Slik er Skavlan-dynastiet

I likhet med tv-familien Carrington er Skavlan-slekten både populær og mektige.

MATRIARKEN: Fredrik Skavlans mor, Kari (t.h) er tekstilkunstner, og hennes barn har åpenbart arvet hennes kreativitet. Her med Fredik Skavlans kone, Marie Bonnevie, i bryllupet til niesen Jenny Skavlan i 2014. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MATRIARKEN: Fredrik Skavlans mor, Kari (t.h) er tekstilkunstner, og hennes barn har åpenbart arvet hennes kreativitet. Her med Fredik Skavlans kone, Marie Bonnevie, i bryllupet til niesen Jenny Skavlan i 2014. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Familien Skavlan er den mest profilerte slekten i norsk kulturliv, og utmerker seg stadig.

Kanskje stammer kreativiteten fra tekstilkunstneren Kari (83), mamma til Fredrik (51), Petter (62), Jørgen (61) og Guri (57). På spørsmål om hva som er årsaken til at søskenflokken har markert seg i mediene, forklarer Petter:

- Det må vel være noe genetisk. Jeg tror mamma må ta «skylden», har han uttalt til Se og Hør.

De yngre overtar

Petter Skavlan er en av dem som til tross for suksessen, liker å holde seg i utkanten av rampelyset. Han legger ikke skjul på at søskenflokken har mye å prate om når de møtes.

- Vi har alle valgt spesielle og spennende yrker. Samtidig er jobbene våre relatert til hverandre, i og med at vi tilhører mediebransjen. Vi har noen morsomme søndagsmiddager, har han fortalt til Se og Hør.

ORIGINALEN: Såpeserien «Dynastiet»
gikk som en farsott på NRK på 1980-tallet. Foran Krystle (Linda Evans) og Blake Carrington (John Forsythe). T.h. heksa Alexis (Joan Collins). Foto: NTB Scanpix
ORIGINALEN: Såpeserien «Dynastiet» gikk som en farsott på NRK på 1980-tallet. Foran Krystle (Linda Evans) og Blake Carrington (John Forsythe). T.h. heksa Alexis (Joan Collins). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også den yngre Skavlan-generasjonen har markert seg i kulturlivet. I likhet med faren Petter har også Anna Skavlan (21) satset i utlandet.

Anna har tidligere fortalt at det var hennes berømte tv-kusine Jenny Skavlan (32) som oppmuntret henne til å satse som modell. Det var Jenny som først viste bilder av kusinen til et modellbyrå, som senere valgte å satse på Anna.

Jenny har gjort seg mange tanker om sin berømte slekt, og om dette skaper ekstra forventninger til henne selv.

- Det gjør kanskje det, og i så fall har det vært sånn hele livet. Det har alltid vært mange flinke folk rundt meg. Jeg lærte tidlig hvordan «gamet» fungerer, og satte målene mine tidlig, har hun fortalt til Se og Hør.

Saken fortsetter under videoen:

Vis mer

Mamma er forbilde

Også Jennys søster Thea jobber i mediebransjen, og har blant annet arbeidet som prosjektleder. Hun var Jennys forlover under bryllupet med Thomas Gullestad (38) i 2014, og søstrene står hverandre svært nær.

Broren Peder (34) er arkitekt, mens faren Jørgen (61) er en av Norges mest populære leger. Jennys mor Janicke Ebbing (60) er en kjent kunstner, som har markert seg innen billedkunst og keramikk.

Jenny har hyllet moren som sitt forbilde, og det var mamma som lærte henne å bruke nål og tråd.

- Jeg er tungt genetisk belastet. I barndomshjemmet mitt var det systue og mor har sydd klær til meg til skoleball. Sammen har vi sydd bunad og brudekjolen min, forteller «sy om-dronningen» Jenny.

Kjent over natten

Bare åtte år gammel debuterte Jenny Skavlan (32) som skuespiller i filmen «Jakten på nyresteinen». Etter å ha danset i en Grandiosareklame i 2007 ble hun nærmest stjerne over natten, og siden har hun bygget seg opp en imponerende karriere.

JENNY SKAVLAN: Her avbildet i 2008, året etter at hun ble kjent. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
JENNY SKAVLAN: Her avbildet i 2008, året etter at hun ble kjent. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Skavlan har spilt i flere filmer - som «Børning», og har ledet store tv-sendinger som «Melodi Grand Prix» og «Spellemannprisen». Jenny har også skrevet bøker om gjenbruk og redesign.

Jenny Skavlans utkårede har minst like mange jern i ilden som kona. Thomas Gullestad (38) er også kjent som «Finger’n» i hip hop-gruppen Klovner i kamp.

Saken fortsetter under videoen.

Vis mer

Senere markerte han seg også som programleder, og gjorde sin filmdebut i «Tomme Tønner» i 2010. Han høstet stor anerkjennelse for sin innsats som motstandsmannen Jan Baalsrud i Harald Zwarts film «Den 12. mann».

I vinter har han sjarmert seerne i TV-serien «Oljefondet» på TVNorge.

Mektig i Helse-Norge

Selv om talkshowkongen Fredrik Skavlan (51) nok er den av Skavlan-brødrene som har gjort størst kommersiell suksess, har hans ni år eldre bror, doktor Jørgen Skavlan (61), også en meget vellykket karriere å vise til.

Han er utdannet lege, og var i 2001 Norges mest populære fastlege. Ti år senere ble han av fagbladet Dagens Medisin regnet blant de 20 mektigste i «Helse-Norge».

POPULÆR: Doktor Jørgen Skavlan, her med Jenny Skavlans mor, kostymedesigner Janicke Ebbing. Foto: Se og Hør
POPULÆR: Doktor Jørgen Skavlan, her med Jenny Skavlans mor, kostymedesigner Janicke Ebbing. Foto: Se og Hør Vis mer

Han har skrevet flere bøker, vært ekspert i helseprogrammet «Puls», og markert seg som foredragsholder og debattant.

Søsteren Guri Skavlan (57) har på sin side vært en viktig del av NRKs under- holdningsavdeling i mange år. I over 17 år var hun prosjektleder for «Nytt på nytt».

Guri har også jobbet i kulissene med Robert Stoltenbergs «Borettslaget», og flere andre profilerte tv-programmer.

Vis mer

Suksess i Hollywood

Den eldste i søskenflokken, Petter Skavlan (62), har i flere tiår arbeidet som manusforfatter og produsent, og skrevet manus for en rekke filmer og tv-serier. I 2012 ble han nominert til både Golden Globe og Oscar for storfilmen «Kon-Tiki».

I år er han aktuell med «Domino», regissert av prisbelønnede Brian De Palma. Han deler tiden sin mellom Oslo og Los Angeles, og liker sin relativt anonyme tilværelse.

Petter skrev, sammen med Rolf Løvland (63), den 24 ord lange teksten til «Nocturne» som i 1995 sikret Secret Garden seier i Eurovision Song Contest.

FAR OG DATTER: Petter Skavlan og Anna Skavlan gjør begge internasjonal suksess. Her avbildet på rød løper i New York. Foto: NTB Scanpix
FAR OG DATTER: Petter Skavlan og Anna Skavlan gjør begge internasjonal suksess. Her avbildet på rød løper i New York. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Petter er faren til nevnte Anna Skavlan, som fikk en pangstart på karrieren i 2015.

Et av hennes første modelloppdrag var nemlig for det gigantiske motehuset Givenchy. Anna har fortalt at tilbudene strømmet inn etter catwalkdebuten.

Til KK har hun fortalt at hun både ser fordeler og ulemper ved et berømt etternavn.

- Man kan bli mistenkt for kun å få jobber og oppmerksom- het på grunn av navnet, og det er det vanskelig å gjøre noe med. Men samtidig hadde jeg vært dum om jeg ikke tok de sjansene som bakgrunnen min har gitt meg.

Kjent kjæreste

Så må vi ikke glemme Fredrik Skavlans samboer, Maria Bonnevie (44), som er en stor stjerne i hele Skandinavia, og har spilt i filmer som «Jeg er Dina» og «Telegrafisten».

Hun har i en årrekke hatt hovedroller på Sveriges viktigste teaterscene, Dramaten. Maria og Fredrik møttes første gang i 2005, da Bonnevie gjestet «Først & sist», og har siden fått tre barn sammen.

PENT PAR: Fredrik Skavlan og Marie Bonnevie er at Skandinavias mest profilerte par. Foto: Andreas Fadum
PENT PAR: Fredrik Skavlan og Marie Bonnevie er at Skandinavias mest profilerte par. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Bonnevie har mottatt både Gullruten og Amandapris for sine rolleprestasjoner.

Kreativiteten i Skavlan-slekten kan stamme fra Kari Skavlan (83). Hun er en anerkjent tekstilkunstner og enke etter ektemannen Per.

Tidligere har hun fortalt at eldstesønnen Petter måker snø for henne, og at hun går på konserter med sønnen Jørgen. Og Fredrik?

- Nei, Fredrik og jeg bruker vel ikke å gjøre så mye sammen. Jeg har vel fungert som en slags kantine for ham, har hun fortalt til KK.

LES OGSÅ: - Jeg ble forelsket i en annen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer