Martin Solveig og Ada Hegerberg:

Slaktes etter unnskyldning om «twerke»-kommentar

- Slutt med å unnskylde deg for åpenbar sexistisk oppførsel.

FÅR KRITIKK: DJ Martin Solveig leverte en sleivete «twerke»-kommentar da Ada Hegerberg ble historisk vinner av Gullballen mandag kveld. Selv om han har beklaget, er det flere som slakter unnskyldningen hans. Foto: NTB scanpix
FÅR KRITIKK: DJ Martin Solveig leverte en sleivete «twerke»-kommentar da Ada Hegerberg ble historisk vinner av Gullballen mandag kveld. Selv om han har beklaget, er det flere som slakter unnskyldningen hans. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mandag kveld skrev den norske fotballspilleren Ada Hegerberg (23) historie da hun ble første kvinnelige fotballspiller til å hente hjem den berømte «Gullballen».

Tross det historiske øyeblikket er det derimot den franske DJ-en Martin Solveig (42) som det siste døgnet har stjålet oppmerksomheten.

Da Hegerberg hadde mottatt den gjeve prisen kom franskmannen med spørsmål om 23-åringen kunne «twerke» - en type dansebevegelse der man rister på rumpa.

Det falt ikke i god jord hos verken Hegerberg selv eller følgerne i sosiale medier. I ettertid har kritikken haglet mot Solveig, som mandag kveld så seg nødt til å unnskylde seg bare timer etter skandalen.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Får hets for unnskyldningen

Tirsdag kveld var det fremdeles mange som gikk hardt ut mot DJ-en, og flere mener unnskyldningen hans langt ifra var ektefølt.

- Dette ... er ikke en unnskyldning, skriver den amerikanske sportsjournalisten Grant Wahl på Twitter.

- Et lite tips: Når du sier beklager, ikke begynn med å si at du er overrasket og forbløffet over reaksjonen du har fått. Det er bokstavelig talt ikke noe annet enn smålig, skriver en annen.

FÅR HETS: Martin Solveig er i hardt vær etter at han spurte norske Ada Hegerberg om hun kunne «twerke». Unnskyldningen hans faller heller ikke i god jord. Foto: NTB Scanpix
FÅR HETS: Martin Solveig er i hardt vær etter at han spurte norske Ada Hegerberg om hun kunne «twerke». Unnskyldningen hans faller heller ikke i god jord. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nei! Vi kjøper ikke den der. Beklager, men vi er ikke dumme. Du skulle gjort bedre enn som så. Slutt å unnskylde deg for åpenbar sexistisk oppførsel. Vi hadde respektert deg mer hvis du bare innrømmet hva du gjorde og lovet å lære av det. Du kan ikke komme unna med sånt som dette, skriver en tredje.

Her til lands har blant andre den tidligere fotballspilleren Jan Åge Fjørtoft (51) gått hardt ut mot Solveig.

- 1. Unnskylder seg til Ada. 2. Språkproblemer? Du sa det på fransk. 3. Dette var ingen unnskyldning - det var en forklaring. 4. «Det var upassende. Jeg respekterer kvinner. Beklager» - dét er en unnskyldning, skriver 51-åringen på Twitter.

Har eget radioshow

Den franske DJ-en, som var så godt som ukjent for mange fram til skandalen mandag, har i tillegg uttalt at han er spesielt respektfull overfor kvinner. Det slaktes han for hos den britiske avisa The Guardian.

Journalist Marina Hyde spør seg blant annet hvordan franskmannen kan ta alle kvinner under en kam, og at menn som ofte sier at de «respekterer kvinner» rettere sagt mener at de «elsker kvinner».

Martin Solveig, hvis egentlige navn er Martin Picandet, og som fram til nå har vært tilsynelatende ukjent, startet sin karriere som DJ allerede i 1994, og i 2000 toppet han trolig karrieren da han havnet på en 29. plass på DJ Mags top 100-liste over de beste DJ-ene.

STJELER OPPMERKSOMHETEN: Franske Martin Solveig har skapt overskrifter i internasjonale medier det siste døgnet. Her som DJ under Diamond League i Monaco i juli. Foto: AFP/ NTB scanpix
STJELER OPPMERKSOMHETEN: Franske Martin Solveig har skapt overskrifter i internasjonale medier det siste døgnet. Her som DJ under Diamond League i Monaco i juli. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

I ettertid har 42-åringen blant annet samarbeidet med Madonna, og har et ukentlig radioshow, «C'est La Vie», i Frankrike, ifølge BBC.

Artistnavnet Solveig, som her til lands ofte blir brukt som jentenavn, har franskmannen ifølge flere utenlandske medier hentet fra den franske skuespilleren Solveig Dommartin.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Får støtte fra Hollywood

«Twerke»-debatten ser imidlertid ikke ut til å ende med det første, tross unnskyldning fra hovedpersonen selv. Det siste døgnet har også den verdenskjente skuespilleren Hugh Grant (58), kjent fra filmer som blant annet «Love Actually» og «Notting Hill», viet oppmerksomhet til norske Hegerberg.

Med glimt i øyet, gjør den 58 år gamle Hollywood-stjernen et poeng ut av den nedverdigende kommentaren til den franske DJ-en. På Twitter har han delt et bilde av den avdøde fysikeren og kjemikeren Marie Curie, som vant to nobelpriser i løpet av karrieren.

- Men kan du twerke? skrev Grant til bildet, hvor Curie er avbildet sammen med ektemannen.

Humor-poenget til Grant satte dermed fart i sosiale medier, der flere har latt seg rive med, med liknende «memes». Blant andre den nederlandske kunstforfatteren Marko Kassenarr, som på Twitter har delt et bilde av den franske helgenen Jeanne d’Arc.

- Ok, du reddet Frankrike og sånt. Men kan du twerke?, skrev han.

Internasjonal støtte

Etter den uheldige kommentaren, har som nevnt også flere profilerte idrettsstjerner tatt til orde.

Blant andre den verdenskjente tennisspilleren Andy Murray (31).

- Dette er nok et eksempel på at tankeløs sexisme fortsatt eksisterer innenfor idretten, skrev han på Instagram, og fulgte opp:

STØTTER ADA: Andy Murray avbildet sammen med prins William da han ble tildelt sin OBE-medalje på Buckingham Palace i 2013. Foto: NTB scanpix
STØTTER ADA: Andy Murray avbildet sammen med prins William da han ble tildelt sin OBE-medalje på Buckingham Palace i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor må kvinner fortsatt finne seg i slik dritt? Hvilke spørsmål stilte de Mbappé og Modric? Jeg kan forestille meg at de handlet om fotball. Og til alle som mener folk overreagerer og at dette bare var en spøk … det var ikke det. Jeg har vært en del av idrettsverdenen hele livet mitt, og omfanget av sexisme er helt uvirkelig.

«Twerke»-kommentaren, med de påfølgende støtteerklæringene, har gjort at også internasjonale medier har omtalt saken. Blant dem The Guardian, BBC, New Zealand Herald, ESPN og nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: - Norges befolkning skal bli skremt igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer