Slik forsto han at han var alkoholiker

Forfatter Dag Solstad har drukket hver dag i 49 år.

SUKSESS: Da Dag Solstad fylte 70 år 16.juni 2011 ble han feiret av store deler av kultureliten på Litteraturhuset i Oslo. Her med Ingrid Lorentzen. Foto: Stella Pictures
SUKSESS: Da Dag Solstad fylte 70 år 16.juni 2011 ble han feiret av store deler av kultureliten på Litteraturhuset i Oslo. Her med Ingrid Lorentzen. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tidligere i år kom boken «Dag Solstad. Uskrevne memoarer» ut, skrevet av tidligere Morgenbladet-redaktør og direktør Alf van der Hagen (51).

Boken omhandler den norske suksessforfatteren Dag Solstads (72) liv, og det kommer blant annet frem at han har drukket hver dag i 49 år - med unntak av perioden hvor han jobbet som lærer.

DEN GODE VIN: Forfatter Dag Solstad har tidligere uttalt at han har drukket hver dag i 49 år. Her fra hans 70-årsfeiring på Litteraturhuset i Oslo for et par år siden.  Foto: Stella Pictures
DEN GODE VIN: Forfatter Dag Solstad har tidligere uttalt at han har drukket hver dag i 49 år. Her fra hans 70-årsfeiring på Litteraturhuset i Oslo for et par år siden. Foto: Stella Pictures Vis mer

I et intervju med VG Helg forteller han hvordan han fant ut at han var alkoholiker:

- Jeg merket det på noe så enkelt som at jeg alltid har likt å reise. Det har vært store opplevelser for meg. Så kom jeg til Paris og spurte meg selv: Hva har du lyst til å gjøre? Jo, jeg vil drikke meg drita full. Jeg ville til Roma, for da kunne jeg gå på restaurant å drikke meg drita full. Gleden ved å reise ble utelukkende forbundet med å spise og drikke. Men jeg drikker mye nå også, altså.

Solstad har gjort suksess med romaner som «Genanse og verdighet» og «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land».

- Hadde det vært mulig for meg å skrive i bakrus, ville jeg gått i fortapelsen. Da hadde jeg bare kjørt på. Jeg ville ikke kunne velge mellom å skrive og drikke, sier han videre til VG Helg.

72-åringen er gift med forfatter Jens Bjørneboes datter, og teateranmelder, Therese Bjørneboe (50).

LES OGSÅ: Stolt av nakenscenene i «Gymaselærer Pedersen»-filmen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer