Finalen i Eurovision Song Contest 2017:

Slapp jubelen løs etter MGP-seieren

Portugal stakk av med seieren i Eurovision.

VINNER: Portugal, ved Salvador Sobral vant med med bidraget «Amar Pelos Dois». Foto: NTB Scanpix
VINNER: Portugal, ved Salvador Sobral vant med med bidraget «Amar Pelos Dois». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lørdag kveld, etter uker med forberedelser, dager med sceneprøver og generalprøver, samt to semifinaler, ble det endelig avgjort hvem som er årets vinner av Eurovision Song Contest.

Etter en n nervepirrende avstemning, kunne programlederne annonsere Salvador Sobral og Portugal vant årets vinner.

- Jeg ønsker å si at vi lever i en verden med bruk-og-kast-musikk, fast food-musikk, musikk uten innhold, og jeg tror dette kan være en seier for musikk, for personer som lager musikk som faktisk betyr noe. Musikk er ikke fyrverkeri, det er følelser, sa 27-åringen i takketalen, ifølge Dagbladet.

I timene før finalen, var det Francesco Gabbani fra Italia, Salvador Sobral fra Portugal, Bulgarias Kristian Kostov, Blanche (eg. Ellie Delvaux) fra Belgia, Ilinca og Alex Florea fra Romania og Sveriges Robin Bengtsson som lå øverst på bettinglistene, i synkende rekkefølge.

Norges håp i finalen, Jowst, lå på 17. plass over oddsfavorittene, rett bak Isaiah Firebrace fra Australia, ifølge ESC Today. Totalt var det 26 nasjoner som knivet mot hverandre i finalen.

Forventet «topp ti»-plassering

Joakim With Steen (27) og Aleksander Walmann (31), som deltok under With Steens artistnavn Jowst med låta «Grab The Moment», sa før finalen at de satset på å få en plassering i øverste halvdel - men at de håpet på seier.

- Jeg tror det skal gå kjempebra. «Kjempebra» er relativt. Jeg har trua på at det går an å vinne, men jeg forventer topp ti. Men jeg skal ikke drive og tro for mye, sa With Steen til pressen etter den aller siste generalprøven lørdag ettermiddag.

SPENT DUO: Vokalist Aleksander Walmann og Joakim With Steen (Jowst) gledet seg til å gi alt i Eurovision Song Contest-finalen i Kiev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPENT DUO: Vokalist Aleksander Walmann og Joakim With Steen (Jowst) gledet seg til å gi alt i Eurovision Song Contest-finalen i Kiev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

27-åringen fra Trondheim kunne fortelle Dagbladet at han og vokalist Walmann ladet opp til finalen på to helt forskjellige måter:

- Aleksander kjører show når vi er på, og når vi er av så er han på en måte litt «av» også. Han slapper av, prøver å koble av, har på «headset» som reduserer lyden utenfra, og prøver nærmest å meditere fram til neste runde. Før han sakte, men sikkert kommer seg opp igjen, med litt synging, en kopp kaffe, litt godteri, sa With Steen om makkeren.

- Hva med deg, hvordan forbereder du deg?

- Jeg liker å holde det gående. Hvis jeg slapper for mye av, så blir jeg trøtt. Nå har jeg nettopp spist, så nå kommer energien på nytt igjen, la han til, før han fortsatte ut i pressesenteret på Kiev International Exhibition Centre.

Der slo han av en prat med ESC-bloggere og fans sammen med Jonas McDonnell, som har skrevet teksten til låta, og delte ut pappversjoner av LED-maska han bruker på scenen.

SJARMOFFENSIV: Joakim With Steen var ute i fans- og presseområdet sammen med låtskriver Jonas McDonnell (bak t.v.) få timer før Eurovision-finalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJARMOFFENSIV: Joakim With Steen var ute i fans- og presseområdet sammen med låtskriver Jonas McDonnell (bak t.v.) få timer før Eurovision-finalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Familien fulgte med fra salen - og fra sofaen

Da Seoghør.no besøkte Jowst-gutta på hotellet deres i Kiev før semifinalen, fortalte duoen at de hadde lovet bort finalebilletter til kjente og kjære som nå befinner seg i Kiev.

Blant dem er faren til Joakim With Steen, og medlemmer fra familien til samboeren hans, Rita Rybakova. De to ble foreldre like før den norske MGP-finalen i mars, så hun og babyen har fulgt Eurovision-sirkuset fra stua hjemme i Norge.

- De er hjemme, ja. Hun har bestilt ferdigpizza og kjøpt champagne og brus, og skal sitte og følge med sammen med noe venner og familie, sa With Steen til Dagbladet få timer før finaleopptredenen.

TOMMEL OPP: Joakim With Steen og Aleksander Walmann sammen med faren til førstnevnte, Pål Richard With, før bussavgang til arenaen i Kiev lørdag. Foto: NRK
TOMMEL OPP: Joakim With Steen og Aleksander Walmann sammen med faren til førstnevnte, Pål Richard With, før bussavgang til arenaen i Kiev lørdag. Foto: NRK Vis mer

«Grab The Moment»-komponisten, som også er blitt kjent som mannen med lysmaska, innrømmet at det var godt å vite at en stor gjeng med kjente og kjære fra Norge kom til å være til stede i salen.

- Jeg kan tenke på samboeren min som sitter hjemme og biter negler, og styrer med babyen, og sitter og er nervøs. Jeg tror generelt at de fleste i min nære familie og vennegjeng er litt mer nervøse hva jeg er. For nå har jeg gjort dette så mange ganger de siste dagene, at det føles litt som om jeg bare skal ut der og gjøre én prøve til, forklarte With Steen.

LES OGSÅ: Slik skjuler de kongelige seg med hemmelige dekknavn