Nicole Richie:

Slik er kjendis-datterens enorme forvandling

Fra «trash-dronning» til it-jente.

STORE ENDRINGER: Kjendisdatter og tv-profil Nicole Richie (36) har gått gjennom mange motemessige og personlige epoker siden hun ble kjent på begynnelsen av 2000-tallet. Her fra 2004, 2013 og i år. Foto: NTB Scanpix
STORE ENDRINGER: Kjendisdatter og tv-profil Nicole Richie (36) har gått gjennom mange motemessige og personlige epoker siden hun ble kjent på begynnelsen av 2000-tallet. Her fra 2004, 2013 og i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I desember er det 15 år siden Nicole Richie (36) for alvor gjorde sitt inntog på det amerikanske kjendiskartet.

Det var takket være den smått skandaløse dokuserien «The Simple Life» at Richie - den gang 22 år - gikk fra å være en relativt ukjent kjendisdatter til å bli en hyppig omtalt realitystjerne over natta.

Programmet omhandlet Richie og den styrtrike hotellarving-venninna Paris Hilton (37), som sammen skulle bo og jobbe hos en familie med betydeligere enklere levekår enn det rikmannsdøtrene var vant med.

REALITYSTJERNER: I «The Simple Life» skulle Paris Hilton og Nicole Richie legge seg på nivået til den amerikanske arbeiderklassen. Foto: TV3 / Fox
REALITYSTJERNER: I «The Simple Life» skulle Paris Hilton og Nicole Richie legge seg på nivået til den amerikanske arbeiderklassen. Foto: TV3 / Fox Vis mer

Utsvevende livsstil

Realityserien ble en stor tv-suksess, også her til lands, og sørget for at både Nicole og Paris ble førstesidestoff. I årene som fulgte levde jentene godt på imaget som (unnskyld uttrykket) bortskjemte drittunger, fram til den femte og siste «Simple Life»-sesongen gikk på luften i 2007.

Innen den tid hadde reality-venninnene, der vennskapet etter hvert kjølnet, begge rukket å bli stemplet som skandalestjerner.

Richies utsvevende livsstil ble nøye dokumentert i den kulørte delen av pressen, som ikke fikk mindre å skrive om da tv-profilen ble arrestert og dømt for fyllekjøring i 2007. Ifølge Fox News ble hun arrestert flere ganger i samme periode, og var ute på prøvetid helt fram til enden av 2010.

PÅ KANT MED LOVEN: Et av arrestasjonsfotoene til Nicole Richie fra midten av 2000-tallet, da hun flere ganger ble pågrepet med promille bak rattet. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅ KANT MED LOVEN: Et av arrestasjonsfotoene til Nicole Richie fra midten av 2000-tallet, da hun flere ganger ble pågrepet med promille bak rattet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Nicole var på ingen måte ukjent med pressejag før «The Simple Life». 36-åringen vokste selv opp med en verdensberømt far, som adoptivdatteren til sangeren Lionel Richie (69).

36-åringen, som ble født i San Francisco, var tre år gammel da hennes biologiske foreldre valgte å la Lionel overta foreldreansvaret for datteren, på grunn av dårlig økonomi.

- Fikk for mye frihet

- Foreldrene mine kjente Lionel fra før, og stolte på at han og Brenda (Brenda Harvey, Lionel Richies daværende kone), kunne gi meg et bedre liv, fortalte Nicole til ukebladet People i 2003.

Oppveksten i Los Angeles var riktignok ikke alltid en dans på roser.

Da pappa Lionel ble fersket i utroskap på slutten av 80-tallet, noe som resulterte i skilsmisse fra kona, gikk Nicole inn i en vanskelig periode.

Overfor Vanity Fair har hun tidligere fortalt at hun følte seg dratt mellom foreldrene etter skilsmissen, og at hun stadig sprengte grenser.

BERØMT PAPPA: Nicole Richie vokste opp hos familien Richie i Los Angeles. Her med pappa på rød løper i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix
BERØMT PAPPA: Nicole Richie vokste opp hos familien Richie i Los Angeles. Her med pappa på rød løper i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Måten foreldrene mine gjorde meg glad på, var å si ja til alt jeg ville gjøre eller ha. Jeg tror ikke en liten jente burde ha så mye frihet, fortalte hun til magasinet.

Særlig i de siste «Simple Life»-årene ble det tydelig at Nicole slet med diverse helsemessige utfordringer. I 2006 skrev Dagbladet at kjendisdatteren skulle få behandling, for det som ble omtalt som «en manglende evne til å legge på seg». Nicole har også vært åpen om alkoholproblemer i samme periode.

BESTEVENNINNER: Nicole Richie og Paris Hilton ute på byen sammen under Sundance filmfestival i 2004. Foto: AP/ NTB scanpix
BESTEVENNINNER: Nicole Richie og Paris Hilton ute på byen sammen under Sundance filmfestival i 2004. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Gallionsfigur

36-åringens noe umåtelige livsstil står i sterk kontrast til den Nicole Richie vi ser i dag.

- Det er noe fascinerende med Nicole Richie. Først dukket hun opp som en slags popkulturens gallionsfigur tidlig på 2000-tallet, noe som gjorde henne til et evig «poster child» for den typiske Los Angeles-stilen, på godt og vondt.

- Sammen med tidligere bestevenninne Paris Hilton har hun gjennomgått det som må kunne sies å være en totalforandring, forteller Ida Elise Eide Einarsdóttir, redaktør for motenettstedet Melk & Honning, til Se og Hør.

VAR KONTROVERSIELLE: Paris Hilton og Nicole Richie deler ut pris på Billboard Music Awards i 2003. Foto: AP/ NTB scanpix
VAR KONTROVERSIELLE: Paris Hilton og Nicole Richie deler ut pris på Billboard Music Awards i 2003. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Einarsdóttir peker på hvordan Nicole gradvis, på 2010-tallet, endret både klesstil og uttrykk.

- Det strekker seg utover stilvalgene hennes. Også har hun stiftet familie og blitt mor, sier moteredaktøren.

My Valentine 🖤

Et innlegg delt av Nicole Richie (@nicolerichie)

Startet moteimperium

Nicole er i dag gift med rockestjernen Joel Madden (39). De giftet seg i 2010, og bor i Hollywood sammen med dattera Harlow (10) og sønnen Sparrow (8).

Etter å ha forsøkt seg på en middels suksessrik skuespillerkarriere etter «The Simple Life», var det til slutt mote som skulle bli hennes karrierevei. Senere har hun startet et vellykket motemerke, samarbeidet med flere designere og gitt ut bøker.

- Motemessig har hun aldri vært redd for å gjøre sin egen greie, og har sjelden vært opptatt av å følge trender. Nettopp det gjør henne til en slags stilkamelon, ikke minst også forut for sin tid. Det gjelder både individualitet og det unike som står så sterkt i trendbildet akkurat nå - forhåpentlig som noe mer enn en trend, heller et paradigmeskifte, sier Einarsdóttir, og fortsetter:

STILSKIFTE: Nicole Richie avbildet i fjor. Foto: NTB Scanpix
STILSKIFTE: Nicole Richie avbildet i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Men jeg skal ikke legge skjul på at jeg savner Von Dutch-antrekkene hennes, hår-forlengelsene og Juicy Couture-«tracksuitene». Heldigvis er moten sirkulær og den sistnevnte velour-dressen er hot igjen.

Saken fortsetter nedenfor.

Angrer ikke

Nicole, som også driver veldedighetsorganisasjonen «The Richie Madden Children's Foundation» sammen med ektemannen, har aldri vært redd for å snakke om den enorme image-forandringen.

Som i 2016, da hun i et åpent brev på Lena Dunhams «Lenny Letter» skrev at hun har valgt å akseptere fortida.

- Jeg hører ofte ting som «Wow, du så en gang sånn ut, men ser sånn ut nå», eller «Du var så vill før, og nå er du en engel!», skrev hun i brevet og la til:

- Jeg kommer ikke til å beklage for at jeg var meg selv, bare sånn at dere skal få en triumferende slutt.

Hun påpekte videre at hun ikke orker å tro på en verden med etablerte sannheter, der alt er svart eller hvitt, og at hun heller foretrekker å leve midt på.

Stjernen forklarte også at hun gjennom årenes løp har fått mange titler av både media og mannen i gata. I brevet tar hun selv eierskap over konseptet.

- De eneste titlene som gjelder nå er de jeg gir meg selv: Nicole Camille Richie-Madden. Mor. Kone. Hageekspert. Takk for meg, avsluttet hun i brevet.

LES OGSÅ: Dømt for Uber-bråket