Kellyanne Conway:

Slik er Trumps rådgiver privat

Kellyanne Conway (50) kan mer enn å drive valgkamp for Donald Trump. 

VELOMTALT DAME: Kellyanne Conway har flere talent enn å drive valgkamp for Donald Trump. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
VELOMTALT DAME: Kellyanne Conway har flere talent enn å drive valgkamp for Donald Trump. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

(Seoghør.no): Tidligere denne uka skapte Kellyanne Conway (50) overskrifter etter sin sittestilling på Det ovale kontor.

Selv om rommet var stappet med menn i dress, satt 50-åringen knelende i sofaen med høyhælte sko og trykket på mobiltelefonen.

Det er ikke først gang at Donald Trumps rådgiver skaper overskrifter.

I begynnelsen av februar uttalte hun seg om «Bowling Geen-massakren» – som aldri har funnet sted. Hun høstet tidligere pepper for begrepet «alternative fakta» da hun tok Donald Trumps pressetalsmann, Sean Spicer, i forsvar.

På tross av en kontroversiell og offentlig rolle nå, har 50-åringen en mer landlige bakgrunn. Hun har faktisk en fortid som fingernem blåbærplukker, og var i sin tid «verdensmester» på feltet.

PÅ MOBILEN: Kellyanne Conway brydde seg tilsynelatende lite om den formelle settingen, og var opptatt av mobilen sin. Foto: NTB Scanpix
PÅ MOBILEN: Kellyanne Conway brydde seg tilsynelatende lite om den formelle settingen, og var opptatt av mobilen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vant missekonkurranse

Historien til Kellyanne Conway begynner riktignok ikke i Det hvite hus – men i Camden, New Jersey. Der ble hun født i 1965.

Far er fra Irland og driver med lastebil-utleie. Mor er italiener og jobber i bank.

Foreldrene hennes skilte seg da hun var tre år gammel. I oppveksten bodde hun sammen med sin mor, mormor og sine to tanter.

- Så jeg ble oppdratt av fire italienske katolikker. Jeg vokste opp i et hus uten en eneste politisk diskusjon, sa hun i et intervju med Newsmax i 2008.

Verdensmester i bærplukking

Tidlig på 80-tallet var hun elev St. Joseph High School i Hammonton, New Jersey - der hun også var cheerleader. Om somrene plukket hun blåbær, noe hun gjorde i åtte år. Dermed er hun vant med blått arbeid - selv før politikerkarrieren.

Som 18-åring gikk hun til topps i «New Jersey Blueberry Princess Pageant», en missekonkurranse for blåbærplukkere i området.

OMSTRIDT: Kellyanne Conway har i den siste tiden fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Her under CPAC-konferansen i februar. Foto: Mike Theiler / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Kellyanne Conway har i den siste tiden fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Her under CPAC-konferansen i februar. Foto: Mike Theiler / NTB Scanpix Vis mer

I 1987 deltok hun en pakkekonkurranse, der konseptet er at man samler blåbær i kasser på tid. Ifølge Inside Edition, kunne Kellyanne Conway pakke opp til 300 kasser om dagen. Men konkurransen var jevn, og først etter en omtelling ble det klart hun stakk av med tittelen «World Champion Blueberry Packer».

- Desto kjappere du jobber, desto mer penger fikk du. Jeg stoppet ikke opp for å drikke vann på flere timer, jeg bare fortsatte. Alt jeg har lært om livet og business, begynte på den gården, NJ Advance Media.

Gift med advokat

I dag er hun giftet med advokaten George T. Conway III. Ifølge CNN har paret fire barn sammen, deriblant to tvillingene .

I august ble Kellyanne Conway (50) den første kvinnelige kampanjelederen for en amerikansk presidentkandidat noensinne, og dermed ble hun historisk.

Det betyr at hun reiste rundt med Donald Trump (70) under valgkampen, ga ham råd og snakket offentlig på hans vegne.

Før dette jobbet hun for Trumps arge konkurrent, senator Ted Cruz (46).

Den 22. desember ble hun offisielt en av rådgiverne for USAs 45. president. Nå er det derimot en rekke med skandaler som gir henne historisk sus.

– Lever i sin egen verden

Professor Franke Aarebrot mener at Kellyanne Conway er en dyktig strateg, men at hennes svake side, er hennes offentlige framtreden.

–Jeg tror at hun er dyktigere som bakspiller enn som offentlig person, sier Frank Aarebrot til Dagbladet.

– Jo, altså. Jeg tror nok at hvis jeg hadde vært republikaner, så hadde jeg brukt henne til hjelp. Hun er en dyktig valgkampstrateg, som har lykkes med å få en rekke kandidater til å bli valgt. Hun er respektert blant de profesjonelle. Det offentlige bildet av henne er en svakhet. Bak kulissene er hun er dyktig, utdyper Aarebrot.

GODIS: Kellyanne Can på en bensinstasjon i november. Hun står mellom Tiffany Trump og hennes far, president Trump. Det vites ikke om hun fant godteri med blåbærsmak. Foto: Chip Somodevilla/NTB Scanpix
GODIS: Kellyanne Can på en bensinstasjon i november. Hun står mellom Tiffany Trump og hennes far, president Trump. Det vites ikke om hun fant godteri med blåbærsmak. Foto: Chip Somodevilla/NTB Scanpix Vis mer

Alternative fakta

Han mener at mest oppsiktsvekkende ved henne til nå, er utsagnet hennes om «alternative fakta». Det var etter at pressetalsmann i Det hvite hus, Sean Spicer, langet ut mot journalister dagen etter innsettelsen av president Trump. Conway forsvarte ham med at han brukte «alternative fakta».

- Hele administrasjonen lever i sin egen verden med alternative fakta. Alternative fakta gjør at Gud skapte jorda. At Obama er muslim, er også et alternativt faktum, forklarer han, og utdyper:

- Hun gir alle oss som er opptatt av at det bare finnes en type fakta – og at det som ikke er fakta, ikke er sant – vann på mølla. Det at jorda går rundt sola er et faktum, men at sola går rundt jorda er et alternativ faktum. I hennes verden er det slik, forklarer han.

- Hun bidrar til å ødelegge sin egen autoritet, både hun og pressetalsmannen (Sean Spicer, red. anm.) er i ferd med ødelegge sitt eget navn og rykte.

- Hvordan påvirker hennes offentlige atferd omdømmet til Det hvite hus?

- Det er ikke godt å si. Slikt dreier seg om hele staben, ikke bare henne. Det er ikke hun som har skylden for budskapet som sendes ut av Det hvite hus, det er Trump selv.

LES OGSÅ: - Kommer til å sjokkere Game of Thrones-seerne