Kongefamilien:

Slik blir den kongelige julen

Kong Harald er på bedringens vei.

JUL: Kongeparet skal feire julen på Kongsseteren sammen med prinsesse Märtha Louise. Kronprinsparet tilbringer julen i i Uvdal. Foto: NTB Scanpix / Lise Åserud
JUL: Kongeparet skal feire julen på Kongsseteren sammen med prinsesse Märtha Louise. Kronprinsparet tilbringer julen i i Uvdal. Foto: NTB Scanpix / Lise Åserud Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På tampen av forrige uke ble det kjent at kong Harald (82) var sykmeldt. Det dreier seg om en virusinfeksjon, men kongehuset har ikke kommentert alvorlighetsgraden av sykdommen. Kronprins Haakon (46) har derimot sagt at han håper faren blir frisk til jul, og at julefreden kan senke seg som normalt.

Da Se og Hør spurte Slottet, ved kommunikasjonssjef Guri Varpe, om kongens form formiddagen lille julaften, svarte hun at kongen har juleferie. Hun kunne derimot opplyse om at programmet for den kongelige julefeiringen ville offentliggjøres i løpet av dagen.

Nå er den her, og det kan virke som at det blir en svært tradisjonsrik jul på de mange medlemmene, særlig kongen. Han er nemlig på bedringens vei.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

Kommer på gudstjeneste

- Kongens program går som planlagt i romjulen, sier Sven Gjeruldsen i kommunikasjonsavdelingen ved Slottet til NTB.

Kongen har hatt flere helseutfordringer de siste årene, og kronprinsen har ved flere anledninger steppet inn for faren. Nå virker det derimot som kongen skal klare julens oppgaver på egen hånd.

Det innebærer at han både deltar på julegudstjenesten i Holmenkollen kapell 1. juledag og holder årets nyttårstale til folket, som sendes på NRK hver 31. desember.

Julaften er, som alltid, en privat affære for kongefamilien. Kongeparet skal tilbringe høytiden med prinsesse Märtha Louise på Kongsseteren, som er deres private eiendom på Voksenkollen i Oslo. Prinsessens kjæreste, den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett, skal ikke være invitert til julefeiring sammen med kongeparet. Ari Behn skal derimot være velkommen.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer da datteren hennes holdt en tale etter konfirmeringen. Video: NRK. Vis mer

Påstandene har ikke Slottet ønsket å kommentere. Kronprinsfamilien skal på sin side i år feire jul på familiens hytte i Uvdal i Buskerud. På julaften skal de delta i en gudstjeneste i Uvdal kirke klokken 16:00. Her er det ventet at flere medlemmer av kronprinsfamilien kommer til å være til stede.

De siste årene har kronprinsfamilien vekslet mellom å feire jul på Kongsseteren, Skaugum og familiens hytte i Uvdal. I fjor ble det jul sammen med kongeparet på Kongsseteren, opplyste Slottet til NTB.

Det er imidlertid ikke kjent hvor Mette-Marits eldste sønn, Marius Borg Høiby (22), skal feire i år. Han har blitt samboer med Juliane Snekkestad i Tønsberg, og det er ikke umulig at de skal ha sin egen julefeiring i år.

Han dukket imidlertid opp på moren sin Instagram-konto kvelden før kvelden, så det kan tyde på at han feirer med resten av familien.

Nye julebilder

Før kong Harald ble sykmeldt, var han frisk nok til å stille opp på de tradisjonelle julebildene med resten av familien.

FOTOGRAFERING: Kongefamilien var samlet til den årlige julefotografering på Slottet i midten av desember. Foto: NTB Scanpix / Lise Åserud
FOTOGRAFERING: Kongefamilien var samlet til den årlige julefotografering på Slottet i midten av desember. Foto: NTB Scanpix / Lise Åserud Vis mer
LATTER OG MORO: Kongefamilien så ut til å trives under fotograferingen. Her studerer de pepperkakehuset. Foto: NTB Scanpix / Lise Åserud
LATTER OG MORO: Kongefamilien så ut til å trives under fotograferingen. Her studerer de pepperkakehuset. Foto: NTB Scanpix / Lise Åserud Vis mer
HYGGELIG: Storfamiliens fotoshoot er en fast tradisjon. Foto: NTB scanpix
HYGGELIG: Storfamiliens fotoshoot er en fast tradisjon. Foto: NTB scanpix Vis mer

I midten av desember ble det delt en rekke julebilder, blant annet et bilde hvor kongeparet, kronprins Haakon (46), kronprinsesse Mette-Marit (46) og deres to barn Ingrid Alexandra (15) og Sverre Magnus (14) smiler pent til kameraet.

På et annet bilde står kongefamilien og beundrer et stort pepperkakehus som til forveksling er svært likt det kongelige slott. Pepperkakehuset er laget av barn fra Fridheim barnehage i Oslo.

LES OGSÅ: Kong Harald nekter å abdisere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer