17.mai-feiring:

Slik feirer norske kjendiser 17. mai: - Det kan bli et selfiekjør

Bunadstriks, selfie-dilemma, festing med russen og cottage cheese. Dette er stikkordene for kjendisenes feiring.

FEIRER NASJONALDAGEN: Toppblogger Caroline Berg Eriksen, Stian «Staysman» Thorbjørnsen og NRK-profil Haddy N'jie er blant kjendisene som gleder seg stort til 17. mai. Foto: Privat / TV 2 / NTB Scanpix
FEIRER NASJONALDAGEN: Toppblogger Caroline Berg Eriksen, Stian «Staysman» Thorbjørnsen og NRK-profil Haddy N'jie er blant kjendisene som gleder seg stort til 17. mai. Foto: Privat / TV 2 / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Barnetog, flagg, champagnefrokost og pølse i brød. Det er mange gjengangere når 17. mai på ny skal feires. Det varierer likevel i stor grad hvordan norske kjendiser feirer nasjonaldagen.

BARNETOG: Hallgeir Kvadsheim gleder seg til å se barna sine i toget i hovedstaden. Foto: NTB Scanpix         
BARNETOG: Hallgeir Kvadsheim gleder seg til å se barna sine i toget i hovedstaden. Foto: NTB Scanpix          Vis mer

At Norge fikk sin egen grunnlov i 1814, markeres i hver eneste krok i det ganske land. Både barn og den eldre garde kler seg opp i finstasen.

Avslører sitt lureste bunadstriks

«Luksusfellen»-profil Hallgeir Kvadsheim (46) avslører til Seoghør.no at han og familien har skapt en egen tradisjon på nasjonaldagen.

Dagen starter grytidlig år etter år og feiringen starter allerede i syv draget.

- Jeg står opp klokken syv, også spiser vi frokost på skolen, forteller han.

TRIKS: Hallgeir Kvadsheim avslører sitt lureste bunadtriks. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRIKS: Hallgeir Kvadsheim avslører sitt lureste bunadtriks. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Kvadsheim og familien har logistikken klar og røper at de gleder seg stort til å være i Oslo sentrum, til tross for folkehavet.

- Vi har tre barn som skal gå i barnetoget i Oslo i år. Så de tar buss med skolen etter frokost, også reiser vi etter for å se på toget, forteller han.

TV-profilen beholder Rogalandsbunaden på gjennom hele dagen, og han avslører sitt lureste triks til Seoghør.no

- Jeg har fått kjøpt bomullsstrømper som er helt like de jeg har i ull. De har reddet meg flere ganger i sommervarmen, sier han.

Lik bunad som datteren

Toppblogger Caroline Berg Eriksen (30), bedre kjent som «Fotballfrue», skal feire nasjonaldagen hjemme i Sarpsborg. Hun forteller til Seoghør.no at dette blir første gang på 11 år.

LIKE: Caroline Berg Eriksen og datteren vil bære like bunader på 17. mai. Foto: Privat
LIKE: Caroline Berg Eriksen og datteren vil bære like bunader på 17. mai. Foto: Privat Vis mer

- Det gleder jeg med veldig til. Familie fra Ålesund og Oslo kommer allerede på tirsdag.

Berg Eriksen sier at planene er klare for hele dagen. Både tog, Kulåsparken og lunsj hjemme i deres nye hus står på planen. Bloggeren trekker frem at 17.mai handler om barna og at det er deres dag.

LIKE: Carolie og datteren vil ha like bunader på nasjonaldagen. Foto: Privat 
LIKE: Carolie og datteren vil ha like bunader på nasjonaldagen. Foto: Privat  Vis mer

- Nelia får lede an litt hun også, sier hun og fortsetter:

- På kvelden griller vi sikkert.

Berg Eriksen gleder seg også til å bære bunaden sin. Dette er imidlertid det første året hun og datteren skal ha like bunader.

- Jeg har Løkenbunad, og mamma har faktisk sydd til Nelia også, forteller hun.

Ammet i bunad

Tidligere i mai møtte Seoghør.no Haddy N'jie (37) og Trond Giske (50) på kinopremieren til «Richard storken». Giske har tidligere uttalt at jobben som nestleder i Arbeiderpartiet gjør ham til en travel person, og at han ikke får så mye tid med kjæresten som han ønsker.

På nasjonaldagen har de begge tid til hverandre - selv om paret i år blir nødt til å bryte opp sin faste tradisjon på 17. mai.

STRÅLTE I BUNAD: Haddy N Jie viste frem sin vakre bunad i forbindelse med feiring av 200-års Grunnlovsjubileet på Eidsvoll. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
STRÅLTE I BUNAD: Haddy N Jie viste frem sin vakre bunad i forbindelse med feiring av 200-års Grunnlovsjubileet på Eidsvoll. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

I april i fjor fikk det profilerte paret sitt første barn sammen. Dermed fant Haddy ut at kombinasjonen bunad og amming var problematisk.

- Nei, vi har ikke lagt planer enda. Det blir i hvert fall veldig godt å ha på bunad uten å måtte amme. Det var litt slitsomt i fjor, forklarer hun og bryter ut i latter.

Giske har også delt omsorg for datteren Una (12). Hun går nå sitt første år på ungdomsskolen, og skal derfor ikke delta i barnetoget i år.

- Det faste rituale nå i seks år har jo vært å dra til min datters barneskole, altså min eldste, så da blir det en litt annerledes 17. mai i år. Vi må legge en ny plan. Men vi får jo barn i barneskole igjen om fem år, så da kan vi se frem til det, sier politikeren.

Giske har summørsbunad, etter hans fars slekt. Haddy N'jie gleder seg til å bruke Oslobunaden sin på nasjonaldagen. Den har hun fått mye positiv oppmerksomhet for når hun har ledet 17.mai-sendinger på NRK.

- Det viktigste er jo å bare være sammen med familien. Og så er jeg veldig glad i bunaden min, så den gleder jeg meg til å ha på meg, sier NRK-profilen.

«Selfiekjør» tar styringa

Stian «Staysman» Thorbjørnsen (35) er for mange kjent som en livlig kar som sprer glede hvor enn han befinner seg.

På 17. mai liker artisten imidlertid å holde seg litt i bakgrunnen, og han feirer derfor dagen hjemme i Fredrikstad. Han innrømmer nemlig til Seoghør.no at det ikke er «hurra meg rundt» på nasjonaldagen.

- Jeg bruker å dra til reservebestemoren min på lunsj etter barnetoget, og så tar jeg med barna på tivoli på ettermiddagen.

Saken fortsetter under bildet.

TIVOLI: Vi er vant til å se Stian «Staysman» Thorbjørsen i full fart. På 17. mai liker han derimot og ikke stå i fokus. Han tar blant annet med seg barna på tivoli på nasjonaldagen. Foto: Geir Egil Skog
TIVOLI: Vi er vant til å se Stian «Staysman» Thorbjørsen i full fart. På 17. mai liker han derimot og ikke stå i fokus. Han tar blant annet med seg barna på tivoli på nasjonaldagen. Foto: Geir Egil Skog Vis mer

Det er angivelig «selfiekjøret» rundt 35-åringen som gjør at han holder seg litt tilbake, til tross for at han egentlig ser på det som et luksusproblem.

- Det kan bli et selfiekjør på den dagen, og lar jeg en ta bilde blir jeg plutselig stående der, og så kan det fort bli sett på som galt om man sier nei til noen, forteller han.

Artisten legger vekt på familien, og han ønsker derfor å prioritere sine nærmeste på nasjonaldagen.

- Feiringen er veldig rolig og avbalansert. Det er nok mange som har høyere champagnefaktor enn meg, sier han.

Bursdag og bryllupsdag

«Hotel Cæsar»-veteran Anette Hoff (55) samler storfamilien til 17. mai.

Hoff feiret 56 år dagen tirsdag, dermed blir det to dager med feiring for Anette. Dagen blir som vanlig feiret med ektemannen Nils Ole Oftebro (72).

 FAMILIEFEIRING: Nils Ole Oftebro og Anette Hoff sammen med sønnen Jonas Hoff Oftebro (i midten) premiere på filmen «Bølgen» på Colosseum i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 FAMILIEFEIRING: Nils Ole Oftebro og Anette Hoff sammen med sønnen Jonas Hoff Oftebro (i midten) premiere på filmen «Bølgen» på Colosseum i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Nei, vi har ingen planer ennå. Jeg har bursdag dagen før og bryllupsdag, så jeg har mye å planlegge nå, sier hun lattermildt til Seoghør.no.

Har dere noen spesielle ritualer som dere pleier å gjøre?

TRADISJON: Tradisjonen tro står den norske kongefamilien på slottsbalkongen og vinker til barnetoget i Oslo på 17. mai. Foto: NTB Scanpix
TRADISJON: Tradisjonen tro står den norske kongefamilien på slottsbalkongen og vinker til barnetoget i Oslo på 17. mai. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi pleier å dra å se på barnetoget, det synes jeg er veldig koselig. Og så spiser vi kanskje lunsj hjemme eller hos noen andre, sånn som folk gjør.

Skuespiller Jonas Oftebro, sønnen til Anette Hoff og Nils Ole Oftebro, skal jobbe 18. mai, så for ham blir feiringen av det rolige slaget.

Som mange andre skal han nyte en bedre frokost sammen med venner. Og sannsynligvis hans nye kjæreste Olly Johanne Lid.

- Jeg tror jeg skal være med vennene mine, og ha det hyggelig. Jeg jobber 18.mai da, så det blir litt rolig, sier Oftebro til Seoghør.no.

Du har jo fått deg ny kjæreste, skal du feire med henne?

- Det skal jeg nok, svarer han hemmelighetsfullt.

HEISTE FLAGGET: Kronprinsfamilien startet 17. mai i tradisjon tro på Skaugum i 2016. Der tok de seg tid til å hilse til de fremmøtte og ta imot blomsterbarna. Video: NTB scanpixVis mer Vis mer

Ruller med russen

Kevin René Gustavsson (21), deltaker i årets «Paradise Hotel», feirer vanligvis på hjemstedet Stord, men i år gjør han for første gang et unntak.

- Jeg har feiret på Stord alle år, og nå skal jeg feire i Oslo for en gangs skyld. Det blir champagnefrokost med de andre deltakerne, så blir det videre ut på fanterier, sier han til Seoghør.no.

FESTPRINS: Kevin René Gustavsson har markert som en festprins på «Paradise Hotel». Det er en tittel han skal forsvare på 17. mai. Her tar han og «Paradise»-kollega Grunde Myhrer bilde sammen med tre russejenter. Foto: Privat
FESTPRINS: Kevin René Gustavsson har markert som en festprins på «Paradise Hotel». Det er en tittel han skal forsvare på 17. mai. Her tar han og «Paradise»-kollega Grunde Myhrer bilde sammen med tre russejenter. Foto: Privat Vis mer

Selv om han beskriver 17. mai som «en skikkelig festdag», mener han at den største festen skjer dagen før.

- Den største festen skjer natt til 17. mai. Jeg er nok sliten på selve nasjonaldagen. Jeg har fått mange tilbud om å rulle med russen, så det blir fort «24-timers fylla». Det var det jeg gjorde i fjor i alle fall.

- Jeg hopper fra buss til buss. Jeg kommer til å «switche» mellom de jeg allerede har rulla med. De synes det er gøy å ha med profilerte folk på bussen, og jeg synes det er dritgøy selv. Bare stor stemning. Jeg elsker fest, så enkelt er det.

Feirer i hovedstaden

Per Sundnes (50) tar feiringa i Oslo, både når det gjelder champagnefrokost og lunsj - den tar han nemlig på Nationalteateret i hovedstaden.

- Vi ser på 17. mai forestilling der, forteller han til Seoghør.no.

Nordlendingen starter selve dagen grytidlig på Vår Frelsers gravlund, og han er ikledd sin flotte nordlandsbunad fra morgenen av.

- Dette har vært tradisjon i mange år, sier tv-profilen.

A post shared by persundnes (@persundnes) on

Is og cottage cheese

Svømmer Lavrans Solli (25), kjent fra årets «Farmen Kjendis», avslører til Seoghør.no at han har opprettet en egen sparekonto til bunad - men hvilken bunad det blir, er imidlertid ikke opp til ham selv.

- Jeg tør ikke helt å svare på hvilken bunad det blir, for det er opp til bestemor, forteller idrettshelten.

Når det kommer til selve feiringen lar han datteren Frøya stå i fokus. Familien har ikke noen faste ritualer, men de ønsker seg å lage egne tradisjoner som datteren kan vokse opp med. Han får også svigerforeldrene på frokost.

I år ser det imidlertid tid ut til at Solli og forloveden, blogger Anja Johansen, vil skjemme bort datteren på is-fronten.

- Jeg sa til Frøya at hun skulle få pølser og is, men hun trodde jeg sa cottage cheese, sier svømmeren og fortsetter:

- Hun ble kjempeglad fordi hun er så glad i det, sier Solli og forteller at is er viktig for ham, for det er han vokst opp med. Dette er en av tradisjonene han ønsker å videreføre.

Solli er klar over at 17. mai-feiringen har forandret seg etter at de ble foreldre, men legger ikke skjul på at han syns det er en behagelig feiring.

- Vi tar det ganske rolig, sånn er det jo når man er småbarnsforeldre. Men det syns jeg egentlig er ganske behagelig, sier han.

Blir glad av korps

Selda Ekiz (32) og komikerkjæresten Gustav Nilsen er svorne tilhengere av nasjonaldagen.

- Jeg elsker 17. mai, og det er absolutt ikke en oppskrytt dag. Det er kjempegøy med russekort, barn i tog og korps. Jeg har spilt i korps i mange år, så jeg blir kjempeglad når jeg ser korps, sier «Anno»-programlederen til Seoghør.no.

- Spør du russen om kort?

KORPS: Selda Ekiz avslører at hun blir glad av barn og korps på 17. mai. Her er paret under komiprisen i slutten av april. Foto: Andreas Fadum 
KORPS: Selda Ekiz avslører at hun blir glad av barn og korps på 17. mai. Her er paret under komiprisen i slutten av april. Foto: Andreas Fadum  Vis mer

- Ja, gjør ikke du? Det er kjempegøy å se hva russen skriver på korta sine nå. Jeg samler ikke, da, innrømmet hun, da Seoghør.no møtte paret på rød løpet under Komiprisen.

Nasjonaldagen er ikke det eneste paret feirer denne dagen.

- Vi koser oss alltid. Det er veldig moro, det er artig med en festdag midt i mai. Min gode venn, Terje Sporsem, har bursdag 17. mai, så ofte er det bursdag i tillegg til vanlig feiring, sier kjæresten.

LES OGSÅ: Livet er blitt snudd på hodet for Paradise-profilene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer