«Mesternes mester»:

Slik er den hemmelige «Mesternes mester»-kontrakten

Deltakerne kan få bøter på hundretusener - men kan også tjene store penger.

LUKRATIV AVTALE: Det koster blod, svette og tårer å gå til topps i det populære TV-programmet «Mesternes mester». Men belønningen kan bli god. Foto: Rubicon TV/NRK
LUKRATIV AVTALE: Det koster blod, svette og tårer å gå til topps i det populære TV-programmet «Mesternes mester». Men belønningen kan bli god. Foto: Rubicon TV/NRK Vis mer
Publisert

(Se og Hør): En av årets største TV-suksesser er godt i gang igjen, med Dag Erik Pedersen (58) som programleder.

Ti tidligere idrettsstjerner kjemper mot hverandre om å bli «Mesternes mester» i det populære NRK-konseptet. De siste årene har tv-programmet hatt seertall på godt over en million.

Jentenes tur?

- Jeg er stolt over buketten med mennesker som er med i den nye sesongen. Det er en utrolig god blanding mellom ungt og gammelt, sier Dag Erik Pedersen til NRK.

I fjor vant Anders Jacobsen (32) en dramatisk finaleseier over Helene Olafsen (27).

- Jeg tror ikke jentene er noe dårligere rustet denne sesongen enn i forrige, og da var de veldig nære seieren, sier Dag Erik Pedersen.

RASTE: Tidligere skihopper Anders Jacobsen stakk av med seieren etter en dramatisk finale. Midt i finalen oppsto det en kaotisk situasjon, og Jacobsen måtte få ut aggresjon. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Strenge krav

Det stilles tøffe krav til deltakerne. De må inngå en omfattende avtale med produksjonsselskapet Rubicon TV.

Blant annet forplikter de seg til å være tilgjengelig for TV-opptak i en periode på inntil tre uker. Deltakere som ryker ut underveis, kan reise hjem til Norge, men må returnere igjen til finalen.

Underveis må deltakerne dessuten følge de regler, instruksjoner og anvisninger som gjelder. Ved behov må deltakerne stille opp under omtagning av TV-opptak uansett årsak - og når som helst.

100 000 i honorar

Opptakene til årets sesong av «Mesternes mester» - den niende i rekken - ble gjort i Portugal i juni i fjor.

- Dette er et konsept som TV-publikumet har vist at de setter stor pris på, og det er en ære og en glede å gå videre med det. At vi har kommet til sesong ni, er ikke til å tro, forteller Dag Erik Pedersen til NRK.

Honoraret er inntil 100 000 kroner, men varierer for hver enkelt deltaker. I tillegg dekkes utgifter til reise, kost og losji, samt øvrige utgifter.

Deltakerne må ha ulykkesforsikring og livsforsikring.

Kontrakten avslører også at deltakerne må medvirke i markedsføring og promotering av programmet, slika som personportretter og pressefotografering - uten ekstra betaling.

NY ARENA: I fjorårets sesong ble deltakerne innlosjert i et luksuriøst hus i den greske byen Kalamata. Video: Bjørn Lansem / DBTV. Vis mer Vis mer

Jobbtilbud

Men det kan også ligge muligheter for ekstra penger og flere arbeidsoppdrag for «Mesternes mester»-deltakerne.

Snowboarderen Helene Olafsen, som altså kom til finalen i fjor, har fått drøssevis med jobbtilbud etterpå.

Hun vant «Skal vi danse» i høst, og var nylig programleder for Idrettsgallaen sammen med Atle Pettersen (28). En annen som fikk en renessanse etter «Mesternes mester», er Vibeke Skofterud (37).

Privat sponsing ulovlig

NRK stiller strenge krav når det gjelder redaksjonelt innhold og sponsing, og produktplassering i NRKs produksjoner er ikke tillatt.

Deltakerne kan ikke inngå egne sponsoravtaler, og det er strengt forbudt å bruke klær, utstyr eller effekter fra egne sponsorer.

Deltakerne kan kun bruke klær og tilbehør mottatt av produksjonsselskapet. Private klær skal om mulig ikke ha logoer. Private klær med store logoer er fy-fy.

Dårlige rettigheter

Produksjonsselskapet kan fritt bruke deltakernes navn og personlige data, så vel separat som i sammenheng med eksponeringen av serien, samt sponsing av serien. Rettighetene gjelder alle medier og alle sammenhenger.

Deltakerne har ingen rett til å uttale seg om produksjonen til pressen. Dette gjelder også etter avtalens opphør.

Ved brudd eller vesentlig mislighold av kontrakten, må deltakeren tilbakebetale honoraret, men også erstatte produsentens tap. Det kan i verste fall medføre bøter i hundretusenkronersklassen.

Mistanke om uærlighet, juks eller andre forhold utgjør grunn for diskvalifisering.

LES OGSÅ:​​ Her er «Mesternes mester»-husets hemmelige eier

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer