Henry Thomas:

Slik gikk det med «E.T.»-stjernen

Ble verdenskjent som elleveåring, men så ble det stille.

BLE VERDENSKJENT: Henry Thomas og hans rød hettegenser ble et verdensomspennende fenomen etter at «E.T.» hadde premiere i 1982. Mange har kanskje undret på hvordan det gikk med den unge gutten, som bare var elleve år på det tidspunktet. Nå avslører han hvorfor han trakk seg tilbake. Foto: Bruce McBroom/Universal Entertainment/ZUMA Press, NTB scanpix
BLE VERDENSKJENT: Henry Thomas og hans rød hettegenser ble et verdensomspennende fenomen etter at «E.T.» hadde premiere i 1982. Mange har kanskje undret på hvordan det gikk med den unge gutten, som bare var elleve år på det tidspunktet. Nå avslører han hvorfor han trakk seg tilbake. Foto: Bruce McBroom/Universal Entertainment/ZUMA Press, NTB scanpix Vis mer

I 1982 fikk kinogjengere verden over bryne seg på noe helt spesielt. Den Steven Spielberg-regisserte filmen om romvesenet «E.T.» ble en umiddelbar suksess, og er som et ikon å regne nå - 36 år etter at den ble lansert for første gang.

Filmen sørget også for å løfte fram en rekke unge skuespillere. Mange fikk eksempelvis sitt første møte med Drew Barrymore (43), som i dag er en av verdens største stjerner. Filmens store hovedrolle - karakteren Elliot - var det derimot Henry Thomas (47) som spilte.

STJERNELAG: Henry Thomas (t.v.) spilte med blant andre Drew Barrymore og Robert Macnaughton i den superpopulære filmen fra 1980-tallet. De to sistnevnte har begge klart å opprettholde karrierer i Hollywood, men Thomas trakk seg unna i ung alder. Foto: NTB Scanpix
STJERNELAG: Henry Thomas (t.v.) spilte med blant andre Drew Barrymore og Robert Macnaughton i den superpopulære filmen fra 1980-tallet. De to sistnevnte har begge klart å opprettholde karrierer i Hollywood, men Thomas trakk seg unna i ung alder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han var elleve år da den superpopulære science fiction-filmen rullet ut over lerreter verden over, og ble brått en av verdens mest omtalte barn.

Det skulle derimot ikke vare lenge for stjernen. Jo da, han har hatt en rekke roller siden den gang og har tidvis hatt en fot i rampelyset og den andre godt parkert innenfor dørterskelen, men noe større kommersiell suksess fikk han aldri oppleve igjen.

Derfor gikk «E.T.»-stjernen under jorda før han i det hele tatt ble tenåring.

Ble verdensstjerne

Den amerikanske skuespilleren har rukket å bli 47 år, og har spilt i serier som «CSI», «Sons of Liberty» og «Law & Order: Special Victims Unit» de siste årene. Han har også hatt mindre roller i filmer som «Gangs of New York» og «Red Velvet», uten at det sørget for det store comebacket mange fans av klassikeren fra starten av 1980-tallet kanskje hadde ventet seg.

Filmen tjente inn nesten 12 millioner dollar - rundt 76 millioner norske i datidas kurs - under åpningshelga, og var den mest populære filmen på over tusen kinoer den gang.

GIGANTISK: At Steven Spielbergs film om det vesle romvesenet er å regne som ikonisk, er ingen overdrivelse. Her har både regissøren og romvesenet fått sine egne voksfigurer på Madam Tussauds i London. Foto: NTB scanpix
GIGANTISK: At Steven Spielbergs film om det vesle romvesenet er å regne som ikonisk, er ingen overdrivelse. Her har både regissøren og romvesenet fått sine egne voksfigurer på Madam Tussauds i London. Foto: NTB scanpix Vis mer

Før «Jurassic Park» ble lansert i 1993, var filmen om det brune romvesenet den som hadde tjent inn mest penger noensinne. Thomas ble også nominert til en Golden Globe for sin innsats som unge Elliot.

Likevel er det ikke helt uten grunn at stjernen har valgt å holde en lav profil. Det er i et nytt intervju med det britiske morgenprogrammet «Lorraine» at han tar bladet fra munnen om hvorfor han sa fra seg en mulig pangkarriere i Hollywood.

- Telefonen min ringte og ringte. Alle agentene som hadde sagt nei til meg! De sa at de ikke brydde seg om at jeg bodde i Texas, at jeg ikke måtte bo i Hollywood, sier han, og fortsetter:

- Men jeg tok en pause, ja. Det var hovedsakelig frivillig, men jeg tror den overveldende berømmelsen skremte dritten ut av foreldrene mine, som var veldig glad i å leve et landlig liv. De ville ikke pakke sammen og dra videre med meg, avslører han, ifølge ET Canada.

LETTER PÅ SLØRET: Henry Thomas trakk seg tilbake etter den store debuten, og er nå klar til å fortelle om hvorfor. I bakgrunnen ser man en av filmens mest kjente scener, der karakteren Elliot og romvesenet flyr av sted på en sykkel. Foto: NTB scanpix
LETTER PÅ SLØRET: Henry Thomas trakk seg tilbake etter den store debuten, og er nå klar til å fortelle om hvorfor. I bakgrunnen ser man en av filmens mest kjente scener, der karakteren Elliot og romvesenet flyr av sted på en sykkel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mobbet på skolen

Han og familien bodde i oppveksten i utkanten av San Antonio, Texas, men med superstjernetilværelse, betydde det gjerne at San Antonio ikke lenger kunne være hans base. I et tidligere intervju fra 2013 avslørte skuespilleren at det også var en rekke andre grunner til at han valgte å takke for seg i tidlig alder.

- Selvfølgelig har jeg tidvis angret på at jeg var det barnet i filmen. Livet mitt ble helt bananas. Jeg var så sykt berømt at jeg ikke kunne gå noen steder. Sånn var det de første seks månedene mens den gikk på kino. Gikk jeg ut, ble jeg «overfalt», sa han til Mirror, og fortsatte:

GODT VOKSEN: Henry Thomas er ikke elleveåringen verden fikk møte i 1982 lenger. Han er heller ikke like aktiv som skuespiller mer. Foto: NTB scanpix
GODT VOKSEN: Henry Thomas er ikke elleveåringen verden fikk møte i 1982 lenger. Han er heller ikke like aktiv som skuespiller mer. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg var et sjenert barn, og det at voksne alltid kom opp til meg, satte meg helt ut. Jeg var som en sirkusklovn. De eneste gangene jeg trengte å tenke over det var da jeg gikk ut av huset. Så jeg sluttet å forlate huset mitt. Jeg ble en elleve år gammel eremitt, sa han den gang.

Familien ble i Texas gjennom den unge skuespillerens oppvekst, etter et lite stopp i Hollywood. Han har tidligere beskrevet at situasjonen trolig var merkeligere for de andre på skolen hans enn for ham selv. At klassekameraten deres, midt på landet, plutselig var verdens mest omtalte filmstjerne der og da.

Barna tok ikke hans berømmelse spesielt bra.

- Jeg var et enkelt mål. Alle prøvde å spyle hodet mitt ned i do. Kanskje det handlet om sjalusi, kanskje det bare var barn som var barn. De spurte om «hva faen jeg gjorde tilbake her? Hvem tror du at du er?», sa han i intervjuet.

Småbarnsfar

Tross enkelte roller her og der, lever Henry Thomas et ganske normalt liv i dag. Han flyttet til New York i tenåra for å jobbe, men holdt seg langt unna de andre fristelsene storbyen bød på. Han ville nemlig ikke ende opp som nok en vindskeiv barnestjerne som pressen kunne spise opp.

Til sine 1600 følgere på Instagram deler han ganske alminnelige hverdagsglimt. Blomster i hagen, favorittfotballaget, hunden og barna er gjennomgående elementer på bildene hans.

Se dette innlegget på Instagram

Made friends with a wolf.

Et innlegg delt av Henry Thomas (@hjthomasjr)

Se dette innlegget på Instagram

Go Swans!!!

Et innlegg delt av Henry Thomas (@hjthomasjr)

Se dette innlegget på Instagram

We make red dye no. 5 look good

Et innlegg delt av Henry Thomas (@hjthomasjr)

47-åringen har fått tre barn med kona Annalee. De bor nå i Los Angeles sammen, og den tidligere filmstjerna har uttalt at han gjerne hjelper barna om de ønsker seg en karriere innenfor underholdningsbransjen.

Til det britiske morgenprogrammet forklarer han at han hadde gledet seg til å avsløre overfor dem at faren deres en gang i tida var en av verdens største stjerner.

- Det er litt trist, fordi jeg hadde gledet meg til å avsløre det for dem siden de ikke hadde sett filmen, og jeg skulle introdusere dem for det hele og de skulle ikke vite at det var meg. Da det startet spurte jeg: «Kjenner dere igjen det barnet der?», og dattera mi på åtte år sa: «Ja, pappa, det er deg. Vi vet det er deg», forteller han og ler.

LES OGSÅ: Slik gikk det med «Austin Powers»-stjernene