BBC-VERSJONEN: Serien Two Thousand Acres of Sky er grunnlaget for norske Himmelblå. - Det blir større avvik jo lenger ut i serien man kommer lover prosjektsjef Peter Wallace i NRK. Foto: BBC
BBC-VERSJONEN: Serien Two Thousand Acres of Sky er grunnlaget for norske Himmelblå. - Det blir større avvik jo lenger ut i serien man kommer lover prosjektsjef Peter Wallace i NRK. Foto: BBCVis mer

Slik gikk det i BBCs "Himmelblå"

Advarsel: Ikke les dette hvis du ikke vil vite!

SEHER.NO: Det har ikke vært noen hemmelighet at NRK-suksessen Himmelblå er basert på den britiske serien Two Thousand Acres of Sky som gikk på BBC mellom 2001 og 2003.

I BBC-serien heter hovedpersonen Abby Wallace, spilt av Michelle Collins. Hun er alenemor til to små barn og rømmer fra det travle storbylivet til en liten landsby i Skotland.

I landbyen Ronansay har de det samme problemet som innbyggerne i Ylvingen på Helgelandskysten. Den lokale befolkningen står i fare for å miste den lille grendeskolen sin hvis de ikke får to nye barn dit.

Dermed averterer eieren av stedets hotell etter noen som kan drive et Bed and Breakfast på øya.

Vanskelig for Kevin
På samme måte som Marit i Himmelblå, tar Abby med seg bestevennen sin Kenny Marsh (Paul Kaye) og utgir ham for å være ektemannen hennes. Men det blir ikke lett å gjøre gode miner til slett spill etter hvert som lakseoppdretteren Alistair (John Straiton) får et godt øye til henne.

I andre sesong av "Two Thousand..." blir det stadig vanskeligere for Kevin (Kim-figuren) å takle forholdet mellom Abby og Alistair (Roland-figuren), særlig når Abby ber Kevin om å finne et annet sted å bo.

I tredje sesong begynner Kevin å bli rastløs, men vil ikke dra fra Abby før hun er trygg nok uten hans hjelp. Abbys eks og far til barna tar plutselig kontakt, noe Abby avviser. Men Kevin drar til London for å finne ham. Abby blir rasende over at Kenny har hentet eksen Robbie, men han klarer å overbevise henne om at han har forandret seg, og Abby gir ham en ny sjanse.

Før Kevin reiser fra øya, tar han en siste fisketur for å skaffe nok penger til å dra tilbake til London. Denne turen får dessverre fatale konsekvenser. Han blir funnet død på en strand foran et utent bål.

Full frihet
Peter Wallace, prosjektsjef for TV-drama i NRK, ønsker ikke å røpe noe om hvor tett NRK har lagt seg til den britiske historien. Men han understreker at siden de kjøpte rettighetene til serien har de hatt stort spillerom til å forme den etter sine egne ønsker.

- Vi har fått full frihet til å bruke universet og karakterene fra "Two thousand acres of sky". Vi kan gjøre alt vi vil så lenge vi ikke skader omdømmet til karaterene. Og jo lenger ut vi kommer i serien jo større avvik blir det, sier Wallace til Seher.no.

- Det hadde vært urettferdig overfor seerne våre å røpe om noen kommer til å dø, legger han til.
Marit er sterk
Prosjektsjefen forteller at de måtte gjøre forskjellige grep for å få en serie som fungerer på norsk.

- Vi har lagt til personer, trukket fra noen småkarakterer, vi har forandret på alder og vi har endret på historiene. Men stemningen har vi tatt vare på.

Marit i Himmelblå er blitt en sterk norsk kvinne, hvor Abby i "Two Thousand ..." inntok mer av en offerrolle. Derfor gjør også Marit en del andre valg enn Abby.

I den britiske serien har alenemoren to små barn. NRK valgte å gjøre en av dem til tenåring, for å få med flere ungdomshistorier også.

I den norske serien tror Marit at den kvinnelige presten blir slått av samboeren. Det var bare en misforståelse. I den britiske versjonen ble hun faktisk slått.

Skysskaren Roy i Himmelblå er blitt gjort en del yngre enn det han var i den britiske serien.

- Det var for at han skulle få ha et kjærlighetsliv på et annet plan, forteller Peter.

Historien om demente Ingeborg er også forandret fra det opprinnelige manuset.

Himmelblå er best
NRK har jobbet tett sammen med den britiske forfatteren Timothy Prager og produsenten Adrian Bate i omskrivingen av manuset, og alle er enige om at Himmelblå er blitt bedre enn forgjengeren.

- Ja vi synes Himmelblå er bedre. Tidene har jo forandret seg. Vi forteller rikere historier, og vår fordel var jo at vi visste hvilke feil de hadde gjort.

LES OGSÅ: Lena fra Himmelblå om rollen, sexscenen og karrieren