Slik er Obama-familiens nye liv

- Møt laid-back Barack!

DA OG NÅ: Obama-familien har blitt eldre som alle andre. Bildet til venstre er fra 2008, noen måneder før Barack Obama vant presidentvalget. Bildet til høyre er tatt i fjor. Nå lever de berømte familiemedlemmene et betydelig mer avslappet og tilbaketrukket liv. Foto: NTB Scanpix
DA OG NÅ: Obama-familien har blitt eldre som alle andre. Bildet til venstre er fra 2008, noen måneder før Barack Obama vant presidentvalget. Bildet til høyre er tatt i fjor. Nå lever de berømte familiemedlemmene et betydelig mer avslappet og tilbaketrukket liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter åtte hektiske år i presidentembetet, forlot Barack Obama (55) Det hvite hus for siste gang i januar.

Og mens jobben som verdens mektigste mann er overlatt til Donald Trump (70), har forgjengeren vendt tilbake til en betydelig mer avslappet og tilbaketrukket hverdag.

Sammen med kona Michelle, to døtre og hunder har 55-åringen tatt plass i en langt mindre, men fortsatt fasjonabel bolig, bare tre kilometer unna familiens forrige adresse.

NYTT HJEM: Obama-familien har flyttet til dette teglsteinhuset i den eksklusive bydelen Kalorama i Washington DC. Foto: Ron Sachs/CNP/Polaris
NYTT HJEM: Obama-familien har flyttet til dette teglsteinhuset i den eksklusive bydelen Kalorama i Washington DC. Foto: Ron Sachs/CNP/Polaris Vis mer

- Vil at det skal være stille

Teglsteinvillaen på 760 kvadratmeter, som blant annet inneholder ni soverom, to kjøkken, peisestue og kontor, vil være familiens hjem fram til yngstedattera Sasha (15) har fullført videregående skole. Hvorvidt familien i framtida vil returnere til hjembyen Chicaco, gjenstår å se.

- Obama bryter med tradisjon når han blir værende i Washington. Vanligvis flykter de avgåtte presidentene ut av byen og trekker seg tilbake, sier USA-ekspert Ole Moen til Dagbladet.

Offentligheten har naturlig nok sett mindre til Obama-medlemmene etter at en ny familie flyttet inn i Det hvite hus. Da Barack Obama holdt sin siste pressekonferanse som sittende president, ga han et tydelig bilde av hvordan de neste åra kommer til å se ut:

- Jeg har hørt meg selv snakke så pokkers lenge nå, og vil at det skal være stille en stund. Så vil jeg skrive, og tilbringe masse tid med jentene mine, fortalte han, ifølge Washington Post.

- I sin beste alder

På spørsmål om han fortsatt vil engasjere seg i det politiske liv, var Obama heller ordknapp.

SISTE GANG: Obama blir filmet mens han tilsynelatende skriver en lapp, før han forlater Det ovale kontor for siste gang som USAs president. Video: CNN Vis mer

Men skal vi tro Ole Moen, er det ikke bare datterens skolegang som holder Barack Obama i Washington.

- Jeg tror det er flere grunner til at han har blitt værende der. Han vil nok være med på en aksjon for å styrke partiet i delstatene, tror jeg. Det betyr kanskje at han har interesse av å være nær der politikken skjer, i maktens sentrum, sier Moen, og fortsetter:

- Vi må huske at det er en meget ung mann som har gått av nå. Han er i sin beste alder, egentlig. Det betyr at han verken er for gammel eller utbrent til å slutte i politikken. Han har en overgang nå, hvor han koser seg og ser at livet er deilig, men jeg tipper vi ser han i offentligheten igjen allerede til neste år. 2018 er et viktig valgår med delstatsvalg.

Moen nevner også Obama Foundation, Barack og Michelles borgerrettighetsstiftelse, som et viktig engasjement for Obama framover.

Golf og kiting

Like etter at Barack Obama gikk av som president, tok han med familien på en velfortjent, lang ferie til Karibien. Her nøt Obama-paret late dager i luksuriøse omgivelser, på en av paradisøyene til Virgin-gründer og milliardær Richard Branson.

FERIEGLIS: Barack Obama fikk prøvd seg på kitesurfing under ferieturen i Karibien i januar. Foto: Jack Brockway / Virgin Handout / Reuters / NTB Scanpix
FERIEGLIS: Barack Obama fikk prøvd seg på kitesurfing under ferieturen i Karibien i januar. Foto: Jack Brockway / Virgin Handout / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Washington Post har Obama også feriert i Palm Springs og på Hawaii etter at han ble en friere mann. Feriedagene har blant annet gått med til å pleie en av hans store lidenskaper, å spille golf.

Det er ingen hemmelighet at ekspresidenter i USA lever godt. Ifølge Business Insider får de rundt 180 000 dollar - rundt 1,3 millioner kroner i årlig pensjon. Dette kommer i tillegg til rundt 200 000 dollar, som skal dekke medisinsk støtte, ansatte, kontor- og reisevirksomhet.

Pengene blir utbetalt så lenge ekspresidenten lever, og i USA beholder de faktisk - i offisielle sammenhenger - tittelen «president» livet ut. Obama får en respektabel etterlønn takket være president Harry S. Truman, og en lovendring som fant sted for 51 år siden.

TØRKET TÅRER: Barack Obama måtte tørke tårer da han på kortfattet vis takket kona Michelle. VIDEO: CNN Vis mer

Truman levde på militærpensjonen sin, som var på 112 dollar i måneden, og var så blakk at kongressen besluttet å gi tidligere presidenter en raus pensjon.

Nå tjener avgåtte presidenter mye penger på å holde foredrag, og å skrive bøker. Ifølge The Political Insider tjente for eksempel Bill Clinton 132 millioner dollar mellom 2001 og 2015.

Bok til en halv milliard

- Etterlivet for en president er i utgangspunktet ingen lukrativ tilværelse. Men Obama er nok i stand til å håve inn på tale-honorarer og den slags. Han var ekstremt populær da han gikk av, og vil antakelig fortsette å være en ettertraktet mann, sier Ole Moen.

I begynnelsen av mars ble det klart at ekteparet Obama skal skrive sine memoarer, og har tegnet bokkontrakt til rekordsum.

Ifølge Financial Times må Penguin Random House ut med mer enn 65 millioner dollar, eller rundt 550 millioner norske kroner, for avtalen som ble inngått etter en heftig auksjonsrunde.

Selv om Barack og Michelle, ifølge forlaget, planlegger å donere bort en betydelig sum av inntektene til veldedighet, blant annet til nevnte Obama Foundation, vil avtalen styrke økonomien betydelig.

Trump-angrep

Selv om den tidligere presidentfamilien ønsker et tilbaketrukket liv, har Barack på ingen måte sluppet unna nyhetsbildet de siste månedene.

Sittende president Donald Trump har siden innsettelsen flere ganger gått hardt ut mot Obama.

Han har blant annet anklaget Obama-administrasjonen for å ha avlyttet ham under valgkampen i fjor høst. Obama selv har ikke sagt noe om påstandene, men hans pressetalsmann Kevin Lewis har avvist alt.

Trump møtte veggen i første omgang i forsøket på å fjerne helsereformen som ble kalt Obamacare. Neste stopp var å kneble klimapolitikken til forgjengeren - og det kan det hende han lykkes med.

Samtidig som Trump har bombardert Twitter med heftige uttalelser, har Obama vært ganske stille på sosiale medier, og holdt totalt seg unna politiske utsagn.

- Hei, alle sammen. Virker denne fortsatt, skrev han 20. januar, for å markere at han gikk over til sin «private» Twitter-profil (som ikke er så veldig privat med 86 millioner følgere), og ikke lenger bruke presidentkontoen.

Ellers har det stort sett gått i valentindagsmeldinger, kvinnedaghyllest og kondolanser.

Kona Michelle (53) har relansert sin Instagram-profil etter at hun sendte førstedame-stafettpinnen videre, der hun seinest delte et bilde av familiens to hunder, for å markere at våren har kommet til Washington.

- Møt laid-back Obama

Barack Obama har naturlig nok kvittet seg med sin korrekte presidentgarderobe etter at han forlot Det hvite hus.

For selv om det er ganske vanlig at tidligere presidenter begynner å gå med noe annet enn dress etter endt presidentperiode, gikk enkelte medier av skaftet da Obama dukket opp på gata i Washington i mars - iført skinnjakke og enkle jeans.

- Møt laid-back Barack! Obama lanserer sin nye, nedtonede garderobe. Nå har han vinket farvel til de tettsittende dressene i Det hvite hus, skrev britiske Daily Mail.

- Antrekket viser en avslappet mann uten vekten av verden på sine skuldre. Hva blir det neste han har på seg? Kanskje en joggedress, spekulerer Vanity Fair, som også roste Michelle Obama opp i skyene for sitt tilbakelente, helsvarte antrekk.

AVSLAPPET STIL: Da Obama-paret viste seg på gata i Washinton i februar, tok det fullstendig av. Foto: AP / NTB Scanpix
AVSLAPPET STIL: Da Obama-paret viste seg på gata i Washinton i februar, tok det fullstendig av. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Familien foran

Eldstedattera Malia (18) har for øvrig også vært et yndet objekt for paparazzi-fotografene de siste månedene. Mens lillesøstera fullfører videregående skole i Washington, har Malia tatt med flyttelasset opp til New York, der hun for tida gjennomfører et utplasseringsprogram før college, ifølge flere amerikanske medier.

SMILER TIL FOTOGRAFENE: Malia Obama (18) avbildet i New York i februar. Foto: Splash / NTB Scanpix
SMILER TIL FOTOGRAFENE: Malia Obama (18) avbildet i New York i februar. Foto: Splash / NTB Scanpix Vis mer

Barack Obama gjør, ifølge Washington Post, sin første offentlige opptreden som ekspresident i mai - for å motta en hedersmedalje under 100-årsmarkeringen for John F. Kennedys fødsel.

Eks-førstedamen har ikke ligget på latsida etter at hun flyttet ut av Det hvite hus, og har blant annet brukt tida på å besøke flere skoler i minoritetsområder.

Men det viktigste av alt, skal vi tro Washington Post, er familien.

- Hun har en datter som snart skal begynne på college, og en som går på videregående. Alt det kommer først. Så skal hun jobbe med boka og fortsette å engasjere seg for sine hjertesaker, forteller Tina Tchen, Michelles tidligere stabsjef i Det hvite hus, til avisa.

Obama-familien vil for øvrig, i likhet med andre pensjonerte presidentfamilier, få Secret Service-beskyttelse livet ut. Ifølge ABC ble vedtaket justert ned til ti års beskyttelse (etter presidentskapet) i 1997 - men etter 11. september-terroren er det det opprinnelige vedtaket som gjelder.

Happy Valentine's Day to the love of my life and favorite island mate, @barackobama. #valentines 💕💕

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer