Avicii er død:

Slik er Aviciis «ukjente» fortid

I 2007 postet ukjente «Timberman» låtene sine på et musikknettsted. Han fikk ingen respons.

TESTET UT LÅTENE: I 2007 postet den da 17 år gamle Tim Bergling låtene sine på det svenske musikerforumet Studio, men tilbakemeldingene var alt annet enn positive. Ved sin død elleve år senere var han blant de største innen sjangeren EDM. Foto: AP / NTB Scanpix
TESTET UT LÅTENE: I 2007 postet den da 17 år gamle Tim Bergling låtene sine på det svenske musikerforumet Studio, men tilbakemeldingene var alt annet enn positive. Ved sin død elleve år senere var han blant de største innen sjangeren EDM. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Musikkbransjen er i sjokk etter at Sveriges store artist Tim Bergling (28), bedre kjent under artistnavnet Avicii, døde fredag ettermiddag i Omans hovedstad Muscat.

28-åringen fra Stockholm var blant de største EDM-stjernene i verden, og har hatt en enorm suksess både som DJ, remikser og albumprodusent.

Men til tross for at artisten på det meste hadde rundt 300 spillejobber i året som sørget for millionhonorarer, har heller ikke Aviciis vei til suksess vært uten motstand.

I 2007 fikk et svensk musikerforum, Studio, besøk av en bruker med pseudonymet «Timberman». Han henvendte seg for tilbakemeldinger på låtene sine.

Tilbakemeldingene var langt fra oppløftende for det som flere år senere har vist seg å være den verdenskjente artisten Avicii.

Det er svenske IDG som omtaler saken.

❤️

Et innlegg delt av Avicii (@avicii)

Laber respons

Ifølge nettstedet er forumet er populært sted for låtskrivere og produsenter som vil teste ut musikken og utveksle erfaringer med hverandre.

«Hei alle, jeg håper dette er rett forum å poste på, men jeg har noen låter som jeg gjerne vil vite hva andre syntes om. Om dere hører på låtene ønsker jeg gjerne å høre hvilke låter dere likte best, og hvilke dere ikke likte overhodet. Gjerne også hvorfor», skrev brukeren, som altså senere er avslørt som Tim Bergling, etterfulgt av et smilefjes og en lenke til låtene.

Saken fortsetter nedenfor.

HYLLET TIM: På Sergels torg i Stockholm hadde fans og publikum samlet seg for å hedre artisten Avicii, som ble funnet død fredag 20. april. Video: Expressen Vis mer

Drøyt en uke senere består kommentarfeltet bare av en eneste kommentar som lyder følgende: «Ingen».

Først fem år senere, altså sommeren 2012, oppdaget en bruker ved en tilfeldighet at lenken førte direkte til den da suksessrike artisten Aviciis egen Myspace-side, og legger igjen kommentaren: «Men nå, fem år senere, har noen lyttet», etterfulgt av et blunkefjes.

Enorm suksess

Avicii døde fredag kveld, bare 28 år gammel. Likevel hadde han rukket å bli blant de største EDM-stjernene i verden, slå strømmerekorder på Spotify og var en stor inspirasjonskilde for andre artister innen samme sjanger, deriblant vår egen suksessrike DJ, Kygo (26).

«Kan ikke tro at dette er sant. Min største inspirasjon og grunnen til at jeg i det hele tatt begynte å lage elektronisk musikk. Takk for all gleden du har gitt til verden med musikken din», skrev Kygo på Instagram kort tid etter at dødsfallet var kjent.

Han benyttet også fredagens opptreden på festivalen Coachella i California til å hedre Avicii.

Kulturjournalist i Dagbladet, Tormod Halleraker, beskriver Aviciis bidrag til musikksjangeren på følgende måte:

«En sterk meloditeft og evnen til å sy sammen danserytmene med ulike musikalske stilarter var noe av det som gjorde han til en foregangsmann. Avicii løftet den uglesette EDM-sjangeren opp og ut til et nytt publikum. Det handlet om eskapisme, sorgløs festing, fellesskapsfølelse. Og med sin crossover-appell traff Avicii bredere enn de fleste».

LES OGSÅ: Aviciis nære venn: - Aldri opplevd en dypere sorg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer