Grammy-utdelingen:

Slik ble han hyllet av stjernene

Grammy-utdelingen natt til mandag bar naturlig nok preg av Kobe Bryants bortgang, mens Billie Eilish ble historisk.

SÅRT: Alicia Keys var kveldens vert. Hun brukte de første minuttene av Grammy-utdelingen på å hylle avdøde Kobe Bryant, som omkom i en helikopterstyrt søndag kveld norsk tid. Foto: NTB scanpix
SÅRT: Alicia Keys var kveldens vert. Hun brukte de første minuttene av Grammy-utdelingen på å hylle avdøde Kobe Bryant, som omkom i en helikopterstyrt søndag kveld norsk tid. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kveld kom den tragiske beskjeden om at Kobe Bryant, en av verdens mest kjente basketprofiler opp gjennom tidene, hadde gått bort. Sammen med åtte andre styrtet han i døden da helikopteret hans gikk ned på en åsside like utenfor Calabasas i Los Angeles. Dattera hans, 13 år gamle Gianna, døde også i den tragiske ulykken.

Nyheten kom bare timer før flere av Bryants gode venner og en samlet musikkbransje skulle på Grammy-utdelingen, som ble avholdt i den kaliforniske storbyen. Her ble stjernens dødsfall markert på flere måter, både fra den røde løperen og under selve showet.

Lizzo, som hadde vunnet to priser før selve showet startet og derfor var plukket ut som et naturlig åpningsnummer, var klar i sin tale i det hun entret scenen.

Hyllet av stjernene

- I kveld er for Kobe, sa hun fra scenen, før hun gikk i gang med låten «Cause I Love You».

FØRSTE SETNING: Lizzo åpnet ballet ved å hylle den avdøde Lakers-stjerna. Foto: NTB scanpix
FØRSTE SETNING: Lizzo åpnet ballet ved å hylle den avdøde Lakers-stjerna. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge Vanity Fair hadde sørgende fans samlet seg utenfor Staples Center-arenaen i Los Angeles, der Lakers-spilleren flere ganger opp gjennom åra hadde briljert på basketbanen. Derfor ble det naturlig at produksjonen måtte finne rom i programmet til flere rørende øyeblikk og taler - dedisert til stjernen.

Alicia Keys, som for øvrig kunngjorde forrige uke at hun kommer til Norge til sommeren, var kveldens vert. Hun åpnet showet sitt segment med en rørende hyllest til Bryant og hans familie.

RØRENDE: Alicia Keys og Boyz II Men sang en rørende duett på scenen. Foto: NTB scanpix
RØRENDE: Alicia Keys og Boyz II Men sang en rørende duett på scenen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi føler alle på en vill tristhet akkurat nå. Tidligere i dag mistet Los Angeles, USA, ja, hele verden, en helt. Vi står her bokstavelig talt med knuste hjerter i huset som Kobe Bryant bygde, sa hun, før Boyz II Men kom på scenen.

Sammen sang de en a cappella-versjon av «It's So Hard to Say Goodbye to Yesterday». Det var mange våte øyne å skimte i salen under opptredenen.

Staples Center er Los Angeles Lakers hjemmebane. I taket henger trøyene til flere av klubbens største spillere, deriblant Bryants. Det ble bestemt at alle trøyene, utenom den avdøde spilleren sin, skulle dekkes til. Det var rettet en lyskaster mot den hele kvelden, for å hedre den falne stjernen.

LYSTE OPP: Kobe Bryants trøyer fikk lyse i fred under showet. Foto: NTB scanpix
LYSTE OPP: Kobe Bryants trøyer fikk lyse i fred under showet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Subtil

Grammy-utdelingen har historisk sett viet noen minutter til stjernene som forlot oss i løpet av fjoråret. Et slikt segment var planlagt for rapperen Nipsey Hussle, som ble skutt og drept i Los Angeles i fjor. Her skulle John Legend og YG framføre en låt til ære for rapperen - som for øvrig vant pris etter sin død i natt.

HYLLET: Det var planlagt en hyllest til ære for avdøde Nipsey Hussle under showet. Den ble brått utvidet til å også handle om Kobe Bryant. Foto: NTB scanpix
HYLLET: Det var planlagt en hyllest til ære for avdøde Nipsey Hussle under showet. Den ble brått utvidet til å også handle om Kobe Bryant. Foto: NTB scanpix Vis mer

Produksjonen bestemte seg imidlertid for å endre dette brått. Hussle ble hyllet, men det ble også viet rom til Bryant i samme segment. På skjermene bak scenen var bilder av de to ikonene, som begge forlot verden på tragisk vis.

Aerosmith og Run DMC skulle også opptre under showet. Under opptredenen valgte Joseph Simmons, også kjent som Rev eller Run, å holde opp Bryants velkjente trøye. 24-nummeret, som var det basketspilleren hadde i starten av karrieren, var en gjennomgående faktor i løpet av kvelden.

TIL ÆRE FOR: Joseph Simmons holdt opp Bryants velkjente trøye. Foto: NTB scanpix
TIL ÆRE FOR: Joseph Simmons holdt opp Bryants velkjente trøye. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skuespiller Priyanka Chopra hadde malt nummeret på en av neglene sine. Ektemannen hennes, artist Nick Jonas, gikk på sin side for en lilla sløyfe - som han hadde på dressen. Det for å hylle den avdøde basketstjernen.

Selv om den tragiske dødsulykken naturlig nok ble viet mye tid under Grammy, er det ikke til å stikke under stol at artist Billie Eilish (18) ble historisk i løpet av kvelden. Hun ble nemlig den yngste artisten noen sinne til å hanke inn alle de «fire store» Grammy-prisene.

DISKRET: Priyanka Chopra hadde skrevet 24 på neglen sin, for å hylle stjerna. Nick Jonas gikk på sin side for en lilla sløyfe på dressen. Foto: NTB scanpix
DISKRET: Priyanka Chopra hadde skrevet 24 på neglen sin, for å hylle stjerna. Nick Jonas gikk på sin side for en lilla sløyfe på dressen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Disse vant pris

* Årets låtinnspilling: «Bad Guy» – Billie Eilish

* Årets album: «When We All Fall Asleep, Where Do We Go?» – Billie Eilish

* Årets sang (låtskriving): «Bad Guy» – Billie Eilish

* Beste nykommer: Billie Eilish

* Beste musikkvideo: «Old Town Road» – Lil Nas X og Billy Ray Cyrus

* Beste popalbum, vokal: «When We All Fall Asleep, Where Do We Go?» – Billie Eilish

* Beste popframføring (solo): «Truth Hurts» – Lizzo

* Beste popframføring (gruppe): «Old Town Road» – Lil Nas X og Billy Ray Cyrus

* Beste rap/sangframføring: «Higher» – DJ Khaled ft. Nipsey Hussle & John Legend

* Beste rapalbum: «Igor» – Tyler, The Creator

* Beste urban contemporary album: «Cuz I Love You» – Lizzo

* Beste rockealbum: «Social Clues» – Cage The Elephant

* Beste countryalbum: «While Im Livin'» – Tanya Tucker

* Beste rockeframføring: «This Land» – Gary Clark Jr.

* Beste rockesang: «This Land» – Gary Clark Jr.

* Beste rapsang: «A Lot» – 21 Savage ft. J. Cole

* Beste rapframføring: «Racks In The Middle» – Nipsey Hussle ft. Roddy Ricch & Hit-Boy

* Beste r & b-album: «Ventura» – Anderson Paak

* Beste r & b-framføring: «Come Home» – Anderson Paak ft. André 3000

* Beste r & b-sang: «Say So» – PJ Morton ft. JoJo

Tragisk

Det var altså søndag kveld at de første meldingene om det havarerte helikopteret begynte å tikke inn. NBA var raskt ute med å bekrefte at Bryant var blant de omkomne.

- Vi sender vår hjertelige kondolanser til hans kone Vanessa, deres familie, Lakers-organisasjonen og hele sportsverden, sier NBA-sjefen Adam Silver.

ELSKET BASKETBALL: Kobe sammen med datteren Gianna på All Star-kampen i kvinnenes største basketliga WNBA i sommer. Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports/File Photo/NTB Scanpix
ELSKET BASKETBALL: Kobe sammen med datteren Gianna på All Star-kampen i kvinnenes største basketliga WNBA i sommer. Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports/File Photo/NTB Scanpix Vis mer

Datteren var en ivrig basketballspiller og ønsket å gå i fotsporene til faren. Bryant var en ivrig støttespiller for datteren og hadde henne regelmessig med på både NBA og WNBA-kamper i Staples Center, hvor han selv regjerte i to tiår.

ESPNs Adrian Wojnaroski melder at Bryant og datteren var på vei til en bortekamp for hennes basketballag. En annen forelder og en lagkamerat av datteren skal også ha vært om bord, skriver den anerkjente basketball-journalisten.

Det er foreløpig ukjent hva som er årsaken til at Bryants privateide helikopter, en Sikorsky S76, styrtet.

Sammen med kona Vanessa Bryant var superstjernen nettopp blitt far for fjerde gang. Parets yngste datter ble født forrige sommer, den fjerde av fire døtre paret har fått sammen.

Bryant var kjent for å bruke helikopter til og fra Staples Center, hvor han dominerte som basketballspiller i NBA for Los Angeles Lakers, og brukte fortsatt det ofte for å reise på basketballkamper med datteren Gianna, som selv var en ivrig basketballspiller.

LES OGSÅ: - Det er en skikkelig gutteleilighet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer