Valdemars Slott

Slik gikk det da baronessens sønn (12) arvet slottet

Overtok økonomisk ruin.

ADELIG KJENDIS: Caroline Fleming har tidligere hatt tittel som baronesse, men mistet den da hun giftet seg med en brite. Nå har hennes 14 år gamle sønn arvet familieslottet, og det har ikke gått upåaktet hen. Foto: Linnea Stephan/BFA/REX/All Over Press
ADELIG KJENDIS: Caroline Fleming har tidligere hatt tittel som baronesse, men mistet den da hun giftet seg med en brite. Nå har hennes 14 år gamle sønn arvet familieslottet, og det har ikke gått upåaktet hen. Foto: Linnea Stephan/BFA/REX/All Over Press Vis mer
Publisert

Mens vi i Norge valgte å forlate ideen om aristokrati for lengst, er det ikke alle land som har valgt å gjøre det samme. I våre naboland finnes det fortsatt enkelte spor av det igjen, som medfører at enkelte individer i dag bærer titler som eksempelvis baron og hertug.

En av dem er den danske tv-profilen Caroline Fleming. Fram til hun giftet seg i 2001 hadde hun tittelen baronesse, fordi hennes foreldre var baron Niels Krabbe Juel-Brockdorff og baronesse Margaretha Juel-Brockdorff. Familien stammer fra den danske admiralen Niels Juel, som døde i 1697.

Fleming er ellevte generasjons arving av Juel, og var fram til 2011 eier av det store slottet Valdemars slott, som ligger på øya Tåsinge i Danmark. Slottet er nå arvet av hennes sønn Alexander, som på tidspunktet for overtakelse bare var 12 år gammel.

Saken fortsetter nedenfor.

GÅR I MINUS: Valdemars slott eies i dag av 14 år gamle Alexander Fleming. Da han overtok eiendommen som 12-åring, var det en økonomisk ruin. Foto: Andree Stephan / CC 3.0
GÅR I MINUS: Valdemars slott eies i dag av 14 år gamle Alexander Fleming. Da han overtok eiendommen som 12-åring, var det en økonomisk ruin. Foto: Andree Stephan / CC 3.0 Vis mer

Slettet gjeld

Om det i seg selv ikke er oppsiktsvekkende nok, er det flere aspekter ved overtakelsen som nå skaper overskrifter i Danmark. BT, Finans.dk og Fyens har alle skrevet om hvordan slottet fikk en ny renessanse etter overtakelsen.

Alexander Fleming arvet altså det grandiose slottet da han var 12 år gammel. Han er nå 14 år, og fikk slottet av sin morfar - baron Niels Krabbe Juel-Brockdorff - som døde tidlig i fjor.

Det å arve et slott er en fin gave og en hyggelig gest, men det skulle raskt vise seg å være flere problemer med eiendommen - som sto ferdig i 1644. I 1678 fikk Niels Juel det i gave av kong Christian IV som takk for å ha erobret svenske skip.

SLEKT: Niels Juel døde i 1697, men slottet han fikk av kongen er fortsatt i familiens eie. Nå er det 14 år gamle Alexander Fleming som står oppført som eier. Foto: Frederiksborg Museum
SLEKT: Niels Juel døde i 1697, men slottet han fikk av kongen er fortsatt i familiens eie. Nå er det 14 år gamle Alexander Fleming som står oppført som eier. Foto: Frederiksborg Museum Vis mer

Slottet var en økonomisk ruin ved overtakelsen til unge Alexander Fleming.

I regnskapet kunne man lese om negativ egenkapital og høy milliongjeld. Selskapet bak slottet ble opprettet først i 2011, men har aldri operert ved overskudd. Nå kan de derimot glede seg over positive tall. En kreditor har bestemt seg for å ettergi, altså slette, hele 10,4 millioner danske kroner av slottets gjeld. Samtidig er vilkårene for tilbakebetaling av den resterende gjelden blitt forlenget.

Dette betyr at slottets selskap for første gang noensinne kan gå med overskudd. Nye tall viser at fjorårets overskudd på seks millioner danske kroner ene og alene skyldes gjeldsettergivelsen de har fått innvilget.

Tross overskuddet, er driften av slottet fortsatt ikke en spesielt god butikk å drive.

«Selskapets videre drift knyttes til en viss usikkerhet, men det er ledelsens vurdering at det er oppnådd nødvendige kredittfasiliteter», heter det i regnskapet som nylig utkom. Selskapet står også oppført med minus 4,2 millioner i egenkapital, noe som betyr at det kan spøke for videre drift av det aristokratiske slottet i Danmark.

Direktør Frits Thorarinsson fratrer sin stilling i utgangen av november.

Ble tv-kjendis

Som nevnt er Alexander sønn av eksbaronesse Caroline Fleming (43). Hun sto oppført som eier av Valdemars slott fram til 2011, men er kjent av helt andre grunner. Hun vokste opp på slottet, men flyttet etter hvert til England.

Hun giftet seg nemlig i 2001 med den styrtrike arvingen Rory Fleming, fra Englands daværende fjerde rikeste familie. Hennes utkårede var blant annet nevøen til «James Bond»-forfatter Ian Fleming. De fikk to barn sammen, sønnen Alexander (14) og datteren Josephine Margaretha (11). Sistnevnte har ingen ringere enn kronprinsesse Mary som gudmor.

Ekteskapet skulle derimot ikke vare, og paret skilte lag i 2008. De gikk aldri ut med noen offisiell grunn, men det skal ha vært en svært kostbar skilsmisse. Fyens hevdet det året at eksbaronessen skulle få omtrent 400 millioner britiske pund i oppgjøret, som i datidas kurs ville tilsvart 4,4 milliarder norske.

Saken fortsetter nedenfor.

BARONESSE: Caroline Fleming fikk selskap av den nå avdøde Soundgarden-vokalist Chris Cornell under TV-showet Zulu Awards i 2009. Foto: AP/Tariq Mikkel Khan
BARONESSE: Caroline Fleming fikk selskap av den nå avdøde Soundgarden-vokalist Chris Cornell under TV-showet Zulu Awards i 2009. Foto: AP/Tariq Mikkel Khan Vis mer

Påstandene har hun derimot avvist indirekte tidligere.

- Hvis jeg var milliardær ville jeg kommet flygende i et lite, rosa fly som det sto Caroline på. Jeg er i hvert fall nødt til å jobbe for å leve. Jeg kan ikke lene meg tilbake og si at jeg har nok til resten av livet, har hun sagt til Ekstra Bladet, ifølge BT.

Siden den gang har hun vært å se i en rekke tv-serier, blant annet danske «Top Model» og britiske «Ladies of London». I et intervju med Eurowoman har hun tidligere uttalt at hun bare var med i sistnevnte serie fordi det var godt betalt.

- Det var en av de vanskeligste forretningsavgjørelsene jeg har tatt. Det var en voldsom og grenseoverskridende opplevelse. Men når alt kommer til alt betaler det regningene mine, har hun uttalt.

Fleming har også vært sammen med Rosenborg-spiller Nicklas Bendtner. De var sammen fra 2010 til 2012, og fikk sønnen Nicolas (7) sammen.

LES OGSÅ: Giftet seg på nytt etter den bitre skilsmissen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer