BTS:

Slaktet etter «dritt-virus»-kommentar

Superstjernen Halsey sabler verbalt ned den tyske radioverten etter at han hetset gigagruppa BTS.

KALT VIRUS: Verdens største boyband, BTS, fikk hard medfart av en tysk radiovert. Foto: ABC/NTB
KALT VIRUS: Verdens største boyband, BTS, fikk hard medfart av en tysk radiovert. Foto: ABC/NTB Vis mer
Publisert

Det sørkoreanske boybandet BTS har for lengst tatt hele verden med storm, og kan vise til elleville strømmetall.

Syvmannsbandet har en enorm fanskare å vise til, og får mye av æren for at sjangeren k-pop har blitt internasjonal.

Musikksmak er som kjent individuelt, så naturligvis er ikke BTS eller k-pop for alle. En som imidlertid gikk riktig så langt i å understreke hvor lite fan han var, er den tyske radioverten Matthias Matuschik.

Bandets cover av Coldplays «Fix You» falt omtrent like godt i smak hos ham som Tix' MGP-låt gjorde hos Dagbladets anmelder. Han blir imidlertid beskyldt for rasisme for kommentarene sine, og både han og radiostasjonen Bayern3 har siden gått ut og beklaget.

«Dritt-virus»

Ifølge nyhetsbyrået AP kalte han låten blasfemi og kalte bandet «et dritt-virus som det forhåpentligvis kommer en vaksine mot snart».

Videre delte han sine ønsker om at bandet skulle på ferie i 20 år i Nord-Korea som straff for coverversjonen av låten.

GÅR VIRALT: På appen TikTok kan alt skje. Det har musikkprodusentene Mathias Haukeland og Sander Meland virkelig fått oppleve nå. Video: TikTok/Rød Løper Vis mer

Flere har reagert kraftig på uttalelsene, blant andre superstjerna Ashley Nicolette Frangipane (26), bedre kjent som Halsey. Hun har selv gjort et låtsamarbeid med bandet - «Boy With Luv», som for øvrig har over 600 millioner avspillinger på Spotify.

«Jeg er forskrekket over å lese kommentarene til Matthias Matuschik. Rasisme og fremmedfrykt kan ikke bli tynt bortforklart med «på lufta-humor». Uansvarlige og kvalmende uttalelser i en tid da hatprat og voldsoppførsel mot asiatiske samfunn er skyhøyt», skriver 26-åringen i et innlegg på Instagrams historiefunksjon.

Foto: Skjermdump/Instagram
Foto: Skjermdump/Instagram Vis mer

Siden coronapandemien brøt ut for et år siden har hatkriminalitet mot asiater i USA økt kraftig. BBC skriver om flere hendelser hvor asiatiske amerikanere har dødd som følge av vold de har blitt utsatt for. I California ble det fra mars til mai i fjor rapportert om 800 covid-relaterte hathendelser.

Noen mener tidligere president Donald Trump har bidratt til at rasisme mot asiater har økt ettersom han har omtalt coronaviruset som «kina-viruset» og «kung flu».

«Dette er uakseptabelt. Jeg håper en bedre unnskyldning til BTS, og asiatiske samfunn over hele verden, er på vei», avslutter Halsey innlegget.

BTS har selv ikke kommentert uttalelsene.

LANGET UT: Halsey var klinkende klar i sin beskjed til radioverten. Foto: Beretta / Sims / Shutterstock / NTB
LANGET UT: Halsey var klinkende klar i sin beskjed til radioverten. Foto: Beretta / Sims / Shutterstock / NTB Vis mer

Legger seg flat

Radiostasjonen kom som nevnt med en beklagelse, hvor de forklarte at kommentarene var ment ironiske og overdrivende.

«Hans ord gikk for langt og såret følelsene til BTS-fans. Men han, og det har han forsikret oss om, mente dette ikke på noen måte. Han ville bare uttrykke sin misnøye over den nevnte coverversjonen», skriver de i uttalelsen.

Også Matuschik har kommet med en beklagelse samme sted.

«Jeg er veldig lei meg for reaksjonene kommentarene i direktesendingen min har skapt. Først og fremst - jeg er veldig lei meg og jeg ønsker å beklage uforbeholdent», skriver han, og legger til:

«I presentasjonen min var jeg primært irritert over at boybandet BTS hadde covret låta «Fix You» av Coldplay, som jeg verdsetter høyt. Nasjonaliteten til de syv guttene burde ikke ha noe å si, å nevne det, og å koble det mot et virus var helt over streken», skriver han.

Videre beklager han til det asiatiske samfunnet, og understreker at han gjennom kommentarene har satt seg selv i et galt lys.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer