Andrea Sveinsdottir fra «Love Island» Norge:

Slik ble hun kvitt den sjeldne tilstanden

- Mange sliter jo med det i mange år.

KRAMPER I UNDERLIVET: Blogger og «Love Island»-deltaker Andrea Sveinsdottir har lidd av vaginisme. En smertefull tilstand, hvor en refleks strammer musklene ved skjedeinngangen. Nå forteller hun om hvordan hun ble friskmeldt. Video: Marie Røssland Vis mer
Publisert

Andrea Sveinsdottir (23) ble et kjent fjes da hun var en av deltakerne i «Paradise Hotel» i fjor. For tiden er hun aktuell på TV3 igjen, denne gangen i realityprogrammet «Love Island».

I likhet med resten av deltakerne, drømmer 23-åringen om å finne kjærligheten - noe som er svært etterlengtet for Larvik-jenta.

I perioden før hun meldte seg på det ferske realityprogrammet, var kjærlighetslivet noe hun ikke tenkte så mye på. Andrea har nemlig hatt store problemer med en sjelden lidelse, vaginisme.

Se video øverst i saken!

Lidelsen kjennetegnes av ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen, som lukker vagina. Samleie kan derfor oppleves svært ubehagelig, og i enkelte tilfeller er det ikke mulig å føre verken en finger eller bomullspinne inn i skjeden.

Saken fortsetter nedenfor.

FÅR SKRYT: Larvik-jenta Andrea Sveinsdottir har flere ganger vært åpen om sine plager med vaginisme. Overfor Se og Hør forklarer hun at hun har fått mye positiv respons for åpenheten. Foto: Marie Røssland
FÅR SKRYT: Larvik-jenta Andrea Sveinsdottir har flere ganger vært åpen om sine plager med vaginisme. Overfor Se og Hør forklarer hun at hun har fått mye positiv respons for åpenheten. Foto: Marie Røssland Vis mer

Lettet over bedring

Andrea har flere ganger fortalt om hvordan tilstanden har påvirket henne i hverdagen, og har blant annet skrevet på bloggen sin at det var umulig for henne å ha sex, fordi det var så smertefullt.

«Det har vært helt lukket der nede, totalt stengt», har hun delt på bloggen.

I april forklarte hun til Se og Hør at hun var på bedringens vei, og da vi møtte henne i Las Palmas i forbindelse med «Love Island»-innspillingen i august, uttrykket hun stor glede over bedringen.

- Nå går det veldig, veldig fint. Det kan alltid forverre seg, men nå har det vært bra så lenge, så nå tror jeg at det forblir sånn, kunne hun fortelle.

Reality-profilen har gått til behandling hos en osteopat, der hun blant annet har fått hjelp til å tøye bekkenbunnsmuskulaturen. Videre har hun forsøkt å utvide ved hjelp av ulike objekter, noe som har ført til bedring for bloggeren.

- Det har vært veldig viktig å snakke om det, for det er jo en psykisk del av det også. Jeg har nok hatt vaginisme mye lenger enn jeg har visst om, for jeg har hatt plager uten å skjønne hva det var. Jeg begynte med behandling i oktober i fjor, og det er først nå de siste månedene ting har vært bra. Mange sliter jo med det i mange år, så jeg er takknemlig for at jeg fikk hjelp så fort, og at det fungerte, forklarer hun.

Saken fortsetter nedenfor.

DISSE ER MED PÅ «LOVE ISLAND»: Første sesong av «Love Island Norge» begynner 26. august. Her er elleve av deltakerne. Alt fra gründere, leger og bloggere skal delta i jakten på den store kjærligheten. Video: Marie Røssland Vis mer

- Ikke gi opp

Se og Hør har skrevet flere saker om Andreas åpenhet rundt lidelsen. Ifølge NHI er det anslått at 0,5 til en prosent av befolkningen blir rammet av den sjeldne underlivssykdommen, men 23-åringen er sikker på at det er mange flere som lider av det uten å vite om det.

- Jeg har også fått høre fra osteopaten min at hun har fått tilbakemeldinger fra folk som setter pris på at jeg snakker om det, så det er veldig hyggelig. De aller fleste er veldig glade for at noen snakker om vaginisme, nettopp fordi nesten ingen vet hva det er, noe som er skikkelig frustrerende. Folk tror også ofte at det bare er psykisk, men det stemmer jo ikke, har hun tidligere sagt til Se og Hør.

Det er vanskelig å finne riktig årsak til hvorfor noen lider av vaginisme. Noen ganger kan det være vonde, psykiske opplevelser som ligger bak.

Andrea påpeker at det er viktig å slappe av, og ha troen på at man kan bli frisk. Den psykiske biten av det er svært viktig, ifølge henne.

- Det er dette som er vanskelig, for jeg har gjort alt hos en osteopat. Hun har fortalt meg at jeg er fysisk frisk, men da er det den psykiske biten igjen - at jeg selv må tro på at jeg er frisk. Man må låse opp noe som har sperret seg i hjernen som tenker «dette går ikke, sånn er det bare», til at man kan slappe av, forklarer hun.

Tidligere har hun fortalt at hun har hørt mange historier om helsepersonell som ikke har nok kunnskap om tilstanden.

- Ha tro på behandlingen, selv om det tar tid. Det er også viktig å få riktig hjelp. Dessverre er ikke alt helsepersonell i Norge helt oppdatert, og jeg har hørt noen skrekkhistorier. Ikke gi opp i dårlige perioder og ikke forhast noe som helst. Ikke press deg til å øke størrelsen på dilatoren eller presse gjennom et samleie. Det gjør det bare verre, har hun tidligere fortalt.

LES OGSÅ: Snakker ut om sex-scenene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer