Valget i Russland:

Slik er Putins mørke familiehemmeligheter

Skilsmisse, affærerykter og 21 år yngre kjæreste.

SKILT: Russlands gjenvalgte president, Vladimir Putin, har regjert uten en førstedame ved sin side de siste fem årene. Her med ekskona Ljudmila Putina i 2005. Foto: NTB Scanpix
SKILT: Russlands gjenvalgte president, Vladimir Putin, har regjert uten en førstedame ved sin side de siste fem årene. Her med ekskona Ljudmila Putina i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Etter at russerne har strømmet til valgurnene, ble det søndag kveld kjent at president Vladimir Putin får sitte med makta i seks nye år. Selv om flere kandidater stilte mot den omdiskuterte 65-åringen i årets valgrunde, var det lenge antatt at Putin uansett ville bli gjenvalgt.

Helt siden Putin trådte inn i presidentembetet i 2000, deretter ble landets statsminister, så president igjen - har han holdt tett om sitt eget privatliv.

Utover å vite at en av verdens mektigste menn har to voksne døtre, en ekskone og en svart labrador retriever ved navn Koni, er det få som vet noe mer om Putins innerste krets.

DEN GANG DA: Russlands president avbildet med sine to døtre på slutten av 80-tallet. I seinere tid har de to kvinnene nærmest ikke latt seg avbilde overhodet. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Russlands president avbildet med sine to døtre på slutten av 80-tallet. I seinere tid har de to kvinnene nærmest ikke latt seg avbilde overhodet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tilbaketrukket liv

Dette har ført til årelange spekulasjoner og mystikk omkring presidentens familiemedlemmer - hvem de er, hva de gjør, og hvorfor vi aldri hører noe fra dem.

Det er først de siste årene at offentligheten har fått innsikt i livene til presidentdøtrene Marija (32) og Katerina (31). Det var for knappe to og et halvt år siden at det første bildet av sistnevnte nådde verdensveven, fra et akrobatisk rock 'n' roll-arrangement i Krakow.

Sammenliknet med sin far lever både Marija og Katerina, som har andre etternavn i dag, en svært tilbaketrukket tilværelse.

AVSLØRT: Putins yngstedatteren Katarine ble gjenkjent på et dansestevne i 2015, der hun selv deltok. Foto: NTB Scanpix
AVSLØRT: Putins yngstedatteren Katarine ble gjenkjent på et dansestevne i 2015, der hun selv deltok. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er egentlig ikke spesielt oppsiktsvekkende, mener Russland-ekspert Martin Paulsen.

- Russiske statsledere har aldri hatt den samme tradisjonen som enkelte andre land når det kommer til å inkludere familien i det offentlige rom, og det er et unntak at de er personlige. Putin hadde med kona i enkelte offentlige sammenhenger mens de fremdeles var gift, men er nå skilt, og ønsker ikke fokus på døtrene. Dermed er det ikke så mye å vise fram, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

VERDENSKJENT: Vladimir Putin er naturlig nok blitt avbildet i de fleste settinger i årenes løp - i motsetning til familien sin. Her sammen med turner Alina Kabayeva i 2004. Foto: AP/ NTB scanpix
VERDENSKJENT: Vladimir Putin er naturlig nok blitt avbildet i de fleste settinger i årenes løp - i motsetning til familien sin. Her sammen med turner Alina Kabayeva i 2004. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Hemmelig identitet

For to år siden publiserte det uavhengige magasinet Novaja Vremja, et av få russiske medier som skriver kritisk om presidenten, en reportasje med flere opplysninger om Putins døtre som skapte store overskrifter i Russland, og verden for øvrig.

SJELDENT SYN: Vladimir Putin avbildet med dattera Marija i 2007. Foto: APF / NTB Scanpix
SJELDENT SYN: Vladimir Putin avbildet med dattera Marija i 2007. Foto: APF / NTB Scanpix Vis mer

Magasinet skrev blant annet, gjengitt av Aftenposten, om Marijas studietid i Moskva, der hun visstnok levde under hemmelig identitet. På grunn av 32-åringens angivelige luksusvaner skal medstudentene riktignok ha trodd at Marija var datteren til en rik general, med ferier som inkluderte svære luksusyachter i Middelhavet.

Både Marija og søsteren er i dag gift med rike forretningsmenn. Mens Marija har giftet seg med den nederlandske forretningsmannen Jorrit Faassen, og er bosatt i hans hjemland, er Katerina gift med den 35 år gamle russeren Kirill Sjamalov, sønnen til en styrtrik bankeier.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har russiske topp-politikere, inkludert Vladimir Putin, lenge hatt koblinger til Sjamalov-familien og banken de eier, da mange har sine formuer der. Og etter at Kirill Sjamalov giftet seg med Putins yngstedatter i 2013, har både karrieren og inntekten mistenkelig nok skutt i været.

Knapp million i årsinntekt

- Forbindelsene mellom politikk og forretninger er nære i Russlands maktelite. Det å være koblet på det politiske lederskapet er veldig viktig når du skal beholde rikdom, og da er det sikkert bare en fordel å være Putins svigersønn. Men det er ikke noe Putin ønsker å fronte, sier Martin Paulsen.

Forbes skriver at Vladimir Putin trolig er en verdens rikeste menn, og anslår at presidenten har en formue på langt over 500 milliarder kroner.

At Kreml, som har avvist dette i ulike sammenhenger, samtidig tegner et bilde av presidenten som en sparsommelig mann - med en knapp million i årsinntekt - er nokså irrelevant, mener Russland-eksperten.

- Hva han tjener, og hva han disponerer av goder, er to forskjellige ting. Feriehus kan være i statlig eierskap, for eksempel. Så lenge han blir sittende som president, kommer han ikke til å gå ut med detaljer om sin rikdom, sier han.

Fikk Nederland på nakken

Også Katerina skal ha studert på universitetet under falskt navn. Ifølge Reuters leder 31-åringen blant annet et prosjekt med å modernisere Universitetet i Moskva for svimlende summer, og har også gjort karriere, som nevnt over i saken, på danseparketten.

Storesøster Marija, som visstnok ble mor til Putins første barnebarn i 2015, måtte for øvrig flykte fra sitt hjem i Nederland etter at Russland i 2014 ble beskyldt for å være direkte eller indirekte innblandet i nedskytingen av et passasjerfly fra Malaysia Airlines. Flyet, der 193 nederlendere var om bord, var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det ble skutt ned over Øst-Ukraina. Alle omkom.

«I GOD FYSISK FORM»: Russlands president Vladimir Putin tok seg en todagersferie til Bajkalsjøen i Sibir. Der drev han blant annet med underhavsfiske. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Verken Marija eller Katerina har noensinne gitt noen ordentlige intervjuer til pressen, eller kommentert spekulasjonene omkring deres privatliv, som har kommet til overflaten de siste årene. Det er heller ikke kjent om eller hvor mye de omgås sin verdenskjente far.

Ryktene om foreldrenes skilsmisse sirkulerte i mange år før Putin omsider bekreftet ekteskapsbruddet i 2013.

- Liker ikke publisitet

- Det var en felles avgjørelse, vårt ekteskap er over, sa presidenten til tv-kanalen Russia24 den gang. Uttalelsen ble gitt fra slottet i Kreml-palasset etter at de hadde vært på ballettforestillingen «Esmeralda».

GIFT I 30 ÅR: Vladimir Putin og kona foran Taj Mahal i 2000. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GIFT I 30 ÅR: Vladimir Putin og kona foran Taj Mahal i 2000. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Hans kone gjennom 30 år, Ljudmila Putina (60), forsikret at skilsmissen var gjennomført på en «sivilisert måte».

- Vårt ekteskap er over på grunn av det faktum at vi nesten ikke ser hverandre. Jeg liker ikke publisitet, og flyturene (da Putin reiser mye rundt, journ.anm.) er kompliserte for meg. Vi elsker barna våre, og vi er stolte av dem. Vi ser hverandre ofte og vil fortsette med det, sier lød uttalelsen fra Putins kone, som nærmest har vært forduftet i offentligheten siden den gang.

Seinere har Ljudmila fjernet Putin-etternavnet og tatt navnet til sin nye ektemann, Artur Otsjeretnij. Han er for øvrig 39 år, hele 21 år yngre enn Ljudmila, ifølge The Independent, som skriver at Putins ekskone giftet seg på nytt i 2016.

Kjærlighetsrykter

- At eldre kvinner finner yngre menn, er intet ukjent fenomen i Russland, forteller Martin Paulsen.

Hva gjelder Vladimir Putins kjærlighetsliv, er det enn så lenge lite nytt, i alle fall offisielt, å grave fram på den fronten.

Da det for fem år siden gikk rykter om at presidenten hadde et forhold til en assistent i Dumaen, forsamlingen som tilsvarer det norske Stortinget, avviste han påstandene med følgende bemerkning:

«Jeg har alltid mislikt dem som invaderer andre menneskers private anliggender med sine infiserte neser og erotiske fantasier.»

Den kulørte delen av pressen har i seinere tid koblet Putin til den tidligere rytmiske gymnasten Alina Kabajeva (34), uten at dette noensinne er blitt bekreftet eller avkreftet.

LES OGSÅ: Slik er kvinnen som skaper hodepine for Donald Trump

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer