Obama-familien:

Slik er deres nye liv

Dersom Trump-familien lurer på hvordan de skal takle en mulig overgang, kan de se til forgjengerne for inspirasjon.

NY HVERDAG: Obama-familien var blant verdens mest offentlige familier da Barack var president i åtte år. Om Trump-familien følger i deres fotspor gjenstår å se. Foto: REX/Shutterstock/NTB
NY HVERDAG: Obama-familien var blant verdens mest offentlige familier da Barack var president i åtte år. Om Trump-familien følger i deres fotspor gjenstår å se. Foto: REX/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I 2008 vant Barack Obama det amerikanske presidentvalget for demokratene, og flyttet dermed inn i Det hvite hus. Her ble han og familien i hele åtte år, før de måtte gi nøklene til Donald Trump i januar 2017.

Dersom Joe Biden vinner valget nå, må Trump-familien gi fra seg nøklene og bosette seg et annet sted. Det nye livet blir utvilsomt en stor overgang for Donald, Melania og sønnen Barron, presidentens eneste barn som fortsatt bor hjemme. De trenger imidlertid ikke se langt etter inspirasjon.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Da Obama-familien forlot det store bygget i Washington D.C., måtte de brått tilpasse seg en helt ny hverdag. Alt som ble tilbudt av tjenester og beskyttelse var nå borte, og selv om de selvsagt fortsatt hadde delvis beskyttelse av Secret Service, var hverdagen en helt ny.

Mange vil trolig påstå at de har klart det med glans. Familien flyttet til et annet hus, kort vei fra der de bodde, og begynte å leve alminnelige liv. Eller - så alminnelig en ekspresident og hans familie kan leve.

- Nå er vi fri, vitset avtroppende førstedame Michelle Obama den gang.

STO STØTT: Obama-familien støtte hverandre gjennom to presidentperioder. Nå lever de et langt mer tilbaketrukket liv. Her i 2009, året etter at Barack vant valget første gang. Foto: Alex Brandon/AP/NTB
STO STØTT: Obama-familien støtte hverandre gjennom to presidentperioder. Nå lever de et langt mer tilbaketrukket liv. Her i 2009, året etter at Barack vant valget første gang. Foto: Alex Brandon/AP/NTB Vis mer

Flyttet

Det første året leide de bare huset, men i 2018 punget de ut omtrent 70 millioner kroner da de bestemte seg for å kjøpe villaen. De hadde planlagt at huset ville være familiens hjem fram til yngstedattera Sasha hadde fullført videregående skole, noe hun gjorde i fjor.

Samme år forlot hun redet, og satte kursen mot college. Det er ikke kjent hvilket hun studerer ved, men det er blitt hevdet at det er i Michigan. Michelle var åpenbart stolt, noe hun fortalte til People.

- Tida flyr så fort. Men som mange opplevelser de siste ti åra, ville vi at dette skulle føles så normalt som mulig - uavhengig av familiens omstendigheter. Det var selvsagt litt emosjonelt å kjøre Sasha til college. Det blir en endring at vi bare skal sees en helg her, en ferie der, men da vil også øyeblikkene sammen føles ekstra spesielle, sa den stolte mora.

Søsteren Malia har på sin side studert ved universitetet Harvard siden 2017.

SPESIELL OPPVEKST: Michelle og Barack har ved flere anledninger uttalt at de ønsker å gi døtrene en så normal oppvekst som mulig. Her to år før de måtte flytte ut av Det hvite hus. Foto: Pete Souza/REX/Shutterstock/NTB
SPESIELL OPPVEKST: Michelle og Barack har ved flere anledninger uttalt at de ønsker å gi døtrene en så normal oppvekst som mulig. Her to år før de måtte flytte ut av Det hvite hus. Foto: Pete Souza/REX/Shutterstock/NTB Vis mer

- Har det fantastisk

Selv om begge barna har flyttet ut, har familien beholdt huset i den amerikanske hovedstaden. Her holdt ekteparet seg i isolasjon under starten av coronapandemien, før de bestemte seg for å reise til det nye landstedet sitt på øya Martha's Vineyard i Massachusetts i sommer.

- Her er det litt mer plass. Og det var bra fordi det hjalp oss med å holde oss unna hverandre. Og nå er barna tilbake i «zoom-land» med undervisning. De gjør det hjemmefra. Og de er ikke lenger begeistret for å være sammen med oss, sa den tidligere førstedamen tidligere i høst.

Den tidligere presidenten har startet en stiftelse i Chicago, mens kona har skrevet en bestselger. Til tross for at de ikke er like synlige som de var før, er Obama-paret aktive i sosiale medier, der de gir et innblikk i den nye hverdagen sin.

- Jeg står opp når jeg vil stå opp. Vi har det fantastisk! Jentene har det bra, Barack jobber, vi har nye prosjekter, og vi holder oss opptatte og reiser mye. Vi har det gøy, sa Michelle da hun gjestet talkshowet til Ellen DeGeneres for to år siden.

I juli kastet Michelle seg også på podkastbølgen i likhet med mange andre berømtheter.

Til podkastlytterne har hun blant annet fortalt at hun lider av mild depresjon som følge av den pågående coronapandemien, og har tidligere dessuten lettet på sløret om problemer i ekteskapet.

UVENTET: Michelle Obama kastet glans over Grammy-utedelingen i natt. Klipp: Thea Hope Vis mer

I sommer valgte hun også å fortelle om plager i overgangsalderen.

Den siste tida har Trumps forgjenger sammen med kona oppfordret velgere til å stemme mot den nåværende presidenten. Bare på sine kanaler i sosiale medier når de ut til flere hundre millioner følgere, og har en tydelig stemme blant det amerikanske folket.

Om Trump-familien nå følger etter Obama gjenstår imidlertid å se.

LES OGSÅ: USA-valget: - Kvinner må ikke ta abort

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer