Lisa Marie Presley:

Slik gikk det galt for Elvis' datter

Milliongjeld, rus og kjærlighetsdrama.

VANSKELIG: I 2016 søkte Michael Lockwood og Lisa Marie Presley om skilsmisse. Prosessen pågår fortsatt, på grunn av økonomiske problemer, overgrepsanklager og uoverensstemmelser. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG: I 2016 søkte Michael Lockwood og Lisa Marie Presley om skilsmisse. Prosessen pågår fortsatt, på grunn av økonomiske problemer, overgrepsanklager og uoverensstemmelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En skulle kanskje tro at økonomien var sikret i flere år dersom man er barn av en av verdens mest populære artister. For Lisa Marie Presleys del, datter av rockekongen Elvis som hun er, stemmer det derimot ikke.

Den 50 år gamle rockedatteren var artistens eneste arving, og fikk på 25-årsdagen sin i 1993 overta en formue på drøyt en milliard kroner.

BERØMTE FORELDRE: Lisa Marie Presley er datteren til avdøde Elvis Presley og Priscilla Presley. Her er den lille familien avbildet på sykehuset bare noen dager etter at hun ble født. Foto: NTB Scanpix
BERØMTE FORELDRE: Lisa Marie Presley er datteren til avdøde Elvis Presley og Priscilla Presley. Her er den lille familien avbildet på sykehuset bare noen dager etter at hun ble født. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Elvis døde i 1977, var formuen hans bare verdt nærmere 50 millioner, men ved hjelp av hans foreldre og ekskone vokste den sakte, men sikkert tilbake til gigantisk størrelse.

Økonomisk rot

Originalsummen er det svært lite igjen av. Som følge av dårlige investeringer, angivelig gjort av finansrådgiveren hennes, og at hun solgte over 85 prosent av farens selskap i 2004, er Lisa Marie i dag verdt nesten ingenting.

Og mens 50-åringen drukner i gjeld, har eksmannen hennes gått rettens vei for å kreve penger han mener hun skylder ham i advokatutgifter.

Paret gikk hver til sitt i fjor sommer, etter å ha vært gift i hele ti år. Nå må hun betale saksomkostningene på nærmere 800 000 kroner, slo dommer Patrick Cathcart fast i retten tidligere i år.

Man må innom flere fasetter av stjernens liv for å se hvor det hele gikk galt. Slik gikk stjernedatteren fra millionær til raka fant.

På kjøret

En skulle tro at en idyllisk oppvekst på Graceland, farens berømte eiendom, ville legge grunnlaget for et fint liv for de aller fleste. Da Priscilla og Elvis Presley fikk Lisa Marie i 1968, var dette nettopp starten hun fikk på livet - i grønne omgivelser.

«LOVE ME TENDER»: Elvis var og er et amerikansk ikon. Han har solgt over en milliard album, påvirket flere generasjoner av musikere og har fortsatt en kultaktig følgerskare. I fjor var det 40 år siden han forlot verden. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Bare fire år etter gikk foreldrene derimot fra hverandre i en svært offentlig skilsmisse. Priscilla flyttet til Los Angeles, mens Elvis ble igjen i Memphis - noe som preget oppveksten til datteren. Hun vekslet mellom å vokse opp i de to vidt forskjellige byene, helt til «kongen av rock» gikk bort da hun var ni år gammel.

California ble hennes nye hjemstat, der hun bodde med moren og hennes kjæreste. Alle var involvert i scientologi, en trosretning som Priscilla Presley oppdaget i 1977 og bestemte seg for at familien skulle være en del av. Mor er fortsatt troende den dag i dag, mens Lisa Marie meldte seg ut i 2016.

Oppveksten på USAs vestkyst bød på problemer for kjendisdatteren, som fra sekundet hun ble født var en av de mest omtalte kvinnene i hele landet. Hun droppet ut av videregående i første klasse som følge av rusmisbruk, noe hun begynte å eksperimentere med allerede som 13-åring.

MOR OG DATTER: Lisa Marie og Priscilla Presley, her fotografert i 1997, har begge vært aktive i scientologikirken. Førstnevnte meldte seg nylig ut, mens moren fortsatt er et aktivt medlem. Foto: NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Lisa Marie og Priscilla Presley, her fotografert i 1997, har begge vært aktive i scientologikirken. Førstnevnte meldte seg nylig ut, mens moren fortsatt er et aktivt medlem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kokain, bedøvende midler, hasj og alkohol - alt samtidig. Jeg fikk aldri tak i heroin, men jeg hadde jo tatt det om jeg fikk muligheten. Jeg klarte ikke holde meg edru, har hun sagt til Paper Magazine.

I ettertid har hun gitt scientologien heder for at hun klarte å holde seg edru etter å ha fylt 18 år. I et intervju med Today fra i sommer, som var Presleys første tv-intervju på fire år, forklarte 50-åringen imidlertid at hun aldri var avhengig av rus som ung. Det startet nemlig først i voksen alder.

- Jeg har kommet langt. Jeg var ikke lykkelig. Kampen var avhengighet, og for meg startet det da jeg var 45 år gammel. Det var ikke slik hele livet, sa hun, ifølge Fox News.

På et punkt ble det spesielt ille.

- Jeg har virkelig kommet langt. Jeg har en terapeut, og hun sier til meg: «Du er et mirakel» og «Jeg forstår ikke hvordan du fremdeles er i live», sa hun.

Menn til besvær

Rusproblemer er ikke den eneste grunnen til at amerikanske tabloider og fans har beholdt interessen for Lisa Marie Presley. Jo da, hun har gitt ut noen album som nådde moderate listeplasseringer, og har forsøkt seg på flere andre karriereveier, men ingen ting har fungert noe særlig.

TRØBLETE: Ungdomstiden var ikke bare enkel for Lisa Marie Presley, som utviklet rusproblemer og droppet ut av skolen i ung alder. Her er hun fotografert i forbindelse med en Versace-kampanje i 1996. Foto: AFP / NTB Scanpix
TRØBLETE: Ungdomstiden var ikke bare enkel for Lisa Marie Presley, som utviklet rusproblemer og droppet ut av skolen i ung alder. Her er hun fotografert i forbindelse med en Versace-kampanje i 1996. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Hennes privatliv har derimot fascinert millioner. Hele fire ganger har kjendisdatteren vært gift, og samtlige av ekteskapene har vært med noen av verdens største stjerner.

Hennes første pakt om å være med en annen mann til døden skulle skille dem ad, ble inngått da hun bare var 20 år gammel. På et rehabiliteringssenter i regi av scientologikirken, der hun ble sendt som 17-åring, møtte hun musiker Danny Keough.

De giftet seg i 1988, og kort tid etter kom datteren Danielle Riley og sønnen Benjamin til verden. Ekteskapet varte i flere år, før de gikk hver til sitt i 1994.

- Jeg var veldig, veldig ung da jeg giftet meg for første gang. Og i det ekteskapet jeg var i, var det så mye harme rundt hvem jeg var, fordi jeg hadde mer enn han hadde, og det ble en maktkamp, har hun tidligere uttalt, ifølge US Weekly.

Etter et seksårig ekteskap skulle en kanskje tro at man ventet litt før det neste, men bare 20 dager etter at skilsmissen ble godkjent, giftet hun seg på nytt.

KORTVARIG: Michael Jackson og Lisa Marie Presley var et av verdens mest omtalte par, men de bestemte seg for å gå hver til sitt i 1996. Foto: NTB Scanpix
KORTVARIG: Michael Jackson og Lisa Marie Presley var et av verdens mest omtalte par, men de bestemte seg for å gå hver til sitt i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da med ingen ringere enn popkongen Michael Jackson. Han fridde angivelig over telefonen, men heller ikke dette forholdet skulle vare evig. De skilte seg i 1996, og Presley har tidligere uttalt at det var flere grunner til at forholdet ikke fungerte.

- Jeg elsket å være ved hans side og å ta vare på ham. Jeg fikk en rus av det, og det var en viktig tid i livet mitt. Men det kom til et tydelig punkt i ekteskapet hvor han måtte bestemme seg. Ville han ha dop, eller ville han ha meg? har hun sagt til Oprah Winfrey, ifølge Huffington Post.

To ekteskap til skulle gå i vasken. I 2000 forlot hun forloveden, musiker John Oszajca, til fordel for skuespiller Nicolas Cage. De forlovet seg raskt, og giftet seg på Hawaii i 2002. Rette ektefolk var de bare i 108 dager, før de gikk hver til sitt.

KORTVARIG LYKKE: Ekteskapet mellom skuespiller Nicolas Cage og Lisa Marie Presley varte bare i tre måneder. Å få skilsmissen godkjent tok faktisk lengre tid. Foto: NTB Scanpix
KORTVARIG LYKKE: Ekteskapet mellom skuespiller Nicolas Cage og Lisa Marie Presley varte bare i tre måneder. Å få skilsmissen godkjent tok faktisk lengre tid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hennes siste skilsmisse er den hun skaper overskrifter med nå. Det har blitt en langvarig kamp om penger, barn og oppmerksomhet.

Raka fant

Den 22. januar 2006 giftet 50-åringen seg for fjerde gang, med gitaristen og musikkprodusenten Michael Lockwood. Sommeren 2016 kom derimot beskjeden om at paret, som har tvillingene Harper og Finley sammen, ønsket å gå fra hverandre etter ti år.

Bruddet ble forklart med standardfrasen «uforenlige forskjeller». I 2017 tok derimot skilsmisseprosessen en uventet vending. Ifølge People havnet de to i en bitter strid som omhandler langt mer enn bare uforenlige forskjeller. Presley anmeldte nemlig eksen for barnemishandling.

Politiet i Beverly Hills bekreftet den gang overfor ukebladet at de hadde mottatt en anmeldelse som omhandler Michael Lockwood og påstander om barnemishandling. Videre opplyste politiet at de har tatt beslag fra en eiendom, uten å gi ytterligere detaljer.

Presley sa at «hun blir kvalm» av egne påstander, som hun kaller «sjokkerende og skremmende». Hun legger samtidig skylda på ektemannen for å ha «ødelagt ekteskapet».

STYGT BRUDD: Skilsmissen mellom Michael Lockwood og Lisa Marie Presley pågår fortsatt, og vil ingen ende ta foreløpig. Foto: NTB Scanpix
STYGT BRUDD: Skilsmissen mellom Michael Lockwood og Lisa Marie Presley pågår fortsatt, og vil ingen ende ta foreløpig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Midt oppi det hele pågår en grov skilsmissesak mellom de to partene. Hun bestrider nemlig Lockwoods krav om at hun skal betale for hans advokatkostnader, som opp gjennom åra har blitt så høye som 3,5 millioner kroner. Hun har også nektet å betale ham et såkalt underholdsbidrag. Ifølge New York Daily News slipper hun derimot sistnevnte, kunne en dommer fortelle i retten i august.

En av grunnene er hennes økonomiske situasjon. Hun har over 120 millioner kroner i gjeld, som følge av manglende skatteinnbetalinger fra 2012 til 2015. Hun ligger i tillegg bakpå med betalinger på et hus i England hun eier, samt at kredittkortgjelda hennes skal være gigantisk. Oppå det hele kommer advokatkostnader.

Overfor USA Today har hun tidligere hevdet å bare være god for omtrent en million norske kroner, noe som står i sterk kontrast til hennes tidligere gigaformue. Dette har hun tilskrevet tidligere forretningspartnere og en manager som gjorde dårlige investeringer, ifølge News.

Hvor det hele ender, er det ingen som vet foreløpig.

LES OGSÅ: - Jeg gråt og gråt