingen i 1998, der hun ble avbrutt under takketalen sin. Videosnutten viser Dahlström som forsøker å sette et søkelys mot seksuell trakassering og utseendefiksering, i det en mann stopper henne midt i talen.

- Tilbakeblikk til da tålmodigheten min ikke tålte mer. Tenk om denne 15-åringen hadde visst hvilken massiv bølge av sinne, søsterskap og mot som endelig ville gjennomskue vårt samfunn i dag. Jeg er fortsatt stolt av henne, og utrolig lykkelig for alle fantastiske kvinner som hever sine stemmer sammen for likestilling, skrev hun til videosnutten.

Helt siden den gang har kvinnekamp stått sterkt hos Dahlström, som fortalte i et intervju med det svenske nettstedet at hun gjør det for å forandre verden.

- Noen sa en gang til meg at «Du kan ikke komme her og tro du kan lage reklamefilm med venstrehånda for å betale leien din», men for meg er dette viktig. Ettersom jeg tenker at jeg kan påvirke verden, uttalte hun, og fortsatte:

- Hvis et manus havner i mine hender, så blir det farget av den omtanken jeg har for yngre jenter og eldre kvinner. De kommer til å bli hyllet, og til å få plass. Jeg gjør mitt, selv om det bare handler om «overflatisk girl power», og ikke gjør noen stor forandring.

Ville aldri bli skuespiller

I samme intervju avslørte også 34-åringen at hun i utgangspunktet egentlig aldri ønsket å bli skuespiller.

- Det var noe som jeg egentlig ikke bestemte selv. Jeg mener, skulle noen andre bestemme over min fremtid? spurte hun.

Likevel falt skuespilleryrket i smak da innspillingen til «Fucking Åmål» først var i gang.

- Da synes jeg det var veldig gøy, og tydeligvis noe jeg mestret, har hun uttalt.

Døde

Kjæresten til søsteren til Elin i filmen, Markus, ble spilt av Stefan Hörberg. I likhet med de andre skuespillerne, ble også han nærmest stjerne over natten, etter at filmen hadde sin premiere.

DØD: Stefan Hörberg, som spilte Markus i den prisvinnende kultfilmen, døde brått i 2010. Foto: Foto: Åke Ottosson/Memfis Film
DØD: Stefan Hörberg, som spilte Markus i den prisvinnende kultfilmen, døde brått i 2010. Foto: Foto: Åke Ottosson/Memfis Film Vis mer

Skuespillerkarrieren til den svenske gutten ble imidlertid bare med den filmen, og filmstjernen forsvant mer eller mindre fra medias søkelys.

I 2010 skulle den daværende 27-åringen skape overskrifter igjen. Denne gang med sitt tragiske dødsfall. Hans medskuespillere i «Fucking Åmål» reagerte med sjokk og vantro, da de fikk servert nyheten for åtte år siden.

- Det er kjempetrist, jeg vet ikke hva jeg skal si, uttalte Rebecka Liljeberg til den svenske avisen Aftonbladet den gang.

Også filmkjæresten Erica Carlson kunne ikke tro nyheten hun fikk servert i desember 2010.

- Det er fryktelig, vi gikk i samme klasse og han spilte kjæresten min i filmen, forteller Erica Carlson.

- En gledesspreder

Den plutselige bortgangen til det unge skuespillertalentet skapte også overskrifter her til lands, som det gjorde i Sverige.

Regissøren bak «Fucking Åmål», Lukas Moodysson, beskrev Hörberg som en gledesspreder under innspillingen av filmen. Hörberg var bare 17 år gammel da kultfilmen hadde sin premiere.

- Han var en veldig viktig del av filmen og bidro enormt med glede, energi og humor. Han spredte god stemning omkring seg, og vi lo mye sammen. Han var utrolig morsom å være sammen med, så dette er utrolig trist, uttalte han.

Årsaken til dødsfallet er ikke blitt offentliggjort.

Fortsatte karrieren

Jessica Olsson, søsteren til Elin Olsson i den populære kultfilmen, ble spilt av svenske Erica Carlson (37). Hun var også bare tenåringen da filmen slo gjennom som et brak i 1998.

FORSVANT: Erica Carlson (i midten), som spiller storesøsteren til Elin, Jessica, har forsvunnet fra rampelyset. Her fra filmen «Fucking Åmål». Foto: Åke Ottosson/Memfis Film
FORSVANT: Erica Carlson (i midten), som spiller storesøsteren til Elin, Jessica, har forsvunnet fra rampelyset. Her fra filmen «Fucking Åmål». Foto: Åke Ottosson/Memfis Film Vis mer

I motsetning til de ovennevnte skuespillerne, har Carlson på sin side valgt å gi skuespillerkarrieren et forsøk. Ifølge IMDB utdannet Carlson seg ved Magnus Åberggymnasiets teaterlinje i Trollhättan, og på Kulturamas teaterlinje, etter den store filmsuksessen.

Det ser ikke ut til at skuespillerkarrieren til 37-åringen har skutt i været av den grunn.

Siden filmsuksessen i 1998 har 37-åringen vært å se filmer som blant annet «6 Points», «Tjenare kungen» og TV-serien «Humorlabbet». I 2010 dukket hun også opp i den svenske filmen «Puss». Dette er imidlertid den siste spillefilmen Carlson har vært med i.

Noe videre informasjon om skuespilleren, som spilte den støttende storesøsteren til Elin, er vanskelig å finne. Etter det store Internett å dømme, later det til at skuespilleren har trukket seg tilbake fra rampelyset.

LES OGSÅ: Deler detaljer om sønnens tragiske dødsulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer