SUKSESSRIK: Tv-kokken Jamie Oliver (t.h.) har siden starten av 2000-tallet vært en kjent profil i en rekke land. Nå forteller han at tv-serien fikk blandet mottakelse hos den britiske befolkningen da den først ble lansert. Her gjester han «The Graham Norton Show» sammen med Jennifer Lawrence og Chris Pratt. Foto: NTB Scanpix
SUKSESSRIK: Tv-kokken Jamie Oliver (t.h.) har siden starten av 2000-tallet vært en kjent profil i en rekke land. Nå forteller han at tv-serien fikk blandet mottakelse hos den britiske befolkningen da den først ble lansert. Her gjester han «The Graham Norton Show» sammen med Jennifer Lawrence og Chris Pratt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jamie Oliver:

Slik fikk han mannfolka til å se rødt

TV-kokken ble trakassert og slått av sinte menn.

Publisert

Gjennom sin snart 20 år lange karriere har den britiske kokken Jamie Oliver (43) bygget et internasjonalt restaurantimperium, og hans kokebøker og tv-program har gått sin seiersgang i en rekke land.

Gjennombruddet fikk Oliver i tv-serien «The Naked Chef» tidlig på 2000-tallet.

Serien, som var kjent for sin avslappende stil, ble berømmet for å inspirere menn til å begynne å lage mat. De første episodene av BBC-produksjonen ble nemlig spilt inn i Olivers eget hjem, og i hverdagslige situasjoner hvor kona gjerne var ute på sosiale aktiviteter.

DEN NAKNE KOKKEN: Det var på tidlig 2000-tallet at Jamie Oliver startet med å oppfordre menn til å lage mat gjennom tv-serien «The Naked Chef». Foto: NTB Scanpix
DEN NAKNE KOKKEN: Det var på tidlig 2000-tallet at Jamie Oliver startet med å oppfordre menn til å lage mat gjennom tv-serien «The Naked Chef». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for tv-seriens suksess, forteller Oliver i et nytt intervju at det å «oppfordre» menn til å delta i matlaging, slett ikke bare var populært. Selv forsto han som 23-åring slett ikke hvor «politisk» serien var, men fikk tydelig merke det på responsen.

BLE UTFORDRET: Da stjernekokk Jamie Oliver gjestet talkshowet «Alan Carr: Chatty Man» i 2012 ble han og kjendisbonde Jimmy Doherty utfordret til å lage et treretters måltid på tre minutter. Video: BBC EntertainmentVis mer Vis mer

Forventninger til menn

Det var på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av hans nye tv-program, «Jamie Cooks Italy», at 43- åringen forteller om seriens mottakelse hos den britiske befolkningen på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet.

I intervjuet med PA, gjengitt av The Independent, forteller Oliver at han kan takke unge britiske kvinner for sitt gjennombrudd på tv-skjermen som 23-åring.

Han mener nemlig at rollene i hjemmet på denne tiden hadde endret seg ved at kvinner jobbet like mye som menn utenfor huset, men at rollene innad i hjemmet enda ikke hadde utviklet seg i takt med kvinnenes inntog i arbeidslivet.

I intervjuet forklarer han at både menn og kvinner på denne tiden gjerne kom trøtte og slitne hjem fra jobb i sekstiden, men at ektemennene fortsatt forventet å få maten servert av sine koner.

- Det fikk de ikke. Og det med rette. Begge hadde jobbet en 12-timers dag, begges føtter verket, begge hadde bidratt til husleia. Jeg forsto ikke dette fordi jeg var ung og dum og for opptatt av å nyte livet - men det var kvinner rundt om i Storbritannia som gjorde at jeg fikk suksess.

FEMBARNSFAR: Jamie Oliver og kona Juliette «Jools» Norton har selv fått kjenne på utfordringene ved å sjonglere karriere og familieliv. Ekteparet har til sammen fem barn - her avbildet i 2016. Foto: NTB scanpix
FEMBARNSFAR: Jamie Oliver og kona Juliette «Jools» Norton har selv fått kjenne på utfordringene ved å sjonglere karriere og familieliv. Ekteparet har til sammen fem barn - her avbildet i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Trakassert av menn

Som 23-åring viste han nemlig britiske kvinner, at om han kunne klare å lage mat til kona og til vennene deres, var det ingen grunn til at deres egne menn ikke også skulle kunne klare det.

Dette skapte en endring i forventningene til mennenes bidrag i hjemmet, mener han.

- Hvis man ser tilbake i avisene fra den tiden, menn hatet meg i to år, og jeg ble både jaget og slått enkelte ganger. Jeg opplevde masse trakassering. Menn hatet meg virkelig, forteller den suksessrike tv-kokken.

20 år senere har han gjort en enorm suksess, og ikke bare på tv-skjermen. Kokken har også gjort stor suksess med flere kokebøker og kokkeutstyr.

Hans ulike restauranter i inn- og utland har også funnet veien til Norge. Den første Jamie-restauranten åpnet på innlandsterminalen på Gardermoen i november 2016, etterfulgt av en på utland - og en på Aker Brygge.

LES OGSÅ: Reality-dramaet du ikke får se på TV

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer