«Alene hjemme»:

Slik går det nå - 30 år etter

«Pensjonerte» seg som 14-åring, mistet sønnen og ekskone som ble arrestert for mordforsøk. Slik går det med «Alene hjemme»-stjernene.

30 ÅR SIDEN: Det er i år 30 år siden den første julefilmen om McCallister-familien kom. Fremdeles har filmene fans verden over. Foto: Sipa USA / NTB
30 ÅR SIDEN: Det er i år 30 år siden den første julefilmen om McCallister-familien kom. Fremdeles har filmene fans verden over. Foto: Sipa USA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er det enkelte filmer som bare «må» sees for at julestemningen virkelig skal senke seg.

Den romantiske dramakomedien «Love Actually» (2003) er en av dem, men den 30 år gamle komedien «Alene hjemme» har kanskje hakket høyere kultstatus.

«Alene hjemme» hadde premiere på amerikanske kinoer i november 1990, og er blant de største kassasuksessene i sin sjanger til dags dato.

Økonomisk suksess

Bare i løpet av premierehelgen i USA innkasserte filmen over 17 millioner dollar - om lag 150 millioner kroner i dagens valuta - ifølge MentalFloss.

Julefilmen var dessuten populær på kino langt inn i 1991. Den lå øverst på listen over de mest sette kinofilmene helt til 10. februar det året, ifølge People.

I filmen ble seerne kjent med åtte år gamle Kevin McCallister, som havner i knipe når familien glemmer ham når de reiser på juleferie.

Macaulay Culkin (40) ble en seerfavoritt i rollen som driftige Kevin, som blant annet hamler opp med to innbruddstyver på mesterlig - likevel temmelig brutalt - vis.

Hver jul er det fortsatt mange som benker seg foran TV-en og kjenner på nostalgien mens de velkjente scenene i «Alene hjemme» ruller over skjermen.

Men hvordan går det med filmens kjente og kjære skuespillere i dag?

VISSTE DU DETTE?: Det hittil ukjente faktumet får den kjente julefilmens fans til å sperre opp øya. Vis mer

Macaulay Culkin (40)

«Alene hjemme» var blant Culkins første store filmroller, og ifølge People var det rolleprestasjonen hans i «Uncle Buck» (1989) som sikret ham rollen. «The Breakfast Club»-regissøren John Hughes jobbet med Culkin i filmen, og skrev manuset til «Alene hjemme».

Ifølge Chris Columbus, som regisserte «Alene hjemme», var Culkin skreddersydd til rollen - han utkonkurrerte 200 andre unge skuespillere som var på audition.

- Da Macaulay prøveleste, visste man umiddelbart at dette var riktig unge. Jeg tror at John ubevisst visste at dette ville skje, men det var veldig hyggelig av ham å gi meg denne friheten, sa Columbus til Chicago Magazine i 2015.

Culkin, som fylte ti år i 1990, skal også ha improvisert enkelte av gullkornene i filmen - og han ble faktisk nominert til en Golden Globe for rollen sin.

Etter suksessen med «Alene hjemme» spilte barnestjernen i en rekke filmer i løpet av den første halvdelen av 1990-tallet. Han hadde hovedroller i blant annet «My Girl» og «Richie Rich», og selvsagt i oppfølgeren «Alene hjemme 2 - forlatt i New York».

NY: 18. desember kom en ny sesong av den populære Netflix-serien «Hjem til jul». Video: Netflix Vis mer

Personlige problemer

Deretter fulgte imidlertid nesten ett tiår, fra 1994 til 2003, uten flere filmer fra Macaulay Culkin, ifølge IMDb.com.

På samme tid som Culkin «pensjonerte» seg fra filmbransjen, ble han juridisk frigjort fra foreldrene sine, bare 14 år gammel. Begge hadde nemlig forsøkt å få kontroll over formuen hans på 17 millioner dollar da de skilte seg.

Som 17-åring giftet Culkin seg med skuespiller Rachel Miner (40), men paret ble separert to år senere, ifølge The Guardian.

I 1990: Macaulay Culkin som Kevin McCallister. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
I 1990: Macaulay Culkin som Kevin McCallister. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

I 2005 var 40-åringen et av forsvarets vitner i overgrepssaken mot Michael Jackson, ettersom de to hadde kjent hverandre siden Culkin var liten og han hadde overnattet hos popkongen ved flere anledninger.

Siden 2003 har stjernen gjort sporadiske opptredener i noen filmer og tv-serier, men han har i stor grad vendt rampelyset ryggen, og han har tidligere bodd i Paris.

Han har riktignok ikke lagt skuespillerkarrieren helt på hylla. Tidligere i år fikk han en av hovedrollene i den tiende sesongen av «American Horror Story», som etter planen skal sendes i september 2021.

I DAG: Macaulay Culkin er snart å se på tv-skjermen igjen, da han kapret en av hovedrollene i den tidende sesongen av «American Horror Story's». Foto: NTB Scanpix
I DAG: Macaulay Culkin er snart å se på tv-skjermen igjen, da han kapret en av hovedrollene i den tidende sesongen av «American Horror Story's». Foto: NTB Scanpix Vis mer

De siste årene har han vært sammen med Disney-stjernen Brenda Song (32), som han bor med i Los Angeles.

- Dumme ting foregår

Imidlertid var han i et forhold med «That '70s Show»-stjernen Mila Kunis (37) mellom 2002 og 2010.

I tillegg har han tidligere datet skuespiller Jordan Lane Price.

I 2012 måtte Culkin tåle overskrifter i tabloidpressen om at han var rusmisbruker og avhengig av heroin, men i et intervju med The Guardian i 2016 sa han at folk ikke «nødvendigvis» hadde hatt noe å bekymre seg for.

- Selvsagt, når dumme ting foregår, men nei, jeg brukte ikke seks tusen på heroin hver måned eller noe sånt. Det som plaget meg var at tabloidavisene pakket alt inn i en rar bekymringsforkleining, sa han den gang.

Avslørte hemmelighet

I desember 2018 avslørte også stjernen en privat hemmelighet om filmen som gjorde han kjent. I et intervju med Jimmy Fallon fortalte Culkin selv hvordan presset øker rundt ham hvert år når julen nærmer seg.

- Jeg blir absolutt gjenkjent mer på denne tiden av året, innrømmet han til programlederen.

Det var imidlertid 40-åringens uttalelser om kjæresten som fikk Fallon til å sperre opp øynene.

Siden 2017 har Culkin datet skuespiller Brenda Song, og i intervjuet kunne han avsløre at de har sett den mye omtalte filmen sammen - etter at julefilmen tilfeldigvis rullet over skjermen da de byttet kanal.

- Hver gang jeg har en ny kjæreste, så vil de se den. Jeg skal innrømme å ha sett den med kjærester, men for det meste så sitter jeg bare og mumler alle replikkene mine - som «Keep the change, you filthy animal», sa han lattermildt.

- Så lenge det «får motoren hennes i gang», så …, fortsatte han, før Fallon brøt ut i latter.

HJEM TIL JUL: Stian Blipp blir å se i den andre sesongen av Netflix-serien «Hjem til jul». Dette sier han om kyssescenene. Video: Rød Løper Vis mer

Catherine O'Hara (66)

O'Hara var en etablert skuespiller da hun fikk rollen som Kevins mor, Kate McCallister, i «Alene hjemme». Hun og Culkin utviklet tilsynelatende et nært forhold under innspillingen av filmen og oppfølgeren fra 1992.

GIFT I 28 ÅR: Catherine O'Hara og Bo Welch avbildet sammen i 2013. Foto: NTB scanpix
GIFT I 28 ÅR: Catherine O'Hara og Bo Welch avbildet sammen i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da O'Hara gjestet talkshowet «Watch What Happens Live» i februar 2015, fortalte hun nemlig om et hjertelig gjensyn med Culkin. Et par år tidligere støtte hun på ham på åpningen av en Martin Mull-utstilling:

- Da han kom ut og så meg utbrøt han «mamma!» og jeg svarte «baby!», fortalte hun til programleder Andy Cohen mens hun demonstrerte situasjonen med åpne armer, ifølge US Weekly.

O'Haras ektemann, Bo Welch (69), ble også svært begeistret over møtet.

I 1990: Catherine O'Hara slik hun så ut da «Alene hjemme» ble spilt inn for over 25 år siden. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
I 1990: Catherine O'Hara slik hun så ut da «Alene hjemme» ble spilt inn for over 25 år siden. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

- Mannen min pleier å være veldig kul når det gjelder slike ting, men han bare: «Dere to, still dere opp sammen, jeg må ta et bilde!», la skuespilleren til i tv-showet.

Paret giftet seg samme år som «Alene hjemme»-oppfølgeren kom ut, og sammen fikk de sønnene Matthew (26) og Luke (23).

I 2016: Catherine O'Hara i aksjon i tegne- og gjettespillet Pictionary i «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon». Foto: NBC / XPOSURE / NTB Scanpix
I 2016: Catherine O'Hara i aksjon i tegne- og gjettespillet Pictionary i «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon». Foto: NBC / XPOSURE / NTB Scanpix Vis mer

Etter suksessen med «Alene hjemme» medvirket O'Hara i en annen julefilm mange har et nært forhold til, nemlig Tim Burtons animasjonsfilm «Et førjulsmareritt» (1993).

I 2015 hadde O'Hara en gjesterolle i suksesskomedien «Modern Family», og hun har spilt i en rekke andre tv-serier og filmer de siste årene. For tiden er hun aktuell i komiserien «Schitt's Creek». I 2019 var hun for øvrig å se i talkshowet til Jimmy Fallon, der hun spilte Pictionary med «Divergent»-stjernen Shailene Woodley.

Tidligere i år gikk for øvrig en videosnutt der O'Hara gjenskaper det ikoniske skriket fra «Alene hjemme» viralt i sosiale medier.

Hylles: Cahtrin O'Hara går viralt etter at hun gjenskapte en av de mest ikoniske scenene fra julefavoritten «Hjemme alene». Vis mer

John Heard

Heard spilte faren til lille Kevin, Peter McCallister, i begge «Alene hjemme»-filmene. I slutten av juli 2017 kom nyheten om at skuespilleren brått hadde gått bort, 71 år gammel.

John Heard ble funnet død på et hotellrom i Palo Alto, to dager etter en mindre ryggoperasjon. Ifølge US Weekly befant han seg på hotellet for å komme seg etter operasjonen.

Samme år uttalte rettsmedisineren i Santa Clara County til nettstedet at dødsårsaken var et hjerteinfarkt, og at infarktet var relatert til hjertesykdom.

I 1992: John Heard og Catherine O'Hara i en scene fra «Alene hjemme 2 - Forlatt i New York». Foto: Zuma Press/ NTB scanpix
I 1992: John Heard og Catherine O'Hara i en scene fra «Alene hjemme 2 - Forlatt i New York». Foto: Zuma Press/ NTB scanpix Vis mer

Den nå avdøde «Big»-skuespilleren takket ja til rollen i «Alene hjemme» fordi han på den tiden var småbarnsfar, og ønsket å kunne ta med sønnen til et filmsett der han kunne leke med andre barn.

Da oppfølgeren til den lavbudsjetts filmsuksessen skulle lages, var Heard imidlertid lite interessert.

- Jeg sa at jeg ikke ønsket å forbli «faren i 'Alene hjemme'» for resten av livet. Agenten min syntes jeg var håpløs, siden det faktisk var snakk å tjene litt penger i oppfølgeren. Men hun klarte å overtale meg da det viste seg at vi hadde spilt i samme teaterstykke som barn, har Heard fortalt til Yahoo! TV.

I årene etter «Alene hjemme»-suksessen måtte Heard imidlertid tåle overskrifter av det mer negative slaget.

På 1990-tallet havnet han i klammeri med politiet da han trakasserte eksen, skuespiller Melissa Leo, som han fikk sønnen John Matthew Heard med. I 1997 ble han dømt for blant annet å ha trengt seg inn på Leos eiendom, ifølge E! News.

I 2013: John Heard hadde en rolle i tv-filmen «Sharknado» i 2013. Foto: Drop-Out Cinema
I 2013: John Heard hadde en rolle i tv-filmen «Sharknado» i 2013. Foto: Drop-Out Cinema Vis mer

Skuespilleren var fra 1979 til 1980 gift med skuespiller Margot Kidder, som gikk bort i mai 2018. Han giftet seg på ny i 1988 med Sharon Heard, et ekteskap som varte fram til 1996. John og Sharon Heard fikk barna Maxwell og Annika sammen, men for fire år rammet en tragedie.

Ifølge New York Daily News døde sønnen Max brått den 6. desember 2016, bare 22 år gammel. I nekrologen ble ikke dødsårsaken til den unge mannen oppgitt.

I 2010 giftet John Heard seg for tredje gang, med Lana Pritchard, men ekteskapet tok slutt senere samme år.

Joe Pesci (77) og Daniel Stern (63)

I 1991 vant Pesci Oscar for rollen sin i «Goodfellas». Gangsterfilmen, på norsk kjent under tittelen «Mafiabrødre», hadde kinopremiere i USA to måneder før «Alene hjemme» kom på kino.

Mens Pesci spilte den hardbarka gangsteren Tommy DeVito i «Mafiabrødre», hadde han rollen som en relativt klønete og mislykket innbruddstyv - Harry Lime - i «Alene hjemme».

I 1990: Daniel Stern (t.v.) og Joe Pesci i rollene som de noe stakkarslige innbruddstyvene Marv Merchants og Harry Lime, som Kevin McCallister klarer å hamle opp med. Foto: Don Smetzer / 20th Century Fox / Shooting Star / NTB Scanpix
I 1990: Daniel Stern (t.v.) og Joe Pesci i rollene som de noe stakkarslige innbruddstyvene Marv Merchants og Harry Lime, som Kevin McCallister klarer å hamle opp med. Foto: Don Smetzer / 20th Century Fox / Shooting Star / NTB Scanpix Vis mer

For øvrig ble Robert De Niro, dobbel Oscar-vinner og Pescis motspiller i «Mafiabrødre», først tilbudt rollen som Lime. Imidlertid takket han åpenbart nei til rollen, ifølge Mental Floss.

Makkeren til Harry Lime, Marv Merchants, ble spilt av skuespiller Daniel Stern (63). I et intervju med Chicago Magazine har Stern røpet at han og Pesci kjente hverandre før de ble «Alene hjemme»s klønete radarpar.

Duoen spilte nemlig mot hverandre i filmen «I'm Dancing as Fast as I Can» (1982), og hadde mye moro på filmsettet.

I 2016: Joe Pesci og Robert De Niro (t.v.) sammen på Spike TV's Guys Choice 2016 i Culver City, California i juni. Foto: Mark Davis / Getty Images for Spike TV / AFP / NTB Scanpix
I 2016: Joe Pesci og Robert De Niro (t.v.) sammen på Spike TV's Guys Choice 2016 i Culver City, California i juni. Foto: Mark Davis / Getty Images for Spike TV / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Joe gikk hele tiden rundt med et rør av sammenrullede arkitekttegninger, det var en del av rollefiguren hans. Under et av opptakene sto det et bordtennisbord midt i rommet, og Joe tok papirrøret og «snortet» opp ping pong-ballene med røret. Jeg knakk sammen på gulvet i latter. Jeg ble vennen hans der og da, sa Stern til Chicago Magazine i 2015.

Da Joe Pesci, som allerede var en kjent skuespiller, gjorde suksess med «Alene hjemme»-filmene, var han gift med skuespiller Claudia Haro. Paret fikk en datter sammen, men gikk hver til sitt i 1992.

Pescis ekskone ble for øvrig arrestert i 2012, for mordforsøk på stuntmannen Garrett Warren. Ifølge The Daily Beast ble Haro dømt til tolv år og fire måneder i fengsel.

De siste årene har Joe Pesci roet ned på antall filmroller, men i 2019 jobbet han igjen med Robert De Niro. De to spilte nemlig mot hverandre i Martin Scorseses krimdrama «The Irishman», som hadde premiere i fjor.

Daniel Stern har på sin side spilt i en rekke tv-serier og filmer de siste årene, men han har i tillegg etablert seg som skulptør. I løpet av 2010-tallet har bronseskulpturene hans blitt utstilt flere steder, ifølge hjemmesiden hans.

Siden 1980 har Stern vært gift med Laure Mattos, og sammen har de tre barn. Ett av dem, Henry Stern (38), er politiker og senator i delstatsforsamlingen i California.

Devin Ratray (43)

Ratray spilte rollen som Kevins ubehøvlede storebror, Buzz McCallister.

Etter å ha spilt i de to første «Alene hjemme»-filmene, har Ratray hatt roller i blant annet den Oscar-nominerte filmen «Nebraska» og tv-serier som «The Good Wife» og «Elementary». Han har også vært aktuell i dramaserien «Mosaic».

I et intervju med News.com.au i august 2016, kom Ratray med en analyse av hvordan 2016-utgaven av Buzz ville sett ut:

2017: Devin Ratray avbildet i 2017. Foto: Andrew H Walker / REX / NTB
2017: Devin Ratray avbildet i 2017. Foto: Andrew H Walker / REX / NTB Vis mer

- Han hadde ledet valgkampen til Trump, eller så hadde han vært en svært nær rådgiver av ham. Jeg er nesten helt sikker på det, uttalte Ratray i intervjuet.

Som kjent vant Donald Trump valget i USA i starten av november 2016. Trump hadde for øvrig en gjesterolle som seg selv i «Alene hjemme 2: Forlatt i New York».

Etter å ha spilt i de to første «Alene hjemme»-filmene, tok Ratray en fire år lang pause fra filmbransjen for å gå på filmskole, ifølge Bustle.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB Scanpix / Instagram Vis mer

I et intervju med nettstedet i 2015, fortalte Devin Ratray at gjengen som spilte McCallister-familien også hang sammen utenom selve filminnspillingen. De dro på kjøpesenteret sammen og spilte videospill i timevis.

- Det var lange dager, men det var mange morsomme opptak, og vi var glade og heldige som var der.

I samme intervju reflekterte Ratray også rundt hvordan det er å ha vært en del av så populære og folkekjære julefilmer.

- Folk følte at de hadde et nært og fortrolig forhold til meg når de så meg på gata … De følte virkelig at jeg hadde vært hjemme hos dem på noen av de mest fredfulle og koselige julemorgenene i livene deres, sa 43-åringen til Bustle.

LES OGSÅ: Barnestjernen hevder at faren var voldelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer