T.I.:

Slaktet etter «jomfrusjekk» av datteren - beklager

Rapperen T.I. vekket harme da han påsto at han årlig sjekket om datteren på 18 år fortsatt var jomfru.

Mandatory Credit: Photo by Gregory Pace/BEI/REX (3801285en)
T.I. and Deyjah Harris
68th Annual Tony Awards, New York, America - 08 Jun 2014
Mandatory Credit: Photo by Gregory Pace/BEI/REX (3801285en) T.I. and Deyjah Harris 68th Annual Tony Awards, New York, America - 08 Jun 2014 Vis mer
Publisert

I starten av november skapte den amerikanske rapperen T.I. (39) store overskrifter, da han kom med uttalelser om sin 18 år gamle datter. Rapperen, som egentlig heter Clifford Joseph Harris jr., påsto at han en gang i året sjekket om datteren fortsatt var jomfru.

- Ikke bare snakker vi med henne, vi tar henne med årlig til en gynekolog for å sjekke jomfruhinnen hennes, sa T.I. i podkasten «Ladies Like Us».

Han er ikke en rapper som ofte kaprer spaltene i tabloidpressen, men denne uttalelsen sørget for overskrifter, og tilhørende slakt, verden over. En norsk ekspert uttalte at dette var «en veldig spesiell ting å utsette sitt eget barn for».

18 år gamle Deyjah Harris, rapperens datter, forholdt seg heller taus om bråket. Hun likte imidlertid flere Twitter-meldinger som gikk hardt ut mot faren, og skrev senere at hun elsket fansen. Hun avfulgte også flere familiemedlemmer i sosiale medier.

Bryter tausheten

T.I. holdt på sin side kjeft, men nå har han valgt å ta bladet fra munnen. I en ny episode av Jada Pinkett Smiths «Red Table Talk» sier sørstatsrapperen at han angrer på uttalelsene, og at han gjerne vil beklage overfor datteren.

- Intensjonen min her ble fryktelig feiloppfattet, sier han ifølge Huffington Post, og hevder at han aldri har vært til stede i rommet hos gynekologen mens datteren har blitt undersøkt.

Han forteller derimot at moren hennes var til stede under disse besøkene, noe de begynte med da rapdatteren var 15-16 år.

Samtidig sier han at han ikke lenger følger datteren til disse timene i det hele tatt, og at det han sa i podkasten om «jomfruhinne-gate», som han selv omtaler situasjonen som, ikke stemte.

- Deyjah vet hvem jeg er og hvem jeg alltid har vært. Bråket fra utsiden er distraherende og forvirrende. Det sårer og er flaut, fortalte han videre.

Forstod ikke

Med seg i programmet til Smith-familien hadde rapperen kona Tiny (44), som han har tre barn med. Hun sier at ektemannen ikke hadde regnet med alt oppstyret fordi han ikke forsto hvor personlig og kontroversielt temaet faktisk var. Selv om han beklager overfor datteren, og mener han ikke burde uttalt seg om jomfruhinnen hennes, står han hardt ved at han bare ønsker å beskytte henne.

- I en tid der våre kvinner, våre svarte kvinner, er de mest ubeskyttede, neglisjerte og oversette kvinnene på planeten, blir jeg kritisert fordi jeg er villig til å gå langt i å beskytte mine, sa han.

MED KONA: Tameka «Tiny» Harris og T.I. sammen på «Entourage»-filmpremiere i 2015. Foto: NTB scanpix
MED KONA: Tameka «Tiny» Harris og T.I. sammen på «Entourage»-filmpremiere i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tilbakemeldingene i sosiale medier etter intervjuet er sprikende. Enkelte mener det er fint at han beklager til datteren, som ikke visste at dette skulle komme ut eller bli en debatt. Andre mener derimot at han ikke legger seg flat nok, og at han, som voksen mann, burde la datteren få leve livet som hun vil.

I tillegg blir det påpekt at han behandler sønnene sine på en helt annen måte enn datteren. Pinkett Smith reagerte blant annet på det selv, og ga rapperen en leksjon i de dårlige sidene ved et patriarki. Mens rapperen lyttet sa hun blant annet at enkelte menns syn på livet undergraver kvinnen.

PRINS ALBERT: Camp Kulinaris-deltaker letter på sløret om underlivet sitt, noe særlig Grunde får oppleve på nært hold. Vis mer

Reagerte

En som reagerte sterkt på rapperens uttalelser tidligere denne måneden, var den norske legen og forfatteren Nina Brochmann (31), blant annet kjent for boka «Gleden med skjeden» og «Jenteboka».

- For det første er det å foreta jomfrusjekker på unge jenter et overgrep som kan gi varige traumer. Det er derfor en veldig spesiell ting å utsette sitt eget barn for, sa hun til Se og Hør, og fortsatte:

- I tillegg er det helt medisinsk feil. Det er full enighet blant alle eksperter om at slike sjekker er både uvitenskapelige og skadelige, og i medisinske miljøer regnes det som rene overgrep og gjetting. Verdens Helseorganisasjon har kommet med en entydig fordømmelse av slike tester.

REAGERTE: Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann (t.v.) reagerte sterkt på rapperens uttalelser. Her med Ellen Støkken Dahl (t.h), som hun har skrevet «Gleden med skjeden» og «Jenteboka» med. Foto: NTB scanpix
REAGERTE: Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann (t.v.) reagerte sterkt på rapperens uttalelser. Her med Ellen Støkken Dahl (t.h), som hun har skrevet «Gleden med skjeden» og «Jenteboka» med. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun uttalte seg riktignok på generelt grunnlag om tematikken, men la ikke skjul på at det hele er avsindig.

- Skjer slike undersøkelser i Norge også?

- Ja, det gjør det. Både Ellen (Støkken Dahl, journ.anm.) og jeg har blitt kontaktet flere ganger av jenter som ønsker «jomfruattester». Vi har snakket med jenter som er blitt utsatt for jomfrusjekker hvor familien har tatt dem med til legen i Oslo, sa hun, og fortsatte:

- Vi vet ikke hvilke leger det er, men det er leger i Norge som gjør dette. Vi håper at det på et eller annet vis er et misforstått ønske om å hjelpe fra disse legene, at de som oss vet at dette bare er tøys - men at de kanskje bruker anledningen til å hjelpe jenta ut av en vanskelig situasjon. Det håper vi, men dessverre er det mange leger som ikke er oppdaterte på dette her, og tror på myter om at man kan se om en jente er jomfru eller ei.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Sosial konstruksjon

Brochmann var ikke den eneste som reagerte på rapperens uttalelser. I sosiale medier kokte det nærmest over av reaksjoner. De fleste i kommentarfeltet gikk hardt ut mot rapperen, og svært mange mente at det han driver med er galt.

Blant dem som har kommentert saken er Chrissy Teigen (33), som gikk ut på Twitter etter at uttalelsene ble kjent.

«Trodde definitivt ikke at vi skulle snakke om jomfruhinner i dag. Eller T.I.», skrev hun på Twitter, og fortsatte:

«Okei. På tide å sette «jomfruhinne» på lydløs».

Teigen var langt fra alene om å kommentere den oppsiktsvekkende saken. Også Planned Parenthood, en organisasjon som tilbyr gratis seksuell helsehjelp i USA og globalt, reagerte.

«Jeg vet ikke hvem som trenger å høre dette, men det å være jomfru er en sammensatt sosial konstruksjon, og har absolutt ingenting med jomfruhinnen å gjøre», skrev de på Twitter.

LES OGSÅ: - Jeg var gravid med dette monsteret i 2016

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer