Ari Behns dødsfall:

Slik blir bisettelsen

Den avdøde kunstneren og forfatteren bisettes om en uke.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To dager er gått siden Norges befolkning mottok det tragiske dødsbudskapet om forfatter, kunstner og prinsesse Märtha Louises (48) eksmann, Ari Behn. Behn gikk bort 1. juledag, 47 år gammel, og skal ifølge familien ha tatt sitt eget liv.

Både kongehus i inn- og utland har siden kommet med sine kondolanser, og flere kjente norske personligheter har uttrykt stor sorg i sosiale medier. Samtidig strømmer folk til Slottsplassen i hovedstaden for å tenne lys for den avdøde kunstneren.

Fredag kveld får Se og Hør opplyst at Behns bisettelse vil finne sted i Oslo Domkirke fredag 3. januar klokka 13.00. Til Se og Hør opplyser Ari Behns manager og familiens talsmann, Geir Håkonsund, at bisettelsen vil forrettes av biskopen i Oslo, Kari Veiteberg.

Videre forteller han at programmet ikke er fastsatt på nåværende tidspunkt, og på spørsmål om hvem fra kongehuset som vil være til stede, svarer Håkonsund følgende:

- Vi regner med et stort oppmøte, men hva gjelder de kongelige må dette rettes til kongehusene.

Håkonsund forteller at han ikke er kjent med konkrete planer for begravelsen, men at Behns familie, venner og de som sto han nær vil gjøre bisettelsen i tråd med slik han selv ønsket.

- De valgte Oslo domkirke for at så mange som mulig skal få plass, sier han videre.

Trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare: 113

Legevakt: 116117

Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/ I

Ikke betalt av staten

Fredag ettermiddag opplyser Statsministerens kontor til Se og Hør at Behns bisettelse ikke vil bli på statens bekostning. Det er nemlig ikke faste regler for hvem som begraves og bisettes på statens bekostning, da regjeringen fatter vedtak i hvert enkelt tilfelle.

- Ari Behn var en nyskapende kunstner og forfatter som har betydd mye for mange. Slik ordningen med begravelse på statens bekostning har vært praktisert til nå, er det imidlertid ikke naturlig i dette tilfellet. Regjeringen vil hedre Behn ved å være representert ved begravelsen, dersom familien ønsker det, heter det i avgjørelsen.

Blant dem som har blitt begravet på statens regning de siste ti årene, er tungtvannsabotør Joachim Rønneberg, tidligere statsminister Odvar Nordli og krigshelt Wilhelm Mohr.

Roste åpenheten

Fredag formiddag delte Ari Behns, mor, Marianne Behn (66), et innlegg på Facebook i anledning sønnens dødsfall.

- Kjære elskede Mikis min. Det var ikke mørket som tok deg.. Det var lyset som kom deg i møte. Dear beloved Mikis. The darkness never took you..IT was the bright shining LIGHT merging with you, skriver mamma Behn i innlegget.

I etterkant av dødsfallet har det blitt rettet stor oppmerksomhet mot temaet mental helse.

Flere medier har omtalt at Behn tok sitt eget liv. Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener det var riktig avgjørelse av pressen å omtale dette.

- Det er et tydelig uttrykk for at vi har fått større åpenhet, både i samfunnet generelt og i mediene, sa hun til Dagbladet.

Nybø roste også Behns etterlatte for åpenheten deres.

- At de er så åpne fra første stund er prisverdig, sa hun.

Torsdag formiddag kom Behns familie med en uttalelse til Dagbladet, hvor de ønsket å videreformidle sin takknemlighet etter den overveldende støtten og alle kondolanser de hadde mottatt det siste døgnet

- Det varmer å se at Ari har betydd så mye for så mange, sa familien gjennom Behns manager, Geir Håkonsund.

LYSHAV: Hundrevis av lys er tent på Slottsplassen til minne om Ari Behn, som tok livet sitt første juledag. Reportere: Silje Vemøy og Thea Hope Vis mer

- En viktig del av vår familie

Det norske kongeparet, samt kronprinsparet delte også sine kondolanser etter at dødsfallet ble kjent.

- Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham, var noe av det som sto i uttalelsen fra Slottet.

Også kronprinsparet kom med varme og gode ord om sin tidligere svoger.

- For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, Prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

Kunstnerisk talent

I Norge er Behn kjent for sitt forfatterskap og for sin kunst, i tillegg til sitt ekteskap med prinsesse Märtha Louise. De var gift fra 2002 til 2016 og har tre barn sammen.

Behn var godt kjent for sitt kunstneriske talent og fikk sitt skrivende gjennombrudd med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999. Verket solgte over 100 000 eksemplarer og fikk blant annet terningkast seks i VG.

2018 ble året Behn for alvor slo gjennom som kunstmaler. I Norge hadde Behn langt over 50 pop up-utstillinger over hele landet, og i 2018 solgte han malerier for 5,7 millioner kroner.

LES OGSÅ: Om Aris siste bok: - Siste ord skulle være kiste

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer