«The Biggest Loser»:

«Slankekrigen»-deltakerene trodde ikke sine egne øyne

- Hvordan i helvete er dette mulig?

OPP I VEKT: I dette klippet blir både deltakerne, programlederen og treneren tatt fullstendig på senga av vektresultatet, som sender tydelige sjokkbølger gjennom rommet. Video: Tv4 Vis mer
Publisert

Menneskene som plukkes ut til å delta i realiyprogrammet «Biggest Loser», eller «Slankekrigen», har som regel et eneste mål: Gå ned i vekt.

Overraskelsen var derfor stor da flere av deltakerne i årets svenske utgave, der alle sliter med sykelig og helsefarlig overvekt, ikke hadde gått ned et eneste gram i ukas episode.

I et klipp fra programmet blir både deltakerne, programlederen og treneren tatt fullstendig på senga av vektresultatet, som sender tydelige, muligens litt overdramatiserte sjokkbølger gjennom rommet.

- Vet ikke hva jeg skal si

- Oi, shit! Hvordan i helvete er dette mulig? Jeg skjønner ingenting, utbryter en av deltakerne, Pontus Björlund, etter innveiingen, ifølge Expressen.

En tydelig skuffet Björlund får vite av programleder Anna Brolin at han har gått opp 400 gram fra forrige uke. Lagkameraten, Ludvig Johansson, har heller ikke gått ned i vekt.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Deltakerne opptrer på eget ansvar når jeg ikke er her, og vi gir dem tydelige instruksjoner på hva de skal gjøre hver eneste dag, sier tv-trener og coach Mikael Hollsten i programmet.

Streng kostholdsplan og beinhardt treningsregime til tross, det er ikke første gang en eller flere «Slankekrigen»-deltakere har opplevd vektøkning i løpet av innspillingsukene.

- Jeg hadde et slikt tilfelle under innspillingen av vår sesong for noen år siden, forteller treningscoach Adrian Paul til Dagbladet. Han veiledet deltakerne i den forrige norske utgaven av «Biggest Loser», som ble sendt i 2015.

Forstoppet

- Jeg mener at en av mine deltakere gikk ned enten bare noen få hundre gram, eller gikk opp noen få hundre gram - jeg husker ikke utfallet hundre prosent. Men når du har så mye kroppvekt som disse deltakerne har, skal det mye til å ikke miste vekt, så lenge du går i kaloriunderskudd, forklarer Paul.

HARDTRENING: «The biggest loser Norge»-deltaker Madelen Haugen (22) klarte ikke å løpe like lenge på tredemølla som trener Adrian Paul krevde. - Jeg eksploderte til slutt, sier hun. Video: TVNorge Vis mer

Hvorfor de svenske deltakernes innveiing endte i total skuffelse, er vanskelig å svare på, påpeker han.

- Om man ikke går ned i vekt så er det vanskelig å vite nøyaktig hva som kan ha vært årsaken uten å gå i detalj på mat- og treningsplanen, og eventuelt historikken til personen. Noen ganger holder det tydeligvis ikke å ligge i kaloriunderskudd, sier han.

Torsdag ettermiddag publiserte den førstnevnte deltakeren, Pontus Björklund, et Instagram-innlegg der han snakker om den velomtalte vekt-seansen.

Björklund tror vektøkninga handlet om at han hadde forstoppelse hele uka, på grunn av kostholdsendringer.

- Alt som går inn i munnen må ut igjen, ellers nytter det ikke, konstaterer han.

Møtt med kritikk

Til tross for at «Biggest Loser», som opprinnelig er et amerikansk realityformat, blir sett på som et av verdens mest populære tv-program, har det også fått mye kritikk. Blant annet i 2015, da leder i landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, mente at programmet var helsefarlig.

- Overvekt er en alvorlig diagnose. Det er ikke sunt for kroppen å rase ned i vekt på raskest mulig i tid. Spør man fagfolk om hvordan en skal behandle overvekt, er det ingen som oppfordrer til å melde seg på et tv-program, sa han den gang.

Også i utlandet har realitykonseptet vært utsatt for hardt vær, ofte på bakgrunn av at mange deltakerne har lagt på seg igjen etter innspillingsslutt. Det har blant annet blitt snakket om dårlig oppfølging.

I forbindelse med den norske versjonen i 2015, forklarte mediesjef i Discovery Networks Norway, Hanne McBride, at alle deltakerne fikk tett oppfølging etter at kameraene var slått av. Blant annet fikk samtlige tilbud om timer med psykologen de hadde hatt kontakt med under innspilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer