J.K. Rowling

Slår tilbake: - Slakter sivile

J.K. Rowling fikk uventet støtte av Vladimir Putin i ny tale. Nå svarer hun.

STØTTES: J.K. Rowling har i flere år stått i stormen. Foto: Yui Mok/Pa Photos/NTB
STØTTES: J.K. Rowling har i flere år stått i stormen. Foto: Yui Mok/Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en ny uttalelse fra Russlands president Vladimir Putin uttalte han at vesten prøver å avvikle russisk kultur.

Nå tar han også «Harry Potter»-forfatter J.K. Rowling i forsvar, og mener at de er utsatt for det samme, skriver blant andre Independent fredag.

MISFORSTÅELSE: «Harry Potter»-skuespiller Daniel Radcliffe forteller om en hendelse hvor en fremmed mann trodde at han var en uteligger. Vis mer

- Progressiv diskriminering

Ifølge avisen mente presidenten at den britiske forfatteren har blitt kansellert på grunn av tidligere uttalelser knyttet til hennes uttalelser om blant andre transkvinner.

- De kansellerte Joanne Rowling nylig - barnebokforfatteren med bøker som er publisert over hele verden - bare fordi hun ikke tilfredstilte kravene til kjønnsrettigheter, sa han, og refererte til forfatterens flerfoldige uttalelser om transpersoner, ifølge avisen.

FINGEREN: BAFTA-utdelingen, der blant annet Renate Reinsvee var nominert, fikk flere til å reagere. Grunnen var at kveldens vert, Rebel Wilson, kom med et sleivspark til Russlands president Vladidmir Putin. VIDEO: Bafta. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen Vis mer

- Nå prøver de å kansellere landet vårt. Jeg snakker om den progressive diskrimineringen av alt som har med Russland å gjøre, fortsatte han.

Ifølge russiske Ria bemerket presidenten at forrige gang en slik massekampanje for å ødelegge kritikkverdig litteratur, ble utført av nazistene i Tyskland for nesten 90 år siden.

Nå svarer også forfatteren selv på Putins uttalelser. Det melder Sky News.

Blant annet sier hun at kritikk av vestlig «cancel culture» muligens ikke er «best når det kommer fra de som for tiden slakter sivile».

Videre refererer hun til en artikkel om antikorrupsjonsforkjemperen Alexei Navalnyj, og raser mot Putin for «fengsling og forgiftning av kritikerne».

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin hadde lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Men så ble gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

I hardt vær

Rowling har siden 2020 vært mye omtalt i diskusjoner om transpersoners rettigheter.

Samme år fikk hun nemlig mye oppmerksomhet, etter at hun publiserte en rekke Twitter-meldinger der hun mente transkvinner aldri vil kunne tilegne seg erfaringer som vil gjøre det riktig å omtale dem som kvinner.

LES OGSÅ: Hemmelighetsfull om forholdet til Vladimir Putin

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer