Jay Aston fra Bucks Fizz:

Slik fikk sangstjernen ny tunge

Det er en komplisert prosess å bygge en tunge på nytt.

FIKK SJOKKBESKJEDEN: Den engelske artisten Jay Aston (57) ble rammet av munnkreft, og måtte som en konsekvens av det erstatte tungen. Foto: NTB scanpix
FIKK SJOKKBESKJEDEN: Den engelske artisten Jay Aston (57) ble rammet av munnkreft, og måtte som en konsekvens av det erstatte tungen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I sommer tørket britiske medier støv av en gammel traver i musikkbransjen. Mange husker kanskje gruppen Bucks Fizz, som i 1981 stakk av med seieren i Eurovision Song Contest. I stallen av medlemmer finner vi blant andre Jay Aston (57), som de siste månedene har latt seg intervjue ofte.

Grunnen er derimot langt fra hyggelig. Hun avslørte at hun ble tvunget til å operere bort deler av tunga, som følge av kreft i munnen.

Betegnelsen munnkreft omfatter kreft i munnhulen, tunge, mandler, svelg, gommer, spyttkjertler og lepper, ifølge Kreftforeningen.

VANT EUROVISION: Den britiske popgruppa Bucks Fizz stakk av med seieren i musikkonkurransen i Dublin i 1981. Her er de originale medlemmene avbildet den gang. Fra venstre: Michael Nolan, Cheryl Baker, Jay Aston og Bobby G. Foto: NTB Scanpix
VANT EUROVISION: Den britiske popgruppa Bucks Fizz stakk av med seieren i musikkonkurransen i Dublin i 1981. Her er de originale medlemmene avbildet den gang. Fra venstre: Michael Nolan, Cheryl Baker, Jay Aston og Bobby G. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå har alt derimot snudd seg mot det bedre for Astons del. Ifølge Contact Music er hun nå den stolte eier av en splitter ny tunge, men det har ikke vært noen enkel prosess, om vi skal tro stjernen selv.

- Fikset alt

For det første så måtte deler av hennes allerede eksisterende tunge fjernes fra munnen. Hun ble lagt i narkose i over syv timer for omtrent to måneder siden, der hele prosessen ble gjennomført samtidig. Hun lesper litt mer enn hva mannen i gata gjør, men operasjonen kan - til tross for en vond helingsprosess - sies å ha vært en suksess.

- Jeg har det skikkelig bra. Jeg lesper litt, men vil forhåpentligvis med tre til fire måneder med fysioterapi komme tilbake til normalen, sier hun til programmet «Lorraine», ifølge nettsiden.

Metoden legene har benyttet seg av, har fascinert mange. For mens det før i tiden kanskje ville vært naturlig å bruke en syntetisk løsning, har de denne gangen faktisk høstet kjøtt fra artistens egen kropp.

- De fikset alt, og bygget det opp igjen. De tok en del av låret mitt vekk, fjernet lymfeknutene mine i halsen og satt tunga inn gjennom halsen min, forteller hun åpent om den intrikate prosessen.

Fra lår til tunge

Ifølge det amerikanske medisinbibliotekets nettsider er det vanlig at man bruker en del av låret om man skal rekonstruere en tunge.

Metoden er forsket på, og funnet ideell i slike situasjoner. Sangstjernen selv kunne ikke vært mer fornøyd, selv om hun innrømmer at hun gruet seg til å møte sin 15 år gamle datter Josie rett etterpå

- Det så ut som jeg skulle på en halloween-fest. Jeg ville ikke at hun skulle se meg på en stund. Men det er fantastisk hva kirurgene kan få til, de har vært fantastiske (...) Jeg kunne ikke snakke den første uken, og måtte skrive alt på en tavle, forklarer 80-tallsstjernen.

FORTSATT AKTIVE: Bucks Fizz har turnert rundt om i Storbritannia i sommer, men fryktet lenge for at Jay Aston ikke kunne være med lenger. Her fotografert i 1981. Foto: NTB scanpix
FORTSATT AKTIVE: Bucks Fizz har turnert rundt om i Storbritannia i sommer, men fryktet lenge for at Jay Aston ikke kunne være med lenger. Her fotografert i 1981. Foto: NTB scanpix Vis mer

Legene har tidligere informert Aston om at operasjonen i verste fall kan ødelegge mulighetene hennes for å noensinne kunne opptre på en scene igjen. Dersom man under operasjonen oppdager at kreften har spredd seg, vil det også være en risiko for å miste taleevnen fullstendig.

Likevel har det hele tilsynelatende gått bra for stjernen.

Ikke et alternativ

Årlig blir i overkant av 500 personer i Norge diagnostisert med kreft i munnen og i munndelen av svelget, ifølge NHI.

Rundt 150 personer i Norge dør årlig av kreft i munnhulen og svelget. Ved kreft i tunga, kan det være aktuelt å fjerne enten en del av eller halve tunga.

Aston fikk den knusende kreftdiagnosen av legene i sommer. Tidlig diagnose medfører imidlertid at sykdommen i de fleste tilfeller kan behandles med svært godt resultat, skriver NHI.

For 57-åringen var det ikke et alternativ å velge bort operasjonen, til tross for det mulige utfallet om å miste stemmen.

- Jeg har en ung datter. Jeg vil se henne vokse opp, gifte seg og få barn. Det første jeg sa etter at jeg fikk diagnosen, var: «Jeg vil være her for henne», har hun uttalt.

Håp om å fortsette

Den britiske popgruppa Bucks Fizz ble stiftet samme år som de deltok i Eurovision Song Contest. De klatret helt til topps med låten «Making Your Mind Up», og fikk senere en suksessrik popkarriere.

Ifølge Evening Standard har gruppa, nå bestående av Aston, Cheryl Baker og Mike Nolan, turnert rundt i Storbritannia den siste tiden.

Førstnevnte fortalte i sommer at Baker og Nolan vil fortsette som duo alene, dersom hun ikke lenger har mulighet til å bidra.

- Tanken om å fortsette i bandet, er det som holder meg gående. Jeg trives aller best på scenen med dem, sa hun til Mirror.

LES OGSÅ: - De er veldig redde for at det skal skje igjen