Sofia Helin:

Slik fikk hun arret sitt

Sofia Helin er stolt av merket hun har i ansiktet.

SUPERAKTUELL: Denne høsten blir Sofia Helin å se som kronprinsesse Märtha i NRK-serien «Atlantic Crossing». I den forbindelse har hun latt seg intervjue om privatlivet sitt. Nå avslører hun blant annet hvordan hun fikk sitt berømte arr. Foto: Heiko Junge / NTB
SUPERAKTUELL: Denne høsten blir Sofia Helin å se som kronprinsesse Märtha i NRK-serien «Atlantic Crossing». I den forbindelse har hun latt seg intervjue om privatlivet sitt. Nå avslører hun blant annet hvordan hun fikk sitt berømte arr. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kveld er det premiere på NRKs nye storsatsing, som skal handle om kronprinsesse Märthas rolle under 2. verdenskrig. Mens ektemannen og svigerfaren befant seg i England, reiste hun og barna, deriblant kong Harald, til USA.

Serien skal undersøke kronprinsessens liv under de avgjørende årene, og det er svenske Sofia Helin som har fått æren av å spille Märtha. Mange kjenner henne kanskje best som den litt eksentriske politietterforskeren Saga Norén fra suksesserien «Broen», som gikk i fire sesonger og vant flere priser.

DEN GANG DA: Helin er kanskje best kjent som Sagan Norén i «Broen», der hun spilte mot Kim Bodnia i flere sesonger. Foto: AFP PHOTO/ Scanpix Denmark / JEPPE BJOERN VEJLOE, NTB
DEN GANG DA: Helin er kanskje best kjent som Sagan Norén i «Broen», der hun spilte mot Kim Bodnia i flere sesonger. Foto: AFP PHOTO/ Scanpix Denmark / JEPPE BJOERN VEJLOE, NTB Vis mer

Hun har også vært å se i filmer som «Snømannen» og «Arn - Tempelridderen» de siste årene. Privat er hun gift med skuespiller og prest Daniel Götschenhjelm, som hun også har to barn med.

Liker arret

Helin er opptatt av arbeidet sitt, og snakker sjelden om privatlivet. I et nytt intervju med VG Helg gjør 48-åringen imidlertid et unntak. I forbindelse med lanseringen av serien, snakker hun nå ut om både oppvekst og familieliv.

Stjernen forteller også åpent om sitt berømte arr, som hun har over leppa.

- Det arret kler livet mitt. Nå liker jeg det. Det passer mer til min historie, forteller hun til VG Helg.

Arret er på ingen måte nytt, og har vært en del av livet hennes siden hun var 23 år gammel. Den gang jobbet hun på et pleiehjem i den svenske hovedstaden, og skulle møte en venn etter jobb. Hun bestemte seg for å sykle til avtalen, noe som ikke gikk helt etter planen.

- LIKER DET: Sofia Helin sier at hun har lært seg å like det karakteristiske arret sitt. Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE, NTB
- LIKER DET: Sofia Helin sier at hun har lært seg å like det karakteristiske arret sitt. Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE, NTB Vis mer

Helin falt nemlig av sykkelen etter at bremsene sviktet. Ansiktet hennes ble revet opp, hun mistet flere tenner og leppa sprakk opp. Hun havnet på sykehus, men hadde det bra etter forholdene.

Likevel har hun vært redd for at skadene i ansiktet skulle ødelegge for mulighetene hennes på arbeidsmarkedet, som skuespiller. Hun forteller at det ikke var enkelt å søke seg inn på teaterskolen med manglende tenner, blant annet.

Hun fant likevel sin plass i bransjen på sikt, og det ville vært en underdrivelse å si at hun har klart seg helt greit. Helin mener at hun har sluppet å få roller fordi hun ser «pen» ut.

- Jeg liker egentlig å se helt for jævlig ut. Det er befriende, sier hun til avisen.

En del av intervjuet handler om hvordan det er for aldrende kvinner å jobbe som skuespillere. Det diskuteres at enkelte stjerner fikser litt på utseendet, slik at de kan holde seg aktuelle for visse roller lengre.

På spørsmål om den svenske stjernen selv har gjort noe, svarer hun at hun har farget arret sitt. Blant annet under innspillingen av den kommende NRK-satsingen.

- Det var for at det ikke skulle dominere når jeg spilte en virkelig person. Arret er blekt, og noen ganger kan det blinke i lyset og forstyrre for rollefiguren. Men den fargen kommer til å forsvinne etter en stund, og da kommer arret tilbake, sier hun.

DRAMASERIEPAR: Skuespillere Kyle MacLachlan som Franklin D. Roosevelt og Sofia Helin som kronpinsesse Märtha i «Atlantic Crossing». Foto: Cinenord / NRK / NTB
DRAMASERIEPAR: Skuespillere Kyle MacLachlan som Franklin D. Roosevelt og Sofia Helin som kronpinsesse Märtha i «Atlantic Crossing». Foto: Cinenord / NRK / NTB Vis mer

- Jeg lærer meg norsk

Sofia Helin har forberedt seg på rollen som den svenskfødte norske kronprinsessen i flere år. Hun har gått grundig til verks for å gjøre sin tolkning av kronprinsessen - og har blant annet hørt på norsk radio og lest norske bøker.

I tillegg har hun fått hjelp av en norsklærer. Da Se og Hør møtte henne under premieren av programmet på Colosseum kino i Oslo tidligere denne uken, hadde hun følgende å si om det:

- Det var et stort arbeid. Jeg har måtte lære meg norsk og hvordan man ter seg som kongelig. Det har vært masse regler å forholde seg til, sa hun, og fortsatte:

- Jeg måtte også lære meg å være en person som var så i søkelyset som de kongelige alltid er. Det var veldig spesielt. Det var en lang forberedelsestid før vi begynte innspillingen, forklarte hun.

- Hva var det vanskeligste?

- Overraskende nok var det å være i hennes sko såpass lenge. Det var en skikkelig utfordring, å være i en rolle så lenge. Språket var heller ikke enkelt, men jeg hadde heldigvis en god lærer, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer