PRINSIPPSAK: Etter at Forbes kåret Kylie Jenner (20) til en av «USAs rikeste selfmade kvinner», har ikke reaksjonene latt vente på seg. Spesielt er det ordlyden fra magasinet som får flere til å tenne på alle plugger. Foto: NTB Scanpix
PRINSIPPSAK: Etter at Forbes kåret Kylie Jenner (20) til en av «USAs rikeste selfmade kvinner», har ikke reaksjonene latt vente på seg. Spesielt er det ordlyden fra magasinet som får flere til å tenne på alle plugger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kylie Jenner:

Slaktes for karrierekåring

Twitter bobler over av kritikk mot Kylie Jenner (20).

Publisert

Onsdag la Forbes ut den prestisjetunge listen over «USAs rikeste selfmade kvinner». Det er ingen ringere enn realitykjendis og sminkemogul Kylie Jenner (20) som pryder forsida, under tittelen «America's Women Billionaires».

Kylie Jenner er datter av realitystjernen Caitlyn Jenner (68) og Kris Jenner (62). I over et tiår har publikum kunnet følge den velstående familien gjennom tv-serien «Keeping Up with the Kardashians».

Foruten å blant annet medvirke i ovennevnte realityprogram, har 20-åringen tjent seg søkkrik på sitt eget sminkeselskap Kylie Cosmetics - som hun lanserte i 2016. Ifølge Forbes har Kylie Jenner opparbeidet seg en formue på svimlende 900 millioner dollar (7,3 milliarder kroner) på mindre enn tre år.

Dermed inntar hun en imponerende 27.-plass på listen.

Her kunne altså historien ha fått sitt lykkelig punktum. Det er derimot ikke tilfellet.

Suppe-sammenlikning

Det amerikansk forretnings- og finanstidsskriftet omtaler nemlig Kylie Jenner som «selfmade», altså en som har jobbet seg opp og fram på egen hånd. Og nettopp her lugger det for mange.

CNN er blant mediene som skriver at Twitter har boblet over av kritikk etter Forbes-oppslaget, og viser da til ovennevnte problemstilling.

Brorparten av kritikken bunner nemlig i det faktum at folk mener Kylie Jenner allerede kom fra en velstående og svært berømt familie, med blant andre Kim Kardashian West (37) i spissen, da hun lanserte sitt sminkeimperium.

Mange mener at 20-åringen slett ikke hadde vært der hun er i dag uten dem. For ordens skyld har Store norske leksikon følgende beskrivelse av «selfmade man»: «En som ved egen innsats har arbeidet seg opp til velstand og sosial posisjon.»

Bokmålsordboka kaller det: «En som har arbeidet seg opp på egen hånd.»

Forbes kommer på banen

- Å kalle Kylie Jenner for en selvgjort milliardær er som å påstå at du har laget suppe fra bunnen av fordi du åpnet en boks og varmet den opp på nytt, skriver en Twitter-bruker.

- Ehm, å bli født inn i ekstrem velstand og umiddelbar berømmelse er nøyaktig det motsatte av «selvskapt», skriver en annen.

Debatten har blitt så opphetet at Forbes har sett seg nødt til å forsvare sin egen ordbruk. De definerer nemlig «selfmade» på følgende vis:

- Magasinet anerkjenner fullt ut at i begrepet «selfmade» finnes det mange som er mer «selfmade» enn andre. Ja, Kylie kommer fra en velstående familie og får mye PR for å være en del av nettopp denne familien, men hun eier sitt selskap og er verdivurdert ut fra det hun personlig har tjent, og ut fra verdien av selskapet hun har grunnlagt, sier en talsperson for Forbes til CNN.

I sosiale medier er det fortsatt mange som hardnakket påstår at Forbes har direkte feil, og at ovennevnte uttalelse ikke holder mål. Det er tilsynelatende blitt en prinsippsak for flere, og nylig skulle saken tas til nye høyder, da selveste ordboka kastet seg inn i debatten.

- Disset av ordboka

Huffington Post er blant dem som har omtalt den hittil siste oppsiktsvekkende - og relativt humoristiske - detaljen i sagaen.

«Selfmade betyr å ha oppnådd suksess i livet uten hjelp. Brukt i en setning: Forbes skriver at Kylie Jenner er en selfmade kvinne», skriver Dictionary.com.

Hvorvidt ordboka forsøker å gjøre narr av Forbes, eller om de regelrett ønsker å poengtere hva begrepet faktisk betyr, vites ikke. Det er i alle fall null tvil om hva sosiale medier mener.

- Når du blir disset av selveste ordboka! skriver en Twitter-bruker, etterfulgt av latter-emoji.

Hovedpersonen selv, altså Kylie Jenner, har ikke kommentert ordlyden i Forbes' artikkel.

Det er imidlertid ikke bare penger Kardashian/Jenner-klanen er rik på. De har en stor familie, og tidligere i år ble Kylie Jenner mamma for første gang til lille Stormi.

Mammalykke

Til fansens store begeistring deler 20-åringen stadig flere glimt av den lille jenta i sosiale medier.

Realitystjernen er likevel ikke den eneste i søskenflokken som har kunnet ønske et nytt barn velkommen til verden.

my angel baby is 1 month old today

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

Med spesielle navn som Reign, Dream, True og Saint på andre av Kardashian-søsknenes barn skulle man kanskje tro at Stormi var et nøye planlagt valg. Det var det imidlertid ikke, skal vi tro Kylie Jenner selv.

I et intervju med Evening Standard åpnet 20-åringen nylig opp om opplevelsen rundt det å bli mor, og om det uvanlige navnevalget på dattera.

I samtale med storesøster Kim Kardashian West, som er intervjueren i Evening Standards artikkel, og som for øvrig også er nybakt mor selv, avslørte 20-åringen bakgrunnen for det uvanlige navnet.

- Valgte sitt eget navn

- Jeg aner virkelig ikke hvordan vi kom på Storm. Faren mener det var ham, men jeg føler det var meg. Men navnet ble bare hengende ved oss.

I intervjuet forklarte Kylie Jenner videre at hun selv gjorde om navnet til Stormi, men at hun følte datteren nærmest valgte navnet selv.

- For å være ærlig føler jeg det var mange andre navn jeg kanskje ville ha likt bedre, men jeg føler Stormi valgte sitt eget navn, som om det bare var det hun skulle hete, sier hun i intervjuet.

LES OGSÅ: Eksperter advarer Kylie etter fødselen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer