Presidenten kjemper en tøff kamp for hjemlandet Ukraina.

Heldigvis får han støtte fra sine nærmeste.

Slik er presidentens nærmeste familie

Publisert

Rundt én million mennesker har hittil flyktet fra Ukraina, etter at Russland, med Vladimir Putin (69) i spissen, invaderte landet for en drøy uke siden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs (44) har siden blitt hyllet for sin kampvilje.

Det flere derimot nok ikke vet er at presidenten hadde en fascinerende, og kanskje noe uvanlig, inngang til politikken.

44-åringen startet nemlig karrieren som komiker og skuespiller. I tillegg svingte han seg på parketten og vant den ukrainske versjonen av «Skal vi danse» i 2006. Senere gjorde han stor suksess med serien «Servant of the People», der han spilte rollen som president.

BLOMSTER: 97 år gamle Haldis går viralt etter sinneutbrudd mot «Putin». Nå får hun takkekort og blomster fra Ukraina. Vis mer

Så ble fiksjon til virkelighet, og han gjorde sitt inntog i det politiske landskap også i det virkelige liv. I 2019 vant han presidentvalget overlegent - 73 prosent av folkets stemmer gikk til Zelenskyj.

44-åringen har hatt stor suksess i karrieren, men han har tilsynelatende vært like heldig på hjemmebane.

Zelenskyj startet karrieren som skuespiller og komiker.

Så ble han president - valgt fram av folket.

Møttes på skolebenken

Zelenskyj, og det som skulle vise seg å bli hans fremtidige kone, var skolekamerater, men ble aldri godt kjent gjennom de lange dagene på skolebenken. Han har tidligere uttalt at han visste hvem flere av hennes klassekamerater var, uten å få øynene opp for henne.

I senere år, mens han studerer på Kryvyi Rih National University, møter han igjen den talentfulle kvinnen med de blonde lokkene - Olena Kiyaskho (44).

Samtidig som Olena tar en mastergrad i arkitektur ved universitetet, og han studerer juss, forelsker hun seg i den fremtidige presidenten.

Etter endt utdanning begynner hun å jobbe som manusforfatter for Kvartal 95 - produksjonsselskapet Zelenskyj startet for å «gjøre verden til et bedre, snillere og lykkeligere sted gjennom humor og kreativitet».

Samtidig utvikler forholdet seg gradvis, og de er kjærester de neste åtte årene. 6. september 2003 tar de steget og blir mann og kone. Da var de begge 25 år gamle.

Den gang var det lite som tydet på at Olena Kiyaskho, i dag Olena Zelenska, en dag skulle bli Ukrainas førstedame.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

«Glemte» kona

Og hun ble faktisk holdt utenfor da beslutningen om at ektemannen skulle stille til presidentvalg ble tatt. Avgjørelsen fant hun ut om gjennom sosiale medier, har hun tidligere uttalt til Vogue Ukraine.

- Hvorfor sa du det ikke til meg?, sa hun til ektemannen.

Som svar skal hun ha fått:

- Jeg glemte det.

Zelenskyjs kone var skeptisk da ektemannen fortalte at han ville bli president.

De seineste åra har hun likevel stått fjellstøtt ved ektemannens side, som Ukrainas førstedame.

Hun skal ikke ha vært overlykkelig da hun fikk vite om planene.

- Jeg innså hvor mye ting kom til å endre seg, og hvilke utfordringer vi måtte komme til å takle, uttalte hun videre til Vogue i 2019 - flere år før ektemannen skulle bli nødt til å forsvare landet sitt mot Russland.

Som førstedame står 44-åringen støtt ved ektemannens side, og er ofte med på oppdrag og møter det ukrainske folket. Som sine kjernesaker fokuserer hun på ernæring blant barn og likestilling.

Går i pappas fotspor

I dag er paret foreldre til to barn - Oleksandra (17) og Kyrylo (9).

Zelenskyj uttalte forrige uke at han er «mål nummer én» for russiske leiemordere i hovedstaden Kyiv. Familien hans skal være «mål nummer to» for Putins leiemordere.

Datteren Oleksandra har allerede begynt å gå i farens fotspor, og har debutert som skuespiller. Blant annet spilte hun som tiåring i farens film, «8 New Dates». Som tolvåring var hun med i TV-programmet «Laugh The Comedian», hvor faren var en del av juryen.

I et tidligere intervju har presidenten avslørt at datteren ikke ønsker at han skal stille til gjenvalg.

- Datteren min tok opp dette problemet, hun vil ikke at jeg skal stille til gjenvalg, sa han, og fortsatte:

- Dette er mitt ønske, og vi har blitt enige om det. Det er imidlertid vanskelig for henne, fordi hun kunne studert uten livvakter hvis hun studerte i utlandet. Så vidt jeg vet vil hun studere internasjonale relasjoner.

Parets sønn, Kyrylo, er så langt blitt skjermet for offentligheten av foreldrene i stor grad.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

«Ved min ektemanns side»

«I dag vil jeg ikke ha panikk eller tårer. Jeg vil være rolig og selvsikker. Barna mine ser opp til meg. Jeg kommer til å være ved deres side. Og ved min ektemanns side. Og med dere».

Det skrev førstedama på Instagram to timer etter at Russland hadde invadert Ukraina.

Nå, en drøy uke etter at Russland og Putin tok seg inn i Ukraina, befinner presidentens familie seg i sikkerhet i hjemlandet. Akkurat hvor de befinner seg er imidlertid ikke offentlig kjent av sikkerhetsgrunner.

Kilder: New York Times, Washington Post, BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer