­

Slik gikk det med «Alene hjemme»-stjernene

«Pensjonerte» seg som 14-åring, mistet sønnen og ekskona ble arrestert for mordforsøk.

SNART 30 ÅR SIDEN: I 1990 gjorde den første filmen om McCallister-familien enorm suksess på kino i «Alene hjemme». Julefilmen har fortsatt mange fans verden over. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
SNART 30 ÅR SIDEN: I 1990 gjorde den første filmen om McCallister-familien enorm suksess på kino i «Alene hjemme». Julefilmen har fortsatt mange fans verden over. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): For mange er det enkelte filmer som bare «må» sees for at julestemningen virkelig skal senke seg.

Den romantiske dramakomedien «Love Actually» (2003) er en av dem, men den snart 30 år gamle komedien «Alene hjemme» har kanskje hakket høyere kultstatus.

«Alene hjemme» hadde premiere på amerikanske kinoer i november 1990, og er blant de største kassasuksessene i sin sjanger til dags dato.

Økonomisk suksess

Bare i løpet av premierehelgen i USA innkasserte filmen over 17 millioner dollar - om lag 141 millioner kroner i dagens valuta - ifølge MentalFloss.

Julefilmen var dessuten populær på kino langt inn i 1991. Den lå øverst på listen over de mest sette kinofilmene helt til 10. februar det året, ifølge People.

I filmen ble seerne kjent med åtte år gamle Kevin McCallister som havner i knipe når familien glemmer ham når de reiser på juleferie.

Macaulay Culkin (37) ble en seerfavoritt i rollen som driftige Kevin, som blant annet hamler opp med to innbruddstyver på mesterlig - dog temmelig brutalt - vis.

Hver jul er det fortsatt mange som benker seg foran TV-en og kjenner på nostalgien mens de velkjente scenene i «Alene hjemme» ruller over skjermen.

Men hvordan går det med filmens kjente og kjære skuespillere i dag?

- JEG HAR FORTSATT MARERITT OM HAN SKALLA FYREN: I den første episoden av en ny web-TV-serie, produsert av Jack Dishel, er Culkin tilbake i rollen som Kevin Mc Callister fra «Hjemme alene»-filmene. Video: Jack Dishel Vis mer Vis mer

Macaulay Culkin (37)

«Alene hjemme» var blant Culkins første store filmroller, og ifølge People var det rolleprestasjonen hans i «Uncle Buck» (1989) som sikret ham rollen. «The Breakfast Club»-regissøren John Hughes jobbet med Culkin i filmen, og skrev manuset til «Alene hjemme».

Ifølge Chris Columbus, som regisserte «Alene hjemme», var Culkin skreddersydd til rollen - han utkonkurrerte 200 andre unge skuespillere som var på audition.

- Da Macaulay prøveleste, visste man umiddelbart at dette var riktig unge. Jeg tror at John ubevisst visste at dette ville skje, men det var veldig hyggelig av ham å gi meg denne friheten, sa Columbus til Chicago Magazine i 2015.

Culkin, som fylte ti år i 1990, skal også ha improvisert enkelte at gullkornene i filmen - og han ble faktisk nominert til en Golden Globe for rollen sin.

Etter suksessen med «Alene hjemme» spilte barnestjernen i en rekke filmer i løpet av den første halvdelen av 1990-tallet. Han hadde hovedroller i blant annet «My Girl» og «Richie Rich», og selvsagt i oppfølgeren «Alene hjemme 2 - forlatt i New York».

Deretter fulgte imidlertid nesten ett tiår, fra 1994 til 2003, uten flere filmer fra Macaulay Culkin, ifølge IMDb.com.

På samme tid som Culkin «pensjonerte» seg fra filmbransjen, ble han juridisk frigjort fra foreldrene sine, bare 14 år gammel. Begge hadde nemlig forsøkt å få kontroll over formuen hans på 17 millioner dollar da de skilte seg.

POPULÆR JULEFILM: «Alene hjemme» er en populær julefilm fra 1990, med Macaulay Culkin i hovedrollen som «Kevin McCallister», en åtte år gammel gutt som ved en feil blir forlatt hjemme da familien drar på juleferie. Video: 20th Century Fox Vis mer

Som 17-åring giftet Culkin seg med skuespiller Rachel Milner (37), men paret ble separert to år senere, ifølge The Guardian.

I 2005 var 37-åringen et av forsvarets vitner i overgrepssaken mot Michael Jackson, ettersom de to hadde kjent hverandre siden Culkin var liten og han hadde overnattet hos popkongen ved flere anledninger.

Siden 2003 har stjernen gjort sporadiske opptredener i noen filmer og tv-serier, men han har i stor grad vendt rampelyset ryggen og de siste årene har han bodd i Paris.

I 1990: Macaulay Culkin som Kevin McCallister. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
I 1990: Macaulay Culkin som Kevin McCallister. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

Imidlertid var han i et forhold med «That '70s Show»-stjernen Mila Kunis (34) mellom 2002 og 2010. I tillegg har han datet skuespiller Jordan Lane Price (25) og nå sist skuespiller Brenda Song (29), som han ble sammen med i sommer, ifølge People og UsMagazine.

I 2012 måtte Culkin tåle overskrifter i tabloidpressen om at han var rusmisbruker og avhengig av heroin, men i et intervju med The Guardian i 2016 sa han at folk ikke «nødvendigvis» hadde hatt noe å bekymre seg for.

- Selvsagt, når dumme ting foregår, men nei, jeg brukte ikke seks tusen på heroin hver måned eller noe sånt. Det som plaget meg var at tabloidavisene pakket alt inn i en rar bekymringsforkleining, sa han den gang.

I 2015: I nettserien «:Dryvrs» spilte Macaulay Culkin igjen rollen som Kevin McCallister, som i voksen alder er blitt traumatisert av opplevelsene han hadde som liten. Foto: Xposure / NTB Scanpix
I 2015: I nettserien «:Dryvrs» spilte Macaulay Culkin igjen rollen som Kevin McCallister, som i voksen alder er blitt traumatisert av opplevelsene han hadde som liten. Foto: Xposure / NTB Scanpix Vis mer

Catherine O'Hara (63)

O'Hara var en etablert skuespiller da hun fikk rollen som Kevins mor, Kate McCallister, i «Alene hjemme». Hun og Culkin utviklet tilsynelatende et nært forhold under innspillingen av filmen og oppfølgeren fra 1992.

Da O'Hara gjestet talkshowet «Watch What Happens Live» i februar 2015, fortalte hun nemlig om et hjertelig gjensyn med Culkin. Et par år tidligere støtte hun på ham på åpningen av en Martin Mull-utstilling:

- Da han kom ut og så meg utbrøt han «mamma!» og jeg svarte «baby!», fortalte hun til programleder Andy Cohen mens hun demonstrerte situasjonen med åpne armer, ifølge UsWeekly.

O'Haras ektemann, Bo Welch (66), ble også svært begeistret over møtet.

- Mannen min pleier å være veldig kul når det gjelder slike ting, men han bare: «Dere to, still dere opp sammen, jeg må ta et bilde!», la skuespilleren til i tv-showet.

GIFT I 25 ÅR: Catherine O'Hara og Bo Welch avbildet sammen i 2013. Foto: AP/ NTB scanpix
GIFT I 25 ÅR: Catherine O'Hara og Bo Welch avbildet sammen i 2013. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Paret giftet seg samme år som «Alene hjemme»-oppfølgeren kom ut, og sammen fikk de sønnene Matthew (23) og Luke (20).

I 1990: Catherine O'Hara slik hun så ut da «Alene hjemme» ble spilt inn for over 25 år siden. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
I 1990: Catherine O'Hara slik hun så ut da «Alene hjemme» ble spilt inn for over 25 år siden. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

Etter suksessen med «Alene hjemme» medvirket O'Hara i en annen julefilm mange har et nært forhold til, nemlig Tim Burtons animasjonsfilm «Et førjulsmareritt» (1993).

I 2015 hadde O'Hara en gjesterolle i suksesskomedien «Modern Family», og hun har spilt i en rekke andre tv-serier og filmer de siste årene. For tiden er hun aktuell i komiserien «Schitt's Creek». I fjor var hun for øvrig å se i talkshowet til Jimmy Fallon, der hun spilte Pictionary med «Divergent»-stjernen Shailene Woodley.

I 2016: Catherine O'Hara i aksjon i tegne- og gjettespillet Pictionary i «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon». Foto: NBC / XPOSURE / NTB Scanpix
I 2016: Catherine O'Hara i aksjon i tegne- og gjettespillet Pictionary i «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon». Foto: NBC / XPOSURE / NTB Scanpix Vis mer

John Heard (71)

Heard spilte faren til lille Kevin, Peter McCallister, i begge «Alene hjemme»-filmene. I slutten av juli kom nyheten om at skuespilleren brått hadde gått bort, 71 år gammel.

John Heard ble funnet død på et hotellrom i Palo Alto, to dager etter en mindre ryggoperasjon. Ifølge UsWeekly befant han seg på hotellet for å komme seg etter operasjonen.

I midten av august uttalte rettsmedisineren i Santa Clara County til nettstedet at dødsårsaken var et hjerteinfarkt, og at infarktet var relatert til hjertesykdom.

Den nå avdøde «Big»-skuespilleren takket ja til rollen i «Alene hjemme» fordi han på den tiden var småbarnsfar, og ønsket å kunne ta med sønnen til et filmsett der han kunne leke med andre barn.

Da oppfølgeren til den lavbudsjetts filmsuksessen skulle lages, var Heard imidlertid lite interessert.

I 1992: john Heard og Catherine O'Hara i en scene fra «Alene hjemme 2 - Forlatt i New York». Foto: Zuma Press/ NTB scanpix
I 1992: john Heard og Catherine O'Hara i en scene fra «Alene hjemme 2 - Forlatt i New York». Foto: Zuma Press/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg sa at jeg ikke ønsket å forbli «faren i 'Alene hjemme'» for resten av livet. Agenten min syntes jeg var håpløs, siden det faktisk var snakk å tjene litt penger i oppfølgeren. Men hun klarte å overtale meg da det viste seg at vi hadde spilt i samme teaterstykke som barn, har Heard fortalt til Yahoo! TV.

I årene etter «Alene hjemme»-suksessen måtte Heard imidlertid tåle overskrifter av det mer negative slaget.

På 1990-tallet havnet han i klammeri med politiet da han trakasserte eksen, skuespiller Melissa Leo (57), som han fikk sønnen John Matthew Heard (30) med. I 1997 ble han dømt for blant annet å ha trengt seg inn på Leos eiendom, ifølge E!News.

Skuespilleren var fra 1979 til 1980 gift med skuespiller Margot Kidder (69). Han giftet seg på ny i 1988 med Sharon Heard, et ekteskap som varte fram til 1996. John og Sharon Heard fikk barna Maxwell og Annika sammen, men før jul i fjor rammet tragedien.

Ifølge New York Daily News døde sønnen Max brått den 6. desember 2016, bare 22 år gammel. I nekrologen ble ikke dødsårsaken til den unge mannen oppgitt.

I 2010 giftet John Heard seg for tredje gang, med Lana Pritchard, men ekteskapet tok slutt senere samme år.

I 2013: John Heard hadde en rolle i tv-filmen «Sharknado» for et par år sida. Foto: Drop-Out Cinema
I 2013: John Heard hadde en rolle i tv-filmen «Sharknado» for et par år sida. Foto: Drop-Out Cinema Vis mer

Joe Pesci (74) og Daniel Stern (60)

I 1991 vant Pesci Oscar for rollen sin i «Goodfellas. Gangsterfilmen, på norsk kjent under tittelen «Mafiabrødre», hadde kinopremiere i USA to måneder før «Alene hjemme» kom på kino.

Mens Pesci spilte den hardbarka gangsteren Tommy DeVito i «Mafiabrødre», hadde han rollen som en relativt klønete og mislykket innbruddstyv - Harry Lime - i «Alene hjemme».

For øvrig ble Robert De Niro (74), dobbel Oscar-vinner og Pescis motspiller i «Mafiabrødre», først tilbudt rollen som Lime. Imidlertid takket han åpenbart nei til rollen, ifølge Mental Floss.

I 1990: Daniel Stern (t.v.) og Joe Pesci i rollene som de noe stakkarslige innbruddstyvene Marv Merchants og Harry Lime, som Kevin McCallister klarer å hamle opp med. Foto: Don Smetzer / 20th Century Fox / Shooting Star / NTB Scanpix
I 1990: Daniel Stern (t.v.) og Joe Pesci i rollene som de noe stakkarslige innbruddstyvene Marv Merchants og Harry Lime, som Kevin McCallister klarer å hamle opp med. Foto: Don Smetzer / 20th Century Fox / Shooting Star / NTB Scanpix Vis mer

Makkeren til Harry Lime, Marv Merchants, ble spilt av skuespiller Daniel Stern (60). I et intervju med Chicago Magazine har Stern røpet at han og Pesci kjente hverandre før de ble «Alene hjemme»'s klønete radarpar.

Duoen spilte nemlig mot hverandre i filmen «I'm Dancing as Fast as I Can» (1982), og hadde mye moro på filmsettet.

- Joe gikk hele tiden rundt med et rør av sammenrullede arkitekttegninger, det var en del av rollefiguren hans. Under et av opptakene sto det et bordtennisbord midt i rommet, og Joe tok papirrøret og «snortet» opp ping pong-ballene med røret. Jeg knakk sammen på gulvet i latter. Jeg ble vennen hans der og da, sa Stern til Chicago Magazine i 2015.

Da Joe Pesci, som allerede var en kjent skuespiller, gjorde suksess med «Alene hjemme»-filmene, var han gift med skuespiller Claudia Haro. Paret gikk en datter sammen, men gikk hver til sitt i 1992.

Pescis ekskone ble for øvrig arrestert i 2012, for mordforsøk på stuntmannen Garrett Warren. Ifølge The Daily Beast ble Haro dømt til tolv år og fire måneder i fengsel.

I 2016: Joe Pesci og Robert De Niro (t.v.) sammen på Spike TV's Guys Choice 2016 i Culver City, California i juni. Foto: Mark Davis / Getty Images for Spike TV / AFP / NTB Scanpix
I 2016: Joe Pesci og Robert De Niro (t.v.) sammen på Spike TV's Guys Choice 2016 i Culver City, California i juni. Foto: Mark Davis / Getty Images for Spike TV / AFP / NTB Scanpix Vis mer

De siste årene har Joe Pesci roet ned på antall filmroller, men i disse dager jobber han igjen med Robert De Niro. De to spiller nemlig mot hverandre i Martin Scorseses krimdrama «The Irishman», som etter planen skal ha premiere neste år.

Daniel Stern har på sin side spilt i en rekke tv-serier og -filmer de siste årene, men han har i tillegg etablert seg som skulptør. I løpet av 2010-tallet har bronseskulpturene hans blitt utstilt flere steder, ifølge hjemmesiden hans.

Saken fortsetter nedenfor.

Siden 1980 har Stern vært gift med Laure Mattos, og sammen har de tre barn. Ett av dem, Henry Stern (35), er politiker og senator i delstatsforsamlingen i California.

Devin Ratray (40)

Ratray spilte rollen som Kevins ubehøvlede storebror, Buzz McCallister.

Etter å ha spilt i de to første «Alene hjemme»-filmene, har Ratray hatt roller i blant annet den Oscar-nominerte filmen «Nebraska» og tv-serier som «The Good Wife» og «Elementary». For tiden er han aktuell i dramaserien «Mosaic».

I et intervju med News.com.au i august i fjor, kom Ratray med en analyse av hvordan 2016-utgaven av Buzz ville sett ut:

- Han hadde ledet valgkampen til Trump, eller så hadde han vært en svært nær rådgiver av ham. Jeg er nesten helt sikker på det, uttalte Ratray i intervjuet.

Som kjent vant republikanernes kontroversielle presidentkandidat, Donald Trump (71), valget i USA i starten av november 2016. I januar ble han innsatt som USAs 45. president, og han har ikke sluttet å skape overskrifter siden. Trump hadde for øvrig en gjesterolle som seg selv i «Alene hjemme 2: Forlatt i New York».

Etter å ha spilt i de to første «Alene hjemme»-filmene, tok Ratray en fire år lang pause fra filmbransjen for å gå på filmskole, ifølge Bustle.

I 2016: Devin Ratray på en premiere i Hollywood i september. Foto: Steve Buckley / BuzzFoto.com / NTB Scanpix
I 2016: Devin Ratray på en premiere i Hollywood i september. Foto: Steve Buckley / BuzzFoto.com / NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med nettstedet i 2015, fortalte Devin Ratray at gjengen som spilte McCallister-familien også hang sammen utenom selve filminnspillingen. De dro på kjøpesenteret sammen og spilte videospill i timevis.

- Det var lange dager, men det var mange morsomme opptak, og vi var glade og heldige som var der.

I samme intervju reflekterte Ratray også rundt hvordan det er å ha vært en del av så populære og folkekjære julefilmer.

- Folk følte at de hadde et nært og fortrolig forhold til meg når de så meg på gata ... De følte virkelig at jeg hadde vært hjemme hos dem på noen av de mest fredfulle og koselige julemorgenene i livene deres, sa 40-åringen til Bustle.

LES OGSÅ: Her er Carl Philip og Sofias nye hjem

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer