For seks uker siden kom nyheten om at den tidligere «Farmen»-deltakeren og treningsinfluenseren Stine Næss-Hartmann (34) hadde fått en sønn. Den gledelige nyheten delte hun med sine over 23 tusen følgere på Instagram.

Gravide «Farmen»-Stine svarer på treningskritikken
Med en solid plattform har 34-åringen gjennom svangerskapet valgt å belyse flere temaer for sine følgere. Mot slutten valgte hun blant annet å dele sin erfaring med herpes i underlivet, og etterlyste mer åpenhet rundt hvordan det blant annet kan påvirke en fødsel.
Nå, seks uker etter at hun ble mamma for første gang, har hun imidlertid oppdaget flere områder rundt kvinnehelse hun selv mener får for lite oppmerksomhet.

- Etter to spontanaborter var vi klare for å gi opp
«Pulepress»
Torsdag delte nemlig Hartmann et svært ærlig og åpent innlegg på sin Instagram, der hun forteller at flere har stilt henne spørsmål om det å ha sex etter fødsel, og om hun har hatt det ennå.
«Tanken har ikke streifet meg ennå. Å få noe pressa opp i det hølet nå virker så fjernt,» skriver hun blant annet i innlegget.
Videre forteller hun om hvordan det oppleves at fokuset er større på sex og på hvilken prevensjon man skal begynne på, enn på hvordan det faktisk står til nedentil, med bekkenet og med magemusklene etter en fødsel.
Til Se og Hør kan den nybakte mammaen fortelle at hun for det første synes det var rart å få spørsmål om hun hadde hatt sex ennå, ettersom det bare er seks uker siden hun har født. Hartmann forteller også om flere tilbakemeldinger fra folk som har opplevd det hun kaller et «pulepress» fra både barselgrupper, helsesøster og leger.
Av den grunn etterlyser hun et fokusskifte.

«Harry Potter»-stjernen har fått sitt første barn
- Når man går til seksukerskontroll er det veldig mye snakk om prevensjon og sex, om man har begynt med sex etter fødselen og lignende. At det er fokus på det fremfor hvordan det står til med magemusklene, hvordan det står til med bekken, det syns jeg er rart, sier 34-åringen.
Hun legger imidlertid til at folk er forskjellige, og har forståelse for at noen ønsker å komme i gang raskere enn andre. Hartmann påpeker også at informasjon om prevensjon selvsagt er viktig, men opplever det som underlig å få den leksjonen etter så kort tid, da hun egentlig har helt andre behov.
- Etter man har gjennomgått en fødsel, så gjennomgår man en renselse. Da fossblør man og bruker gedigne nattbind. Da har man ikke lyst til å ha noe oppi der, sier hun videre.
Ettbarnsmoren mener det er langt viktigere å få en obligatorisk sjekk hos en gynekolog eller en jordmor, fremfor en fastlegetime der man planlegger ny prevensjon, da fokuset bør ligge på kvinnens helse og velvære, fremfor en manns nytelse bare fordi han har måttet frastå fra sex en stund.
- Jeg ønsker å sette lys på at man burde få en grundigere sjekk av kroppen sin som kvinne etter en fødsel. Det er så lite skrevet om og snakket om. Man merker som gravid hvor lite oppmerksomhet man får der nede, da. Alt fokus er liksom på mannen. På prevensjon. Det er ikke fokus på hvordan man ser ut nedentil, sier hun, og legger til:
- Jeg savner en obligatorisk gynekologsjekk etter seks uker.

«Farmen»-profilen overrasket med bryllup
For få gynekologer
Thorbjørn Steen er fødselslege ved Oslo universitetssykehus og forfatter bak bøkene «Nytt Liv» og «Hjelp jeg skal føde», som begge omhandler svangerskap og fødsel.
Til Se og Hør kan han fortelle at selv om han er enig med Hartmann i at man ikke bør være for markante i praten om sex kort tid etter fødsel, uttrykker han at det likevel er et viktig tema flere har behov for.
- Kvinner er forskjellige på dette. Også jordmødre og gynekologer, dessverre - da noen snakker det opp og frem, mens andre ned og bort. Forskningsmessig konkluderer studiene likevel at det er store forskjeller her, sier han til Se og Hør.
Hva gjelder 34-åringens krav om en grundigere seksukerskontroll hos gynekolog eller jordmor, legger han til at oppfølgingen etter fødsel har blitt styrket opp gjennom åra. Han peker også på at det beste isåfall vil være å gå til en jordmor.
- Vi har ikke nok gynekologer i landet til at alle skal gå til en etter seks uker. For noen vil det kanskje være behov for nettopp dette, men for de aller fleste mener jeg det beste vil være å gå til en jordmor på seksukerskontrollen. Jordmødre har en god og allsidig utdannelse i kvinnehelse og kroppens funksjoner i barsel, sier Steen videre.
Han legger også til at jordmødre har vel så mye, om ikke mer kunnskap om barselkroppen og dens utfordringer som en gynekolog. Han er likevel positiv til at dagens rutiner rundt seksukerskontrollen kan forbedres.

Gravid fem måneder etter sønnens død
Åpen om herpes
Den siste tiden har 34-åringen også, som nevnt tidligere, vært åpen om et tema få snakker høyt om - nemlig herpes i underlivet. Hartmann har selv slitt med dette siden hun var 19 år gammel.
Overfor Se og Hør fortalte den da vordende moren at hun vet hvor mange som sliter med å snakke om temaet, spesielt med tanke på reaksjoner de kan få hos fremtidige partnere.
Ifølge NHI er genital herpes en infeksjon i underlivet med herpes simplex virus. Nettstedet skriver at de ytre kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme, og det dannes smertefulle blemmer. Disse vil etter hvert briste og føre til dannelse av små sår. Utbruddet medfører ofte slapphet, hodepine og feber.

- Heia herpes-åpenhet!
Til tross for at Hartmann har levd med herpes i nærmere 15 år, opplevde hun opp mot fødselen en åpenbaring ingen hadde fortalt henne om. 34-åringen fikk nemlig et herpesutbrudd kort tid før barnet skulle komme, og ble da fortalt at hun ikke kan føde vaginalt med utbrudd.
Dermed kunne hun måtte bli nødt til å ta keisersnitt.
- Jeg visste lite om «konsekvensene», altså dette med keisersnitt dersom utbrudd ved fødsel. Og slik det er nå, i disse corona-tider, kan ikke far være med i det hele tatt, forteller hun, og fortsetter:
- Jeg har levd med det, men har forsøkt å ikke tenke så mye på det, da det har gått mange år uten utbrudd. Akkurat nå påvirker det tankene mine ettersom fødselen er så nær, sa hun.
LES OGSÅ: Tok til tårene under comebacket
