Prins Harry og hertuginne Meghan:

Slaktes for samarbeid: - Rasistisk

Hertugparet er i hardt vær etter at de inngikk et samarbeid med et forbrukervareselskap.

KRITIKK: Prins Harry og hertuginne Meghan inngikk nylig et samarbeid med selskapet Procter & Gamble som selger omstridte Olay-blekekremer. Nå får hertugparet hard medfart av flere kritikere. Foto: Yui Mok / NTB
KRITIKK: Prins Harry og hertuginne Meghan inngikk nylig et samarbeid med selskapet Procter & Gamble som selger omstridte Olay-blekekremer. Nå får hertugparet hard medfart av flere kritikere. Foto: Yui Mok / NTB Vis mer
Publisert

Til tross for at prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) har trukket seg tilbake fra sine kongelige plikter for lengst, har de trolig nok til salt i grøten og vel så det.

Hertugparet har siden de ankom USA inngått lukrative avtaler med flere store aktører som Netflix, Spotify og Disney. Harry har dessuten arvet en god slump med penger fra sin avdøde mor, prinsesse Diana. Kona har på sin side en velfylt konto fra tiden som «Suits»-skuespiller.

BARE TRIST: Dette sier ekspertene om det famøse Harry og Meghan-intervjuet Vis mer

Det later imidlertid ikke til at Harry og Meghan nøyer seg med de ovennevnte inntektsveiene.

Nylig ordnet nemlig duoen et samarbeid med selskapet Procter & Gamble, som produserer velkjente forbrukervarer fra varemerker som Gilette, Wella, Duracell og Olay.

Denne avtalen har nå fått flere til å sperre opp øynene. Årsaken er at selskapet selger omstridte blekekremer fra Olay, som gjør at huden blir lysere, ifølge Daily Mail og Mirror.

Ifølge de britiske avisene dreier det seg om Olays «Natural White» og «White Radiance». Disse produktene blir ført i India, Malaysia og Singapore.

- RASISTISK: Prins Harry og hertuginne Meghan blir kritisert fra flere hold for å støtte salget av blekekremer. Foto: Henry Nicholls / REUTERS / NTB
- RASISTISK: Prins Harry og hertuginne Meghan blir kritisert fra flere hold for å støtte salget av blekekremer. Foto: Henry Nicholls / REUTERS / NTB Vis mer

- Rasistisk ideologi

Prinsen og hertuginnen blir nå verbalt lynsjet av flere kritiske stemmer, som mener at kremene er rasistiske.

- Meghan har snakket mye om rase og rasisme, så dette vekker oppmerksomhet, sier en av Procter & Gambles tidligere ledere, Alex Malouf, til Daily Mail.

Inder-amerikaneren Nina Davuluri (32), som har vunnet skjønnhetskonkurransen Miss America, adresserer også kremene som rasistiske.

- De promoterer en rasistisk ideologi der man uttrykker at lys hud er det som skal til for å være vakker og suksessfull, mener hun.

KRITISERES: Prins Harry og Hertuginne Meghan deltok denne uka i et zoom-møte med unge ledere om rasisme. Det falt ikke i god jord hos alle. Reporter: Emilie Rydning / Rød løper Vis mer

Joanne Rondilla, professor ved San Jose University, kritiserer også Harry og Meghan. Hun mener at paret ikke lever opp til ansvaret sitt når de velger å samarbeide med Procter & Gamble.

- Som alle andre i hele verden så jeg intervjuet med Oprah og Meghan. Og her var det veldig viktig for Meghan å ta opp hudfarge. Jeg tror ikke dette samarbeidet lever opp til den samtalen, sier hun til avisen.

Prins Harry og hertuginne Meghan har hittil ikke uttalt seg om kritikken.

Rasisme-påstander

Det har flere ganger tidligere blitt antydet at hertuginne Meghan kjemper tydelig imot rasisme.

Som flere trolig har fått med seg ble rasisme og hudfarge et tema under det mye omtalte intervjuet med Oprah Winfrey (67) i mars.

Den vordende tobarnsmoren fortalte at den britiske kongefamilien ikke ville gi sønnen Archie (2) prinsetittel.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

- Det var flere bekymringer og samtaler om hvor mørk huden hans kom til å bli, sa Meghan.

Hertuginnen hevdet at noen hadde samtaler med ektemannen om dette, men ønsket ikke å si hvem dette var.

- Jeg tror ikke jeg skal si hvem han hadde de samtalene med. Det kan være skadelig for de det gjelder, mente hertuginnen.

OMSTRIDT: Prins Harry og hertuginne Meghan serverte verden alvorlige beskyldninger og historier fra det kongelige livet under Oprah Winfrey-intervjuet i mars. Foto: Harpo Productions / Joe Pugliese / REUTERS / File Photo / NTB
OMSTRIDT: Prins Harry og hertuginne Meghan serverte verden alvorlige beskyldninger og historier fra det kongelige livet under Oprah Winfrey-intervjuet i mars. Foto: Harpo Productions / Joe Pugliese / REUTERS / File Photo / NTB Vis mer

Like etter brøt det britiske kongehuset tausheten med dronning Elizabeth (95) i spissen. På vegne av den britiske kongefamilien uttrykket dronningen hvor triste de var over å høre hvor utfordrende de siste årene har vært for hertuginne Meghan og prins Harry.

- Problemene som tas opp, spesielt de som handler om rase, er urovekkende, het det i uttalelsen.

Utpekt

Noen uker etter skandaleintervjuet hevdet kongehusforfatteren Lady Colin Campbell at det var Harrys tante, prinsesse Anne (70), som hadde uttrykt bekymring for hudfargen til Archie.

I en video på YouTube påsto Campbell at det hele dreide seg om en misforståelse. Forfatteren mente Anne forsøkte å advare prinsen om Meghans karakter.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

- Det var ingen bekymringer rundt Meghans farge. Prinsesse Anne var bekymret for at, dersom de gikk videre med bryllupet, og det ble barn, ville det følge med store problemer, sa Campbell, og la til:

- Ikke på grunn av Meghans farge, men på grunn av Meghans manglende evne og besluttsomhet til å godta de kulturelle forskjellene, og til å ha respekt for en institusjon som hun skulle gifte seg inn i.

LES OGSÅ: - Det kommer aldri til å vare

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer