SHOPPINGMEKKA: Greenwich Village byr på noen av New Yorks beste shoppinggater, som her i Bleecker Street, som også er kjent for sine komedieklubber og steder med livemusikk.
SHOPPINGMEKKA: Greenwich Village byr på noen av New Yorks beste shoppinggater, som her i Bleecker Street, som også er kjent for sine komedieklubber og steder med livemusikk.Vis mer

Slik får du maks ut av New York-turen

Det er få byer som har mer å by på enn New York. Og med noen enkle tips er denne hektiske storbyen mye enklere å manøvrere seg frem i enn det de fleste tror! Her er de ti tipsene du bør pugge før du drar.

SEOGHØR.NO:

 

1.  Legg igjen stillethælene hjemme. New York er en by som bør oppleves til fots, og da lønner det seg å pakke ned godskoene – og gjerne flere av dem. Dette er en relativt trygg by hvor du stort sett trasker trygt overalt, men det er fremdeles en storby, så det finnes selvsagt ingen grunn til å spasere rundt alene midt på natten.

2. Ta Ikea-fergen over til Brooklyn. Hva med en gratis båttur fra Manhattan til Brooklyn? Den kanarigule Ikea-Expressen er en avslappende måte å nyte den vakre utsikten på. Da må du riktignok ta fergen i helgene – for i ukedagene koster det ca 31 kroner å ta båten. Du kan også kjøpe en hopp-på-hopp-av-billett med New York Water Taxi, og stoppe på spennende steder som West 10th Street Pier; Battery Park, Slip 6; South Street Seaport, Pier 16; og Fulton Ferry Landing i Brooklyn Bridge Park.

GRATIS: I helgene er en tur med denne fergen helt kostnadsfri! Foto: Christopher Vernon-Parry / Alamy
GRATIS: I helgene er en tur med denne fergen helt kostnadsfri! Foto: Christopher Vernon-Parry / Alamy Vis mer

 

3. Kjøp Time Out-utgaven for New York. Denne byen forandrer seg fra dag til dag, og har et overveldende utvalg av underholdning, spisesteder, cafeer og klubber. Hvis du er blant de som liker å oppleve det siste av det beste, så er New York Time Out et supert verktøy for deg. Her finner du en oversiktlig meny over alt som byen har å tilby akkurat nå.

 

4. Beveg deg under jorden. Undergrunnen i New York fremstår som relativt slitt i kantene, men nettverket er godt utbygd, enkelt å bruke og et både raskere og billigere alternativ enn taxi. Undergrunnen er åpen 24 timer i døgnet, men det anbefales å ta taxi etter midnatt. Sjekk ut Hopstop.com for å finne ut hvilken linje som tar deg raskest til din destinasjon. Skal du være i New York i mer enn et par dager, lønner det seg raskt å kjøpe et 7-dagers Metro Card til 345 kroner, istedenfor å betale 15 kroner per reise.

EFFEKTIV: Undergrunnsbanen i New York fremstår som den klart raskeste måten å komme seg rundt på i byen. Foto: REX/Dan Callister/All Over Press
EFFEKTIV: Undergrunnsbanen i New York fremstår som den klart raskeste måten å komme seg rundt på i byen. Foto: REX/Dan Callister/All Over Press Vis mer

 

5. Gå på skattejakt i Century 21. Dette er et mekka for alle moteinteresserte, med etasje på etasje med designerklær til 50-70% avslag. Du trenger en god porsjon shoppestamina, gode sko og mye tålmodighet for å tråle igjennom det enorme utvalget, men er du på jakt etter relativt rimelige skatter å ha på deg, er det absolutt verdt et besøk.

 

6. Sett av en dag i Greenwich Village. The Village har det meste for de fleste. Her finner du kunstbutikker, platebutikker, antikk forretninger, vintage shopping og gourmet-matmarkeder i godt selskap med både lokal og internasjonal design. Greenwich Village har også et bredt utvalg av kafeer og spisesteder. Her er alt lagt til rette for å nikose seg.

 

FORNØYELIG: Greenwich Village er festlig bydel i New York, og innbyr til et aktivt uteliv, noe disse jentene demonstrerte med bravur under feiringen av Halloween. Foto: REX/Erik C. Pendzich/All Over Pr
FORNØYELIG: Greenwich Village er festlig bydel i New York, og innbyr til et aktivt uteliv, noe disse jentene demonstrerte med bravur under feiringen av Halloween. Foto: REX/Erik C. Pendzich/All Over Pr Vis mer

 

7. Lei en robåt i Central Park. Det blir ikke mer romantisk enn en rotur i selveste Central Park. 100 robåter er tilgjengelig hvis været tillater det fra april til november, mellom klokka ti og klokka seks. Det koster ca. 93 kroner per time å leie en båt, og 19 kroner mer for hvert kvarter du går over tiden. Vær obs på at du bare kan betale cash! Men du kan ta med deg selv og tre venner i båten.

 

GRØNN LUNGE: Central Park er kanskje verdens mest kjente storbypark - og et obligatorisk avbrekk for de fleste. Hvorfor ikke leie en robåt? Foto: REX/Alex Segre/All Over Press
GRØNN LUNGE: Central Park er kanskje verdens mest kjente storbypark - og et obligatorisk avbrekk for de fleste. Hvorfor ikke leie en robåt? Foto: REX/Alex Segre/All Over Press Vis mer

 

8. Se byen fra sykkelsetet. New Yorks sykkel-delingsprogram er virkelig verdt et forsøk. Det finnes utallige spennende ruter å oppdage det store eplet på. Bare husk å følge trafikkreglene, politiet er raske med å dele ut bøter.

 

9. Gå over Brooklyn Bridge.  Det tar ca. 30-45 minutter å spasere over denne legendariske broen, men utsikten er slående og en utmerket måte å fylle opp feriealbumet på.

 

10. Spis på Chelsea Market. Dette utsøkte matmarkedet ligger bare noen skritt fra Hudson River, og er regnet for å være en av verdens beste matmarkeder. Her er mer enn 35 matboder med stort sett alt på menyen. Markedet tiltrekker seg 6 millioner lokale og internasjonale gjester i året, og er en av de mest omtalte attraksjonene i New York City.