«Linus i Svingen»:

Slik går det i dag

Den populære TV-serien rullet over norske skjermer for første gang i 2004. Dette gjør skuespillerne i dag.

GJENGEN I SVINGEN: Akaya (Yvonne Johnsrud), Linus (Jakob Borgen), Nure (Sebastian Warholm) og Åsa (Ina Svenningdal). Foto: Ole Kaland/NRK
GJENGEN I SVINGEN: Akaya (Yvonne Johnsrud), Linus (Jakob Borgen), Nure (Sebastian Warholm) og Åsa (Ina Svenningdal). Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV-serien «Linus i Svingen» ble sendt på NRK for første gang i 2004. Siden den gang har serien som følger vennegjengen Linus, Nure, Åsa, Akaya og flere sjarmert en rekke norske hjerter.

I 2006 kom også julekalenderen som bygger på de samme karakterene, nemlig «Jul i Svingen».

Til manges store glede ligger serien igjen ute på NRK for alle å se, men selv om tiden nærmest står stille i TV-serien lever skuespillerne naturlig nok helt andre liv i 2022.

Se og Hør har tatt en prat med skuespillerne om hvordan det står til i dag.

Linus

LINUS: Jakob Borgen spilte Linus i «Linus i Svingen» og«Jul i Svingen». Foto: Terje Bendiksby / NTB .
LINUS: Jakob Borgen spilte Linus i «Linus i Svingen» og«Jul i Svingen». Foto: Terje Bendiksby / NTB . Vis mer

Linus er hovedpersonen i Linus i Svingen. Karakteren er mer eller mindre lederen i den lille vennegjengen som legger ut på nye eventyr hver dag.

Det var Jakob Borgen som spilte hovedrollen da han var bare ti år gammel.

- Jeg håper jeg var ganske lik Linus da jeg var yngre, og at jeg fortsatt er det. Linus er et ideal for godhet og hjertevarme. En god venn, har Jakob tidligere fortalt Se og Hør.

Se og Hør har ikke lykkes å komme i kontakt med Jakob Borgen.

2004: Det er snart to tiår siden «Linus i Svingen» ble sendt på TV for første gang. Fra venstre er Yvonne Johnsrud, Jakob Borgen, Simen Svedal, Sebastian Warholm og Ina Svenningdal. I midten er Odd Nordstoga, som lagde musikken. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
2004: Det er snart to tiår siden «Linus i Svingen» ble sendt på TV for første gang. Fra venstre er Yvonne Johnsrud, Jakob Borgen, Simen Svedal, Sebastian Warholm og Ina Svenningdal. I midten er Odd Nordstoga, som lagde musikken. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Vis mer

Akaya

Foto: Ole Kaland/NRK
Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

Det er Yvonne Johnsrud (27) som spilte rollen som Akaya. Akaya er den moralske i vennegjengen, som stadig hjelper gruppen ut av vriene situasjoner med et visdomsord eller to.

- Jeg føler selv jeg er ganske snill og omtenksom, som Akaya, men jeg har svært sjeldent et visdomsord å komme med, sier Johnsrud til Se og Hør i dag.

KYSSETABBE: Rådebank sesong tre er i gang og nå avslører Maja Christiansen og Odin Waage en kyssetabbe. Video: NRK Vis mer

Nå bor hun i Drammen sammen med kjæresten og hunden deres, og kan fortelle at hun jobber som vernepleier på sykehus - og stortrives. Skuespillerkarrieren har hun derimot lagt fra seg.

AKAYA: Yvonne Johnsrud spiller Akaya. Foto: Privat
AKAYA: Yvonne Johnsrud spiller Akaya. Foto: Privat Vis mer

- Etter «Linus i Svingen» og «Jul i Svingen» hadde jeg en gjesteopptreden hvor jeg dubbet en liten serie for Disney Channel. Så begynte jeg på Hartvig Nissen Videregående skole med mange av de andre fra «Linus i Svingen», men karrieren stoppet der, forteller hun.

Det er 18 år siden TV-seerne møtte gjengen i Svingen for første gang. Likevel kan Johnsrud fortelle at hun fortsatt blir gjenkjent.

- Overraskende nok blir jeg fortsatt gjenkjent. Litt mer den «herregud, du ligner sykt på hun fra Linus i Svingen» og «eeehh er det deg?», sier hun og fortsetter:

- Synes det er superhyggelig, men føler selv jeg har forandret meg siden jeg var 11 år, så er ganske gøy at noen fortsatt kjenner meg igjen.

Åsa

ÅSA: Ina Svenningdal spilte Åsa. Foto: Ole Kaland/NRK
ÅSA: Ina Svenningdal spilte Åsa. Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

Rollefiguren Åsa, en tøff og modig jente som ikke er redd for noen ting, er spilt av Ina Svenningdal (26).

Fansen fikk et gledelig gjensyn med Svenningdal i suksesserien «Skam», hvor hun spiller jente-Chris.

Svenningdal har tidligere uttrykket at hun alltid har visst at hun ville bli skuespiller, og allerede som fireåring fikk hun sin første rolle i stykket «Putti Plutti Pott».

- Jeg har alltid hatt en drøm om å klare å bli skuespiller. Mamma fant en annonse for «Putti Plutti Plott», så var det gjort, har hun tidligere sagt i et intervju med Aftenposten.

ØDELA VEGGEN: Cengiz Al skulle trikse litt på «Skal vi danse»-trening, men det gikk ikke helt etter planen. Det resulterte i stedet med et stort hull i veggen. Au, da! Video: TV 2, Seoghør.no Vis mer

Til tross for en enorm interesse for «Skam» både i Norge og i utlandet, prøver 20-åringen å leve et noenlunde normalt liv.

- Livet har ikke forandret seg i noen stor grad, og jeg har det veldig fint generelt, har skuespilleren fortalt i et tidligere intervju med Se og Hør.

Nure

NURE: Sebastian Warholm spilte Nure. Foto: Ole Kaland/NRK
NURE: Sebastian Warholm spilte Nure. Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

Nure er en sentral rollefigur i serien. Han er en snill, men engstelig gutt og går alltid med hjelm på hodet i tilfelle noe skulle skje.

Det var Sebastian Warholm som «var» Nure i Svingen.

- Jeg både var og er helt lik Nure, fortalte Warholm til Se og Hør i et tidligere intervju, og la til at han også er konstant bekymret og nervøs.

STUSSET OVER DETTE: Sesong seks av «Hvite gutter» er i gang, og skuespillerne forteller at produksjonen reagerte på én spesiell ting under innspillingen. Reporter: Jonas Scheie Hammer. Video: Kine Falch / Discovery+ Vis mer

Etter «Svingen»-karrieren har Sebastian vært med i en rekke andre tv- og filmprosjekter. Blant annet i NRK-serien «Himmelblå», filmen «Full pakke» og han er stemmen til Russell i Pixar-animasjonsfilmen «Se opp!».

Se og Hør har vært i kontakt med Warholm, som ikke ønsker å gi en kommentar.

Børre

Foto: Ole Kaland/NRK
Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

Børre er bølla i Svingen. I «Linus i Svingen» var det Simen Svedal som spilte den rampete gutten, mens Adrian Falch Karlsen tok over stafettpinnen i julekalenderen.

BØRRE: Simen Svedal spilte Børre i «Linus i Svingen». Foto: Privat
BØRRE: Simen Svedal spilte Børre i «Linus i Svingen». Foto: Privat Vis mer

Svedal kan fortelle at han jobber innenfor logistikkbransjen med flyfrakt, men at han for tiden koser seg på ferie med barn og samboer.

Skuespillerkarrieren har han lagt på hylla, men han forteller at da han tidligere jobbet på en ungdomsskole tok det ikke lang tid før noen elever kjente han igjen.

- Og vipps så het jeg plutselig Børre igjen, sier han og legger til:

- Skal sies at det alltid er en eller annen som baker det inn i sosiale lag.

RØRT: Niklas Baarli blir rørt til tårer av å snakke om ektemannen Benjamin Silseth. Video: «Alt min far ikke har lært meg» på TV 2 / NRK / Rød Løper. Reporter: Celina Morken Vis mer

Når Svedal ser tilbake på innspillingen husker han en episode spesielt godt. I episoden hvor han var fotballtrener hadde han nemlig akkurat operert magen, og kan fortelle at det var lange dager med mye smerter.

- Ellers var det mange morsomme øyeblikk, blant annet da jeg stjal saftflasken til Nure eller fikk et slag i ansiktet av Åsa.

Selv synes han ikke at han hadde noen likheter med rollen han spilte for nesten to tiår siden.

- Jeg vil ikke si jeg kjente meg igjen i karakteren under innspilling. Da tenkte jeg hele tiden over at det ville vært kjipt å ha en så ensom barndom og hele tiden være så sint. Men i senere tid har jeg ofte fått høre at jeg passer rollen. Det kommer nok mye av at jeg har et «resting bitch face», som ofte kan gi et litt strengt eller negativt førsteinntrykk, ler han.

BØRRE: Adrian Falch Karlsen spilte Børre i julekalenderen. Foto: Privat
BØRRE: Adrian Falch Karlsen spilte Børre i julekalenderen. Foto: Privat Vis mer
Foto: Ole Kaland/NRK
Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

Se og Hør har også tatt en prat med Adrian Falch Karlsen (27), som spilte samme karakter, dog i julekalenderen.

Også han kan fortelle at han har lagt skuespillerkarrieren på hylla, for å følge en annen interesse, nemlig data-teknologi. For tiden jobber han i et firma i oppstartsfasen, hvor han jobber med utviklingen av bedriftens IT-plattform.

- Det byr absolutt på hektiske og utfordrende dager, men så synes jeg det også er veldig morsomt å være med på en slik reise! sier han og legger til at det går veldig bra med han.

Karlsen var bare 11 år gammel da han spilte Børre i julekalenderen. Han uttrykker at det kunne være noe likhet mellom han og karakteren hans.

- Det var definitivt noe overlapp, som antagelig gjorde det lettere å leve seg inn i rollen ved enkelte anledninger, men så var det også andre aspekter som definitivt var mer fiktive.

Victoria

Foto: Ole Kaland/NRK
Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

Karakteren Victoria ble tatt inn i Svingen-universet i julekalenderen. Det er Erika Birgitta Krohn (28) som spiller rollen som den litt jålete og sassy, men snille jenta.

VICTORIA: Erika Birgitta Krohn spilte Victoria. Foto: Privat
VICTORIA: Erika Birgitta Krohn spilte Victoria. Foto: Privat Vis mer

Hun gjorde noen mindre filmroller rett etter innspilling av Jul i Svingen, men når det ble tid for å studere studerte hun kunst, og kan fortelle at hun har bodd i utlandet i mange år. Nå jobber hun med digital innholdsproduksjon.

- Jeg har mange gode minnner fra filminnspillingen, sier hun og nevner blant annet at det både var filmproduksjon og skoleundervisning på settet.

VOKSER: Celine Madelen (19) gjør det stort på TikTok for tiden, men det er én ting hun spesielt har blitt godt lagt merke for. Reporter: Thea Hope. Video: Luna Lea/Rød Løper Vis mer

Til tross for at hun har tatt en helt annen karriereretning etter at hun spilte i den populære serien kjenner fortsatt folk henne igjen.

- Jeg blir stadig gjenkjent, senest for en uke siden.

Morten

Foto: Lars Halvor Aga / NRK
Foto: Lars Halvor Aga / NRK Vis mer

Lillebroren til Victoria i serien er karakteren Morten, eller Morten-Mygg som han kalles fordi han er så innpåsliten.

MORTEN: Henrik Jacob Schatve spilte Morten. Foto: Privat
MORTEN: Henrik Jacob Schatve spilte Morten. Foto: Privat Vis mer

Henrik Jacob Schatve (22) var bare fem år da han spilte Morten. Han forteller at han blir gjenkjent «oftere enn man skulle trodd», og at de som kjenner han igjen er alt fra åtte år til hans egen alder.

Nå tar han en bachelorgrad på Handelshøyskolen BI i Oslo, men legger ikke skjul på at han er mer enn motivert for å ta steget tilbake inn i underholdningsbransjen.

Han har nemlig søkt seg inn på Teaterhøyskolen, og har i tillegg planer om å sette i gang med standup til høsten.

DETTE GJØR HUN NÅ: Første sesong av «AF1» kom ut på NRK for 13 år siden. Vi har tatt en prat med hovedrolleinnehaver fra første sesong «Lisa» om hva hun husker best fra serien og ikke minst hva hun gjør i dag. Reporter: Steffen Pettersen Video: Rød Løper/NRK/Jenny Aas Vis mer

- Det tok en god stund hvor jeg bare fullførte skole, og så vil jeg gjerne ha en bachelor i grunn hvis dette her ikke går. Det er jo en bransje med mye usikkerhet i forhold til fast jobb og inntekt, sier han.

Han forteller at innspillingen av «Jul i Svingen» falt veldig naturlig for han og at han stortrivdes under perioden.

- Selv om jeg bare var fem-seks år falt det naturlig å gjøre skuespill, og leseprøve og manus var ingen stor utfordring, sier han.

Han forteller at han har sporadisk kontakt med de andre skuespillerne, og at de i noen år har møttes første desember for å se første episode sammen.

Atif

Det er Hassan Ali Iqbal som spiller rollen Atif, som sammen med familien sin flytter til Svingen. Det har ikke lykkes Se og Hør å komme i kontakt med Hassan.

Klara

Rollefiguren Klara, eller Klara-Klegg, er Linus sin lillesøster og vil gjerne være med på alt det de store barna finner på. Klara er spilt av Mia Daniels. Se og Hør har ikke lykkes å komme i kontakt med Mia.

LES OGSÅ: Røper hvordan de møttes

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer