Stine Næss-Hartmann:

Slår tilbake mot sexpress etter fødsel

Krever fokusskifte etter fødsel.

LEI SEXPRESS: Stine Næss-Hartmann fødte en sønn for seks uker siden. Nå etterlyser hun en grundigere seksukerskontroll hos gynokolog, og mindre press om sex. Foto: Privat
LEI SEXPRESS: Stine Næss-Hartmann fødte en sønn for seks uker siden. Nå etterlyser hun en grundigere seksukerskontroll hos gynokolog, og mindre press om sex. Foto: Privat Vis mer
Publisert

For seks uker siden kom nyheten om at den tidligere «Farmen»-deltakeren og treningsinfluenseren Stine Næss-Hartmann (34) hadde fått en sønn. Den gledelige nyheten delte hun med sine over 23 tusen følgere på Instagram.

Med en solid plattform har 34-åringen gjennom svangerskapet valgt å belyse flere temaer for sine følgere. Mot slutten valgte hun blant annet å dele sin erfaring med herpes i underlivet, og etterlyste mer åpenhet rundt hvordan det blant annet kan påvirke en fødsel.

Nå, seks uker etter at hun ble mamma for første gang, har hun imidlertid oppdaget flere områder rundt kvinnehelse hun selv mener får for lite oppmerksomhet.

«Pulepress»

Torsdag delte nemlig Hartmann et svært ærlig og åpent innlegg på sin Instagram, der hun forteller at flere har stilt henne spørsmål om det å ha sex etter fødsel, og om hun har hatt det ennå.

«Tanken har ikke streifet meg ennå. Å få noe pressa opp i det hølet nå virker så fjernt,» skriver hun blant annet i innlegget.

Se dette innlegget på Instagram

SLIK VAR DET Å HA SEX ETTER FØDSEL! KIDDING! Tanken hakke streifa meg enda. Å få noe pressa opp i det hølet nå virker så fjernt. For seks uker sia pressa jeg ut et barn derfra ( dagen før dette bildet ble tatt), og for tre uker sia sto blodkrana på fortsatt. Og det samfunnet lurer på er hva slags prevensjon jeg er hypp på...Jeg snakka om dette på story i går, men kjenner at jeg må tømme meg litt mer. Ja, bokstavelig talt. Etter en fødsel tenker man mer på tømming av ryggen og når det slutter å gjøre så satans vondt å bæsje framfor å stikke ting oppi dåsa eller toern for den saks skyld. Under nattens ammenach måtte jeg google litt. SEX ETTER FØDSEL- OVER 500 000 RESULTATER BEKKENBUNNSTRENING ETTER FØDSEL- 8000 RESULTATER DELTE MAGEMUSKLER ETTER FØDSEL- 9000 RESULTATER Ekke sexy nok med bekkenbunnstrening og delte magemuskler vøtt. Sånt gir ikke klikk! Hilsen jobba i sladrepressen sjæl så det vet jeg! Men hvem har skapt dette? Jo, samfunnet. Det er ikke gitt at noen titter oppi dåsa di eller sjekker magemusklene på en seks ukers kontroll. Men det bør det være spør du meg. Ja, alle burde fått en obligatorisk gynsjekk der man ble sjekka grundig både mtp dåse, bekkenbunn og magemuskler. Da jeg ba dere stille meg spørsmål forleden dag, var det mange som lurte på dette med sex. Hva jeg tenkte om sex etter fødsel, når jeg hadde begynt med det etc. Da jeg la ut at jeg heller tenker på fiskekaker framfor sex og ønsker mer fokus på egen kropp framfor prevensjonsprat var mange enige. Flere hadde opplevd såkalt pulepress fra både barselgruppene sine og helsesøster. DET er ikke greit! Du skal selv velge når du er klar for sånt igjen, så får mannen klare seg med runker fremover!

Et innlegg delt av Stine Næss-Hartmann (@stine.hartmann)

Videre forteller hun om hvordan det oppleves at fokuset er større på sex og på hvilken prevensjon man skal begynne på, enn på hvordan det faktisk står til nedentil, med bekkenet og med magemusklene etter en fødsel.

Til Se og Hør kan den nybakte mammaen fortelle at hun for det første synes det var rart å få spørsmål om hun hadde hatt sex ennå, ettersom det bare er seks uker siden hun har født. Hartmann forteller også om flere tilbakemeldinger fra folk som har opplevd det hun kaller et «pulepress» fra både barselgrupper, helsesøster og leger.

Av den grunn etterlyser hun et fokusskifte.

- Når man går til seksukerskontroll er det veldig mye snakk om prevensjon og sex, om man har begynt med sex etter fødselen og lignende. At det er fokus på det fremfor hvordan det står til med magemusklene, hvordan det står til med bekken, det syns jeg er rart, sier 34-åringen.

Hun legger imidlertid til at folk er forskjellige, og har forståelse for at noen ønsker å komme i gang raskere enn andre. Hartmann påpeker også at informasjon om prevensjon selvsagt er viktig, men opplever det som underlig å få den leksjonen etter så kort tid, da hun egentlig har helt andre behov.

- Etter man har gjennomgått en fødsel, så gjennomgår man en renselse. Da fossblør man og bruker gedigne nattbind. Da har man ikke lyst til å ha noe oppi der, sier hun videre.

Helene Olafsen ble mamma for kort tid siden. Nå er hun tilbake på jobb, og deler sine tanker om sin første tid med baby i hus. Vis mer

Ettbarnsmoren mener det er langt viktigere å få en obligatorisk sjekk hos en gynekolog eller en jordmor, fremfor en fastlegetime der man planlegger ny prevensjon, da fokuset bør ligge på kvinnens helse og velvære, fremfor en manns nytelse bare fordi han har måttet frastå fra sex en stund.

- Jeg ønsker å sette lys på at man burde få en grundigere sjekk av kroppen sin som kvinne etter en fødsel. Det er så lite skrevet om og snakket om. Man merker som gravid hvor lite oppmerksomhet man får der nede, da. Alt fokus er liksom på mannen. På prevensjon. Det er ikke fokus på hvordan man ser ut nedentil, sier hun, og legger til:

- Jeg savner en obligatorisk gynekologsjekk etter seks uker.

For få gynekologer

Thorbjørn Steen er fødselslege ved Oslo universitetssykehus og forfatter bak bøkene «Nytt Liv» og «Hjelp jeg skal føde», som begge omhandler svangerskap og fødsel.

Til Se og Hør kan han fortelle at selv om han er enig med Hartmann i at man ikke bør være for markante i praten om sex kort tid etter fødsel, uttrykker han at det likevel er et viktig tema flere har behov for.

- Kvinner er forskjellige på dette. Også jordmødre og gynekologer, dessverre - da noen snakker det opp og frem, mens andre ned og bort. Forskningsmessig konkluderer studiene likevel at det er store forskjeller her, sier han til Se og Hør.

BABY-FAR: Else Kåss Furuseth utforsker muligheten for å få barn med en venn i «Else om: barn». Video: Dplay/Rød Løper Vis mer

Hva gjelder 34-åringens krav om en grundigere seksukerskontroll hos gynekolog eller jordmor, legger han til at oppfølgingen etter fødsel har blitt styrket opp gjennom åra. Han peker også på at det beste isåfall vil være å gå til en jordmor.

- Vi har ikke nok gynekologer i landet til at alle skal gå til en etter seks uker. For noen vil det kanskje være behov for nettopp dette, men for de aller fleste mener jeg det beste vil være å gå til en jordmor på seksukerskontrollen. Jordmødre har en god og allsidig utdannelse i kvinnehelse og kroppens funksjoner i barsel, sier Steen videre.

Han legger også til at jordmødre har vel så mye, om ikke mer kunnskap om barselkroppen og dens utfordringer som en gynekolog. Han er likevel positiv til at dagens rutiner rundt seksukerskontrollen kan forbedres.

Åpen om herpes

Den siste tiden har 34-åringen også, som nevnt tidligere, vært åpen om et tema få snakker høyt om - nemlig herpes i underlivet. Hartmann har selv slitt med dette siden hun var 19 år gammel.

Overfor Se og Hør fortalte den da vordende moren at hun vet hvor mange som sliter med å snakke om temaet, spesielt med tanke på reaksjoner de kan få hos fremtidige partnere.

Ifølge NHI er genital herpes en infeksjon i underlivet med herpes simplex virus. Nettstedet skriver at de ytre kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme, og det dannes smertefulle blemmer. Disse vil etter hvert briste og føre til dannelse av små sår. Utbruddet medfører ofte slapphet, hodepine og feber.

Til tross for at Hartmann har levd med herpes i nærmere 15 år, opplevde hun opp mot fødselen en åpenbaring ingen hadde fortalt henne om. 34-åringen fikk nemlig et herpesutbrudd kort tid før barnet skulle komme, og ble da fortalt at hun ikke kan føde vaginalt med utbrudd.

Dermed kunne hun måtte bli nødt til å ta keisersnitt.

- Jeg visste lite om «konsekvensene», altså dette med keisersnitt dersom utbrudd ved fødsel. Og slik det er nå, i disse corona-tider, kan ikke far være med i det hele tatt, forteller hun, og fortsetter:

- Jeg har levd med det, men har forsøkt å ikke tenke så mye på det, da det har gått mange år uten utbrudd. Akkurat nå påvirker det tankene mine ettersom fødselen er så nær, sa hun.

LES OGSÅ: Tok til tårene under comebacket

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer